Cześć,
dzisiaj przyszedł mój upragniony oculus rift S. Mega byłem nahajpowany opiniami i recenzjami googli i wejściem w VR. No i po spędzeniu z technologią pierwszej godziny nastąpiło zderzenie z rzeczywistością lub ja nie potrafię ich jeszcze skalibrować.
No więc:
1. obraz to pikseloza, widać bardzo wyraźnie piksele z jakich się składa, grafika sprzed 20 lat. Takie minecraftowe to przesada, ale pewnie zobrazuje o co mi chodzi :P. Zbliżając oczy bezpośrednio do monitora też mamy podobny efekt,;
2. nijak nie potrafię ustawić gogli, żeby nie rozmazywały mi sie na krawędziach elementy, napisy dają notorycznie poświatę, krawędzie obiektów są postrzępione (w trybie pulpitu).
3. starałem sie zmienić IPC ale nie bardzo daje to jakiś sensowny efekt nie widzę różnicy.
4. Ponoć guzik na goglach z prawej strony służy ustalaniu ostrości. Wciskam go na wiele sposobów i nic się nie zmienia;
5. Generalnie na wszystko patrzymy z perspektywy lunety :D
Jeżeli powyższe jest standardem proszę o info. Obawiam się, że fakt , iż nie miałem jakichkolwiek doświadczeń z VR mógł spowodować, że oczekiwania był trochę zbyt duże :D
Nie martw się, norma w zasadzie. Tam i tak jest ogromna rozdzielczość, ale blisko oka to wiadomo, średnio. Dobrze, że PSVR nie masz w takim razie xD
Dzięki za odpowiedź. Mam 14 dni na odstąpienie więc powalczę troszkę z różnymi tytułami, może się przekonam i wciągnę. W sumie czego ja oczekiwałem grafiki VR odpowiadającej tej na monitorze :D chyba i w goglach najlepszej klasy bym nie dostał takiej
W lepszych goglach jest lepsza jakość obrazu, ale dalej nawet na starym HTC VIVE obraz był okropnie niskiej rozdzielczości jak na taką odległość od oczu. Może źle coś ustawione. Jak ja grałem ma VIVE to nie zwracałem na to uwagi, dalej bawiłem sie świetnie
Pierwsza sprawa czy IPD poprawnie ustawione. Jak masz okulary to najlatwiej sprawdzic w swistku od okulisty przy ich zamawianiu bo tam masz napisane jakie masz. Jak nie masz to jest mnostwo filmikow na yt jak sobie zmierzyc samemu w domu przed lustrem. Druga sprawa to podstawa sciagnac oculus tray tool. W nim https://www.guru3d.com/files-details/oculus-traytool-download.html ustawic Super Sampling na 1,2 jak masz mocny sprzet to 1,4. Polwyzej juz nie ma sensu. To mocno wplywa na jakosc obrazu. No, ale komp tez musi dac rade. Ciezko cos doradzic bo nie napisales na czym to odpalasz. W wiekszosci gier trzeba sie pobawic. Najwiecej sie nameczylem w Fallout 4 VR . No, ale potem gralo mi sie mega przyjemnie. Trzeba tak gre ustawiac, aby miec te 80-90 fpsow ciagle. Bo jak bedziesz mial dropy do 30 to mozesz miec nieciekawe odczucia. Obraz wiadomo, ze bedzie gorszy. Jak masz kase to kupuj primaxy8k i topowe podzespoly komputerowe, aby to pociagly. Oculus Rift S to jak dla mnie minimum z VR. No, ale HP Reverb oferuja lepsza jakosc obrazu, a sa w podobnej cenie. Reverby G2 to juz wogole lux. No, a jak masz kase to indexy od valve.
Rift S to nie sa gogle vr obecnej generacji. G2 nie mialem, ale indexu i primax8kx to google w których jesteś w grze. Indexy moim zdanie to jedyne google VR dobre w tej cenie. Dla mnie efekt tunelu przekreśla w ogóle VR. W indexach i p8kx tego nie masz. P8kx maja najlepszą jakość obrazu ale wymagania co do gpu spore. Poza tym do nich musisz dokupic stacje bazowe od indexa i kontrolery co podnosi cene całości do ok. 10k pln.