Odtwarzacz multimedialny do 400zł
Witam. Poszukuję odtwarzacza multimedialnego pod kino domowe. Zależy mi na:
-Prostej obsłudze, przyjemnym interfejsie i wygodzie użytkowania.
-Płynnym odtwarzaniu plików HD 1080p, 720p przy wysokim bitrate.
-Obsłudze plików: mkv(kilka ścieżek w jednym pliku), mp4, m2ts, ew. całej struktury filmów blu-ray.
-Napisy w formacie srt, sub.
-Wsparcie dla formatu AC3, DTS na pokładzie urządzenia (dźwięk będę wysyłał optykiem do amplitunera).
-Możliwość podłączania dysku zewnętrznego(NTFS), pena z filmami na pokładzie.
Budżet 300/400zł o ile jest to realne patrząc na powyższe wymogi.
Prośba do posiadaczy tego typu sprzętu o parę słówek, porad, ew. linków do modeli.
Z góry wszystkim ślicznie dziękuje :)
Kupiłam jakiś czas temu WD TV Live. Działa... różnie. Czasem wszystko śmiga jak szalone, czasem łapie takie zawiechy, że przycina film na kilka minut i nie ma znaczenia czy to FullHD czy coś o niższej jakości. Nie wiem czy spełnia wszystkie Twoje wymagania, ja kupowałam jedynie pod tym kątem, żeby nie podłączać za każdym razem laptopa do TV, żeby wygodnie coś obejrzeć ;) Duży plus za interfejs, do tego się przyłożyli, jest ładny, intuicyjny. Dość często wychodzą aktualizacje oprogramowania. Ogólnie mam mieszane uczucia co do tego urządzenia, ale w tej cenie była to chyba jedna z lepszych opcji do wyboru.
raspberry pi mimo ze odtwarza wiekszosc nie polecam, bo to troche zabytek juz teraz (i nie przetrawi 1080 50p), sprawdz rzeczy na cortexie a9 z dedykowana grafika, maja z reguly androida i linuxa z xbmc jako opcje, jest tego sporo na amazonie od 50 do 150 funtow.
znajomy kupil jakiegos droid boxa na amazonie i tez zadowolony.
dosc istotne jest zebys mial jakies sensowne zrodlo zawartosci, nas czy cos w tym stylu, inaczej zostaje ipla netflix i podpinane dyski
Posiadam coś takiego:
http://allegro.pl/odtwarzacz-multimedialny-philips-hmp3000-12-hd-i3855850988.html
Nie zdarzyło mi się jeszcze, żeby nie ruszył jakiegoś pliku. Bez jakichkolwiek ścin przy 1080p@13mbps, wyższych bitrate'ów chyba nie testowałem. Napisy wszystkie łyka tak samo bez zająknięcia.Są pewnie już nowsze modele bo ten kupiłem jakieś 2 lata temu (i to o dziwo w niższej cenie) ale w sumie nie mam pojęcia co nowszy model mógłby mi dodatkowo jeszcze zaoferować, w tym jest wszystko co mi potrzeba.
jedna rzecz, jest naprawde roznica pomiedzy ripowanym "1080p" z torrenta, a prawdziwym 1080p
jedna rzecz, jest naprawde roznica pomiedzy ripowanym "1080p" z torrenta, a prawdziwym 1080p
Lutz, oczywista oczywistość. Swego czasu bawiłem się multiAVCHD, wyrzucając zbędne ścieżki, dodatki, napisy z płyt blu-ray, bez jakiejkolwiek kompresji video, aby zaoszczędzić trochę miejsca na dysku, ale przy moim "mocarnym" pc trwało to wieki, więc odpuściłem.
Jako odtwarzacz blu-ray służy mi PS3, ale boli brak wsparcia chociażby dla rozszerzenia mkv, dlatego też szukam alternatywy. O droidboxach szczerze mówiąc nie słyszałem. Będzie o czym poczytać, dzięki.
Przejrzałem co ma do zaoferowania WD TV Live. Wydaje się ok i jest w zasadzie tym czego szukam. Dzięki nutkaaa :)
idealny patrząc przyszłościowy to byłby http://www.lg.com/pl/video/lg-BP640 z wifi, smarttv i bluray.
Lutz --> Przetrawi 1080 :) tylko troszeczke DTS :) moze sprawic ze nie podola :] ( czekam wlasnie na kolejne 2x pi ) ale masz racje co do "prawdziwego HD" ( po sieci moze zacinac, ale lokalnie przetrawi)
A propos Pi :)
http://www.youtube.com/watch?v=kf2WNVrerck