Odzyskiwanie danych z dysku z popsutą elektroniką
Witam. Zepsuł mi się dysk twardy Samsung Spin Point F1. Istnieje jakiś sposób, najlepiej domowy, z ceną w granicach rozsądku na odzyskanie danych? Wolałbym tego nikomu nie oddawać do naprawy.
Z tego co pamiętam, to Soul zajmował się profesjonalnie odzyskiwaniem danych. Może podpowiesz mi jakie mam możliwości?
Co innego odzyskać dane skasowane z dysku np. po sformatowaniu, a co innego odzyskanie danych z uszkodzonego dysku, bo to zadanie dla profesjonalnego serwisu. Domowy sposób... proszę Cię...
Domowy sposób to np. wymiana elektroniki. Może kupno jakiegoś urządzenia rozwiąże sprawę? Pytam o możliwości.
Jeśli jesteś pewny, że to tylko elektronika, to można to zrobić bez problemu samodzielnie. Kupujesz IDENTYCZNY model z uszkodzonymi talerzami na Allegro i przekladasz sprawną plytkę z elektroniką. Kwestia kilku śrubek i podłączenia jednego, czy dwóch kabelków. Trzeba to robić ostrożnie, ale nie jest to trudne.
Pytanie do osób z Krakowa, możecie polecić mi jakąś firmę zajmującą się odzyskiwaniem danych. Nie wiem ile to kosztuje. Orientujecie się? Padł mi dysk przenośny. Dane nie są nadpisane więc teoretycznie powinno dać się odzyskać.
Na razie znalazłem w Internecie kilka:
odzyskiwanie-danych.com.pl
arvika.pl
http://www.sunseco.pl/Uslugi.html
recovery.pl/odzyskiwanie-danych-krakow.html
serwiskomputerowy-krakow.pl/odzyskiwanie-danych.html
i jeszcze jakiś Mirobios
Korzystał może ktoś z Was, z którejś z nich i może coś powiedzieć?