Witam,
Z początku powiem, że nie jestem żadnym znawcą komputerowym oraz podam specyfikacje obu laptopów.
STARY:
spoiler start
Windows 10 64-Bit
Intel Core i5-3210M CPU @ 2.50GHz 6.0GB RAM,
Intel HD Graphics 4000
AMD Radeon HD 7600M Series
spoiler stop
NOWY:
spoiler start
Windows 10 64-Bit
Intel Core i7-6500U CPU @ 2.50GHz 8.0GB RAM,
Intel HD Fraphics 520
AMD Radeon(TM) R5 M330
spoiler stop
(Reszta tutaj: [link] b51 )
Okej, problem polega w tym, że wczoraj kupiłem sobie nowego laptopa (specyfikacje wyżej), zainstalowałem sobie na nim Counter-Strike: Global Offensive, ale po dołączeniu na serwer okazało się, że ilość klatek na sekundę wynosiła 40-50. Postanowiłem więc ustawić wymagania wszystkie na minimum oraz zmienić rozdzielczość z 1920:1080 na 1366:768. Klatki wzrosły do 60-70. Problem w tym, że na starym laptopie CS:GO chodziło mi w ~90, a podobno jest gorszy. :(
Synchronizacja pionowa jest na obu kartach wyłączona, a ustawienia są ustawione na najwyższą wydajność.
Znalazłem też w internecie pomysł, by sprawdzić na jakiej karcie graficznej działa gra. Podobno trzeba kliknąć na ikonę gry prawym przyciskiem myszy i wybrać "Uruchom z procesorem graficznym" i tu pojawia się kolejny problem. Otóż nawet nie mam takiej opcji. Na starym laptopie też nie.
Liczę na pomoc ;) a, jeszcze jedno. Proszę Was, o pisanie "prostym i zrozumiałym" językiem, bo jak już wcześniej pisałem nie jestem żadnym specem komputerowym ;)
Stary ma bardzo kiepska kartę a nowy niewiele lepsza. Co to za laptop i ile za niego dałeś? To ze masz lepszy procesor w grach niewiele daje. Lepiej było kupić laptopa z i5 i lepszą grafiką.
Nie wiadomo jaką dokładnie kartę miał w starym laptopie, r5 m330 to karta o wydajności integry, chyba wszystkie karty z serii hd 7600m ją wyprzedzały. Procesor jest niewiele lepszy od poprzedniego, mimo iż to niby i7, to i tak ma 2C/4T.
przynajmniej sie dowiedzial zeby pytac o opinie przed zakupem a nie po zakupie.
A tak swoja droga jaki jest sens kupowac lapka gdzie dodatkowa karta jest na poziomie tej zintegrowanej z procekiem?
Najczęściej sprzedający naciągają nieświadomych klientów :/. Sam widziałem jak na jakiejś aukcji na Allegro lapka z GeForce 920 reklamowano jako "dobry laptop gamingowy z karta graficzna najnowszej generacji"...