Budżet okolice 3000zł.
Ostatnio byłem w komputroniku, ale części jakie mi proponowali i ceny, to przegięcie.
Zamawiać będę w jakimś sklepie internetowym typu morele itp.
Wymagań mam kilka.
- Cichutki
- Obowiązkowy dysk SSD (minimum 128GB)
- Gotowy na przyszłe ulepszenia
Komputer będzie głównie do rzeczy prostych typu yt, praca z dokumentami itp, ale czasami do gier.
Co powiecie na to? - http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2015?page=0,12
Tylko procesor inny, żeby mnożnik był odblokowany..
Zestaw dobry tylko pamiętaj, że jak chcesz kupić procka z odblokowanym mnożnikiem do oc to przyda sie dołożyć do zestawu chłodzenie na procesor, które zagwarantuje niższe temperatury i ciszę.
Ceny niestety poszły trochę w górę, IMO optymalny zestaw to ten za 4k:
Ceny niestety poszły trochę w górę, IMO optymalny zestaw to ten za 4k:
Można iść "kroczek" dalej i niech weźmie zestaw za 5k - po to jest budżet, żeby się go trzymać(z lekkimi odchyleniami rzędu 200zł, ale nie 1000zł).
Damian
Gotowy na przyszłe ulepszenia
Zestaw może być gotowy na ulepszenia, ale kosztem grafiki - i5 4690k+płyta na Z97(można dać jakąś za 250, ale zakładam że nie chciałbyś za te załóżmy 3 lata nie będziesz chciał wymieniać MOBO inna sprawa, że nie będzie się opłacało bo w 3 kw. tego roku wejdą już nowe podstawki pod Skylake'i) reszta(RAM, HDD, SSD, obudowa, napęd, zasilacz) to nie problem. Chłodzenie można dokupić tuż przed podkręcaniem.
Podsumowując - od ciebie zależy czy chcesz brać "przyszłościowe" komponenty(ta podstawa to procek i trochę mniej ważne MOBO) kosztem grafiki.
Poza tym jeśli ktoś bierze coś do kręcenia to OC najlepiej wykonać po zakupie - często jest tak, że masz jakiś lipny egzemplarz procka/płyty głównej i OC może być niestabilne(temp., napięcia itd.) co nie znaczy że nie można tego zrobić później, ale lepiej sprawdzić sprzęt od razu.
Ja Ci zestawów proponować nie będę, bo na necie tego pełno, a i na golowym wątku też są gotowe zestawy.
Ale ODRADZĘ Ci kupowanie na morele.pl
Zajrzyj na Agito.
pejpos Co ty gadasz? Ja sprawdzalem w każdym możliwym sklepie w internecie i wlasnie na morele.net bylo najtaniej.
pejpos Co ty gadasz? Ja sprawdzalem w każdym możliwym sklepie w internecie i wlasnie na morele.net bylo najtaniej.
NAJTANIEJ nie znaczy najlepiej. Jest jeszcze coś takiego jak GWARANCJA a tu morele często daje dupy. Plus nie raz się okazało, że sprzęt był składany ze zwróconych przez innych ludzi części w ramach '10 dni' i to nie dlatego, że mieli widzi mi się tylko dlatego, że coś było nie tak.
Predoo
Nie chodzi tylko o ceny - liczy się też obsługa klienta. Ja morele polecam bo nigdy nie miałem problemów, a pejpos może ma jakieś złe doświadczenia z powodu zakupów w tym sklepie.
> Komputer będzie głównie do rzeczy prostych typu yt, praca z dokumentami itp, ale czasami do gier.
W takim przypadku nie potrzebujesz komputera za 3 tysiące, 3 tysiące to komputer do najnowszych gier, a nie do youtube i worda. Gdyby gier nie liczyć to core 2 duo by ci wystarczył, ale że gry czasami chcesz odpalić to pomyśl o Intel Core i5-4590 3.3GHz LGA1150 BOX oraz Gigabyte Radeon R9 280 Oc 3GB (384Bit), powinny wystarczyć nawet do najnowszych gier, oczywiście nie na ultra. Dysku SSD wiele osób nie potrzebuje i napędu DVD też, bo na pendrive można wrzucać instalkę windows 8.1 i innych systemów jak linux, a do youtube i worda SSD nie jest potrzebny. A i przez kurs dolara i inne rzeczy, ceny znacznie wzrosły, gdybyś kupował w poprzednie wakacje komputer to zaoszczędziłbyś ze 2, 3 stówy na całym zestawie.