Odzyskanie zdjęć z aparatu - Recuva - pytanie
Witam,
Mam zainstalowany program Recuva do odzyskiwania utraconych plikow. W moim wypadku znajoma sformatowala karde SD w aparacie, a byly tam bardzo wazne dla mnie zdjecia. Zainstalowalem wiec Recuva i mam probny filmik jak odyzkac zdjecia, ale aparat jest podlaczony pod USB i Recuva nie chce pokazac mi dysku. Czy ktos jest w stanie mi pomoc?
"ale aparat jest podlaczony pod USB i Recuva nie chce pokazac mi dysku"
Czyli jak rozumiem karta jest w aparacie a aparat poprzez USB jest podłączony do komputera. Zwykle to nie jest dobre rozwiązanie, potrzebny jest czytnik kart a jeszcze lepiej duplikator. Zresztą i tak najlepiej sporządzić kopię binarną karty (lub jej obraz) i pracować na kopii.
Moze sprobuj wlozyc karte SD bezposrednio do czytnika np w laptopie.
Jakim formatem zostala potraktowana karta SD ?
Niestety nie mam ani czytnika, ani laptopa. Posiadam zwykły stacjonarny komputer. Co do reszty pytań niezbyt rozumiem "jakim formatem została potraktowana karta". Chodzi o to jakie pliki były na karcie? Jeśli tak to na karcie były zwykłe jpg'i (ponad 100zdjęć).
Rozumiem. No nic w takim razie dokonam zakupu i spróbuje raz jeszcze :) Dzięki
Chodzi mi o to czy format byl szybki czy pelny ? Z tego co sie orientuje to po pelnym nie odzyskasz plikow, ale jesli karta byla formatowana w aparacie to formatem szybkim.
Jeżeli był to szybki format to bez problemu odzyskasz pliki o ile ich nie nadpisałeś nowymi ;)
Ja tydzień temu też miałem przykrą sytuacje i odzyskiwałem programem EaseUS Data Recovery Wizard :)
Tak, format nastąpił w aparacie, więc myślę, że szybki. Niestety bawiła się tym znajoma, dlatego nie mogę na 100% potwierdzić. Kupie czytnik i zobaczę jak będzie :)