Ogólny problem z komputerem.
Cześć. Jakieś 2-3 tygodnie temu zaczęły się moje problemy z komputerem(Windows 7, 32bity), a mianowicie - blue screen-y z różnorakimi błędami, awarie firefox-a, gadu-gadu, skype, pobieranie uszkodzonych plików, zamiast sprawnych. Miarka się przebrała i wczoraj postanowiłem zrobić format. Sformatowałem partycje C, zostawiłem D. Póki co nie wywala mi blue screen-a, co 30 minut, ale już zauważyłem pierwsze objawy. Firefox zamknął się wyświetlając komunikat o awarii, a sterowniki do karty graficznej pobrały się z błędami(pobierałem przez detektor ATI). Za drugi razem wszedłem w Chrome i normalnie pobrałem.
Jakie mogą być tego przyczyny? Dostawca internetu? Hardware? Wirus(dodam, że skanowałem jedynie darmowym avastem)?
Brak szczegolow, chocby zero informacji o tym czy windows jest zaktualizowany, o sprzecie i konkretow bledow (na bluescreenach wlasnie po to jest napisany kod, by wskazac mniej/wiecej przyczyne), ani od czego sie problemy zaczely.
Skoro format nie pomogl, to zgaduje, ze pada cos ze sprzetem, np pamiec, dysk, albo plyta glowna.
Skoro format nie pomogl, to zgaduje, ze pada cos ze sprzetem, np pamiec, dysk, albo plyta glowna.
Tzn. po formacie wystąpił na razie tylko raz błąd pobierania i raz błąd mozilli, którą już wywaliłem. W Chrome czegoś takiego nie ma. Póki co, nie odnotowałem bluescreen-a, choć to dopiero kilka godzin działania systemu.
Sprawdź pamięć.
Jak mogę to sprawdzić?
Jednym z najczęstszych powodów zawieszania się komputera jest niepoprawnie działająca pamięć operacyjna RAM. Powodem może być fizyczne uszkodzenie modułu lub jego zła konfiguracja (zbyt agresywne timmingi, nieodpowiednia wartość napięcia zasilającego). W pierwszym przypadku najczęściej będziesz mieć do czynienia z niebieskimi ekranami z informacją o błędzie pamięci (ang. Memory Corruption) lub nazwą sterownika bądź programu, który zaalokował się w feralnym obszarze. Tego typu zawieszenia mają najczęściej charakter losowy. Jeśli więc nieoczekiwanie pojawiają się BSOD-y, to pierwszym krokiem powinno być przetestowanie pamięci np. programem GoldMemory. Błędna konfiguracja pamięci zwykle owocuje nagłym zamrożeniem działania komputera lub nagłym restartem bez jakiegokolwiek komunikatu. W tej sytuacji należy sprawdzić ustawienia modułów RAM w BIOS-ie lub za pomocą aplikacji CPU-Z poprzez analizę wpisów w SPD i wartości napięć.
Możesz sprawdzić pamięć specjalnymi programami, albo wyjmij jedną kość RAM I sprawdzaj komputer z jedną kością, jak będzie wywalać błędy zamień kości.
http://oc-forum.org/index.php?showtopic=11735
Przeskanuj tym programem:
http://www.dobreprogramy.pl/Malwarebytes-AntiMalware,Program,Windows,13117.html
Dzięki wielkie Mirencjum. Już sprawdzam.
A pomijając te felerne BSOD-y. Czym mogą być spowodowane błędy przeglądarki i problemy z pobieraniem?
Zatrzymałem teraz BSOD-a i spisałem informacje:
0x0000004E
Następnie przeskanowałem RAM Mamtest-em i wyskoczyło około 300błędów. "Memory error detected: Pair 555356228(przy każdym błędzie inny numer) does not store values accurately,
MamTest has detected that your computer cannot accurately store data in RAM. You need to fix this"
Co można z tym fantem zrobić?
Żeby nie zaśmiecać forum, zapytam tu. Jak sprawdzić, jaką mam płytę główną(mniemam, że jest to potrzebna informacja przy zakupie RAM-u?) poza rozkręceniem komputera i programu Everest? Nie wiem dlaczego, ale nie chce mi podać informacji o procesorze i płycie głównej.
na blue screeny polecam WhoCrashed http://www.resplendence.com/whocrashed programik sprawdza co jest w mini dumpach ktore bluescreen generuje.
AIDA32 powiedziała mi o płycie głównej tyle:
Właściwości płyty głównej
ID płyty głównej 11/03/2009-NV-MCP61-6A61KG0AC-00
Nazwa płyty głównej Nieznane
Kane - dzięki, również sprawdzę.