Ogólny problem z komputerem.

Forum Komputery
Odpowiedz
25.08.2011 10:57
1
odpowiedz
zanonimizowany805768
1
Junior

Ogólny problem z komputerem.

Cześć. Jakieś 2-3 tygodnie temu zaczęły się moje problemy z komputerem(Windows 7, 32bity), a mianowicie - blue screen-y z różnorakimi błędami, awarie firefox-a, gadu-gadu, skype, pobieranie uszkodzonych plików, zamiast sprawnych. Miarka się przebrała i wczoraj postanowiłem zrobić format. Sformatowałem partycje C, zostawiłem D. Póki co nie wywala mi blue screen-a, co 30 minut, ale już zauważyłem pierwsze objawy. Firefox zamknął się wyświetlając komunikat o awarii, a sterowniki do karty graficznej pobrały się z błędami(pobierałem przez detektor ATI). Za drugi razem wszedłem w Chrome i normalnie pobrałem.

Jakie mogą być tego przyczyny? Dostawca internetu? Hardware? Wirus(dodam, że skanowałem jedynie darmowym avastem)?

25.08.2011 11:01
Raistand
2
odpowiedz
Raistand
190
Legend

Sprawdź pamięć.

25.08.2011 11:02
wysiak
3
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Brak szczegolow, chocby zero informacji o tym czy windows jest zaktualizowany, o sprzecie i konkretow bledow (na bluescreenach wlasnie po to jest napisany kod, by wskazac mniej/wiecej przyczyne), ani od czego sie problemy zaczely.

Skoro format nie pomogl, to zgaduje, ze pada cos ze sprzetem, np pamiec, dysk, albo plyta glowna.

25.08.2011 11:18
4
odpowiedz
zanonimizowany805768
1
Junior

Skoro format nie pomogl, to zgaduje, ze pada cos ze sprzetem, np pamiec, dysk, albo plyta glowna.

Tzn. po formacie wystąpił na razie tylko raz błąd pobierania i raz błąd mozilli, którą już wywaliłem. W Chrome czegoś takiego nie ma. Póki co, nie odnotowałem bluescreen-a, choć to dopiero kilka godzin działania systemu.

Sprawdź pamięć.

Jak mogę to sprawdzić?

25.08.2011 11:37
5
odpowiedz
mirencjum
66
Legend

Jednym z najczęstszych powodów zawieszania się komputera jest niepoprawnie działająca pamięć operacyjna RAM. Powodem może być fizyczne uszkodzenie modułu lub jego zła konfiguracja (zbyt agresywne timmingi, nieodpowiednia wartość napięcia zasilającego). W pierwszym przypadku najczęściej będziesz mieć do czynienia z niebieskimi ekranami z informacją o błędzie pamięci (ang. Memory Corruption) lub nazwą sterownika bądź programu, który zaalokował się w feralnym obszarze. Tego typu zawieszenia mają najczęściej charakter losowy. Jeśli więc nieoczekiwanie pojawiają się BSOD-y, to pierwszym krokiem powinno być przetestowanie pamięci np. programem GoldMemory. Błędna konfiguracja pamięci zwykle owocuje nagłym zamrożeniem działania komputera lub nagłym restartem bez jakiegokolwiek komunikatu. W tej sytuacji należy sprawdzić ustawienia modułów RAM w BIOS-ie lub za pomocą aplikacji CPU-Z poprzez analizę wpisów w SPD i wartości napięć.

Możesz sprawdzić pamięć specjalnymi programami, albo wyjmij jedną kość RAM I sprawdzaj komputer z jedną kością, jak będzie wywalać błędy zamień kości.

http://www.nextmag.pl/index.php/artykul/aid/1162/t/gdy-system-si-zatrzyma-jak-sobie-radzi-z-zawieszajcym-si-komputerem

http://oc-forum.org/index.php?showtopic=11735

Przeskanuj tym programem:

http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebytes-AntiMalware,Program,Windows,13117.html

25.08.2011 11:39
Marcin017
6
odpowiedz
Marcin017
108
Generał

podpisuję się pod mirencjum

25.08.2011 11:50
7
odpowiedz
zanonimizowany805768
1
Junior

Dzięki wielkie Mirencjum. Już sprawdzam.

A pomijając te felerne BSOD-y. Czym mogą być spowodowane błędy przeglądarki i problemy z pobieraniem?

25.08.2011 16:00
8
odpowiedz
zanonimizowany805768
1
Junior

Zatrzymałem teraz BSOD-a i spisałem informacje:

0x0000004E

Następnie przeskanowałem RAM Mamtest-em i wyskoczyło około 300błędów. "Memory error detected: Pair 555356228(przy każdym błędzie inny numer) does not store values accurately,
MamTest has detected that your computer cannot accurately store data in RAM. You need to fix this"

Co można z tym fantem zrobić?

25.08.2011 16:04
Drackula
9
odpowiedz
Drackula
245
Bloody Rider

kupic nowy RAM

25.08.2011 16:36
10
odpowiedz
zanonimizowany805768
1
Junior

Żeby nie zaśmiecać forum, zapytam tu. Jak sprawdzić, jaką mam płytę główną(mniemam, że jest to potrzebna informacja przy zakupie RAM-u?) poza rozkręceniem komputera i programu Everest? Nie wiem dlaczego, ale nie chce mi podać informacji o procesorze i płycie głównej.

25.08.2011 16:44
Bukol88
11
odpowiedz
Bukol88
82
_-LORD VADER-_

Powiadam ci AIDA32 to twój lek na zło...

25.08.2011 17:00
Kane
12
odpowiedz
Kane
165
bladesinger

na blue screeny polecam WhoCrashed http://www.resplendence.com/whocrashed programik sprawdza co jest w mini dumpach ktore bluescreen generuje.

25.08.2011 17:01
😜
13
odpowiedz
zanonimizowany805768
1
Junior

AIDA32 powiedziała mi o płycie głównej tyle:

Właściwości płyty głównej
ID płyty głównej 11/03/2009-NV-MCP61-6A61KG0AC-00
Nazwa płyty głównej Nieznane

Kane - dzięki, również sprawdzę.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl