Witam, mam w planie złożyć komputer z nowych części do około 2000zl. Czy te podzespoły będą ze sobą współpracowały?
CPU: AMD Ryzen 3 1200
GPU: MSI ARMOR RX 590 OC 8GB
RAM: HyperX Fury (2x4GB 3200MHz CL16)
Płyta główna: Gigabyte Aorus Elite B450
Zasilacz: SilentiumPC vero L2 500w
Obudowa: SilentiumPC RG1 (już posiadam)
Dyski: mam dwie barracudy po 500gb wiec pewnie będą zamontowane w komputerze. Poza tym jakiś SSD. Myślę nad kupnem taniego ssd 120gb aby przy zakupie nowego ryzena kupić SSD pod m.2 bo za jakieś pół roku mam zamiar kupić Ryzen 7. Wiec Ryzen 3 będzie dla oszczędności kupiony używany. Reszta nowa
Tak jak wyżej napisałem ten ryzen 3 ma być przejściowy :)
spoiler start
Słyszałem o tym że ten FatBoy jest bardzo głośny. Wiec może właśnie wyrzucić obudowę z listy zakupów kosztem dopłaty do karty innego producenta? Na przykład MSI ARMOR RX590 OC
spoiler stop
Ten ryzen obsługuje ram max 2667MHz z tego co czytałem, więc poprostu kostki zwolnią z 3200MHz do 2667MHz?
Jeśli macie jakieś porady czy sugerujecie zmiany to poproszę.
Z góry dzięki za pomoc
Edit: zmieniłem trochę: wyrzuciłem nowa obudowę- użyje starej oraz zamieniłem Kartę XFX na MSI.
Ram zdecydowanie 2x8, szczególnie jak będziesz robił upgrade w przyszłości. 8gb to mało w tych czasach. Np. FH4 przy świetnej optymalizacji zalicza ścinki na komputerach z 8gb Ramu.
Później dołożę 2x4GB kolejne takie same. Bo budżet mam ograniczony na ten moment niestety. Będzie się jeszcze troszkę zmieniało z tymi parametrami. Zależy od promocji i ostatecznych decyzji. Na ten moment przy ryzenie 3 1200 myśle ze nie ma sensu kupować 16gb ram. Ale dzięki za informacje. Muszę doliczyć do wydatków końcowych.
Budżet może mi się sporo zwiększyć jeszcze w tym miesiącu (400-500zł) ale nie jest to pewne. Wtedy kupię lepszy procesor. Narazie plany na komputer to głównie GTA V/ R6S/ CS:GO/ Minecraft/ starsze gry i emulatory i ewentualnie później VR jak znajdę fundusz ale raczej do VR mi jeszcze daleko. Chodzi mi bardziej o to aby komputer służył na kolejne 7lat bo w nowsze gry raczej nie gram.
Ja bym podszedl z innej strony do tego, po pierwsze jak zostawilbym stara grafike jak masz. Po drugie kupilbym Ryzena 1600/2600 jest tani i spokojnie do tego co robisz ci wystarczy, a jak juz bedziesz mial hajs na VR zawsze bedziesz mogl go wymienic i w tym momencie Ryzeny 3xxx/4xxx beda o wiele tansze. Po trzecie kupil 2x8 gb ramu. Jesli nie masz starej grafy to moze byc problem, ale i tak imo lepiej kupic RX 555/560 i sprzedac za 2-3 miesiace jak uzbierasz na lepsza grafe niz pierd... sie ze sprzedarza samego procka.
Mam 9500gt. Tą grafe bym chętnie zamordował i wole jej nie używać a poza tym nie wystarczy. I dlatego tez zastanawiałem się nad jakaś konsola ale ja nie potrafię przejść z windowsa bo tam moja biblioteka gier i przyzwyczajenia.
Coz ja tam przekonywac cie nie bede, poprostu pokazalem inny punkt widzenia, bo IMO zamiast myslec o VR za 3+ lata lepiej poskladac kompa pod to co grasz. Do VR potrzebujesz mocnego GPU o czym musisz pamietac, a to dodatkowe 2.5-3 k pln :P Dlatego imao lepiej kupic taniszego procka, bo zanim nazbierasz kase na VR to najmocniejsze procki na ta podstawke juz beda i pewnie i tak bys musial wymienic ta R7 ktora masz teraz zamiar kupic :) Dlatego bardziej oplaca sie kupic teraz 16 gb ramu i r5 2600 wsadzic stara grafe, lub jak nie chcesz kupic nowa grafe na np raty jak nie masz teraz kasy, lub na karte kredytowa (co jest dobra opcja jak sie pracuje bo masz 0% odsetek).
Myślę że właśnie wezmę odrazu ryzen 5 (7 w sumie nie będzie mi chyba nawet potrzebny). Ale nowa karta musi być bo na 9500gt w Just Cause 2 nie idzie grać komfortowo. Zobaczę ceny podzespołów na Allegro i może jednak złoże z używanych części to sporo oszczędzę a będę miał lepsze parametry a o tym ze kupiłem nowe zapomnę odrazu po zakupie (będę szukał używek z kartonikami wiec będzie prawie tak samo). To będzie chyba najlepsze rozwiązanie.
(Gdybym miał zostać przy tych parametrach które podałem ale odejmując grafę za 1k, kupując r5 o 300zl droższy około i dodatkowe 8gb ram (16gb łącznie) za jakieś 200zl to na grafe zostało by 500zl a pod koniec tego miesiąca dojdzie mi około 400-500zl budżetu czyli moze dobrym pomysłem będzie poczekanie, ew kupię r5 z vegą a nóż może spełni moje wymagania i dedykowana grafe się odpuści albo kupi wraz z wzrostem moich wymagań)
Dzięki, ostatecznie postaram się o ryzena 5 (może r7 jeśli cena nie będzie daleko odbiegała od ceny r5), 16gb ram 3200mhz
Z karta chyba zostanę przy rx590
Płyta (pewnie będzie to jakaś jedna z tańszych bez ledów czy innych cudów ale najgorsza tez być nie może) zasilacz się zobaczy (na tym nie będę zbytnio oszczędzał) obudowa tez w trakcie wyjdzie jaka mi potrzebna.
Na YouTube widziałem takie fajne małe obudowy pod mITX. Może na taka się skuszę :)
Mam dziś cały dzień wolny i nic do roboty więc Poszukam dalej, przemyślę i dam znać jakie zmiany doszły. Jeszcze raz dzięki
Edit: chłodzenie podstawowe AMD wystarczy czy lepiej kupić coś lepszego?
Mi braklo ~1.5k jak kompa zmienialem i niechcialo mi odkladac z wyplaty wiec wziolem na karte kredytowa. Jak splaci sie karte w ciagu 52 dni to nie licza %. Splacilem karte po wyplacie i wszystkie zakupy robilem karta kredytowa, u mine jak place w sklepie to tez 0% licza, przy nastepnej to samo zrobilem i wyszedlem na 0. Koszty utrzymania karty w moim banku sa 0 pln jak wykonam 4 operacje miesiecznie np placac w sklepie :)
O szybkości ram decyduje plyta a nie procesor. Procek nie ma czegos takiego jak max hz
Faktycznie, musiałem źle zinterpretować to co czytałem o chyba kontrolerze pamięci. To było o 3, pół żywy byłem hehe. Dzięki za poprawkę, mogę spokojnie kupić szybki ram ale płyta musi obsługiwać. Może na OC ramu się skuszę. Zależy od możliwości i finalnych parametrów.
O szybkości ram decyduje plyta a nie procesor
1. Ryzeny maja kontorler pamieci zintegrowany w procesorze.
2. Podawana przez producenta "obslugiwana" szybkosc pamieci to jest predkosc zalecana, wszystkie wyzsze ustawienia to poprostu OC.
3. Ryzeny maja limit przy ktorym ich kontrolery wymiekaja a dokladnie magistrala Infinity Fabric, np ryzeny 3000 maja limit 3733 MHz. Mozna je przestawic w tryb asynchroniczny i wycisnac wiecej, ale najczesciej konczy sie to spadkiem wydajnosci wzgledem trybu synchronicznego.
Nie znam sie na OC i sam bym unikał takiego gdzie trzeba samemu bawić sie napieciami. Ale jesli mamy dobrą płytę i potrafi robić to w automacie to jak najbardziej OC skoro daje to kopa.
Mam nadzieję ze dobra plyta B450/x470 trzyma ram na 3600 w auto.
Tak jak u siebie z 1600 (zalecane dla cpu) przelaczyłem na OC 1866 (bo taki jest ram) i tyle
Profile XMP w pamieciach to jest wlasnie OC, te predkosci poprostu gwarantuje producent pamieci :) To sa fabryczne ustawienia parametrow zapisane w profilach XMP pamieci :D poprostu OC ktore zrobil producent i tyle :)
No i oto chodzi.
Podobnie jak w "auto" moge podkręcić cpu z 4400 na 4500 zmieniając tylko 44 na 45.
Ciekawe do ilu bez ingerowania samemu w napięcia
To chyba z zasilaczem 200w xD jak może karta dostawać mniej bo procesor więcej bierze. Karta chce więcej to bierze a zasilacz daje. Zasilacz chyba najbardziej popularny to 500w. To ja nie wiem jaki to musi być komputer żeby przez lekkie OC procesora odrazu zasilacz nie wyrabiał dawać prądu karcie graficznej. Procesor nie bierze aż tyle aby dla karty nic nie zostało. No chyba ze zasilacz jest idealnie wyliczony pod cały PC. Ale to nigdy się nie zdarza bo każdy bierze zasilacz z chociaż małym zapasem mocy.
Podkręcenie cpu nic ne daje te kilka mhz nie daje realnej korzyści w grach. Nie warte kupna dobrego chłodzenia i płyty
Nikt tu nie napisal nic o podkrecaniu procesora wiec skad te wnioski?
Mój kolega z technikum informatycznego powiedział nawet ze podkręcanie cpu gorzej wpływa na fps w grach gdyż karta graficzna dostaje mniej prądu kosztem cpu. Była wzmianka o podkręcaniu a zle napięcie wpływa tez na gorsza prace ramu
Jakoś wszelkie testy obalają te teorie. Podnioslem o 100 mhz tylko cpu i dostalem 5% mocy
No tak mi kolega gadał ze podkręcanie uszkadza Magistrale czy jakoś tak i cache
A jest już w drugiej klasie to chyba się zna na informatyce. I jeszcze mówił coś o uszkodzeniu systemu podkręcaniem
Mój kolega z technikum informatycznego powiedział nawet ze podkręcanie cpu gorzej wpływa na fps w grach gdyż karta graficzna dostaje mniej prądu kosztem cpu. Była wzmianka o podkręcaniu a zle napięcie wpływa tez na gorsza prace ramu
Twoj kolega niedosc ze nie posiada wiedzy, to jeszcze bzdury jakies wymysla.
No chyba ukończył pierwsza klasę technikum informatyczne to coś tam jednak potrafi ostatnio nawet pokazywał mi prezentacje na temat części komputera i montaż podzespołów
MSI B450 Tomahawk MAX/Mortar AMX - 440/400
Ryzen 3600 - 740
Ram 2x8gb - 350zł
SPC Vero M2 600w - 200zł
SilentiumPC Armis AR3 - 150zł
ADATA 512GB M.2 PCIe NVMe XPG SX8200 Pro - 350zł
stara grafa
Razem: 2200, a nową grafe kupujesz za miesiąc dwa jak dozbierasz i masz dobry sprzęt. Możesz wywalić obudowę jak masz i dać dysk 256 to zejdziesz poniżej 2k.
Jemu wystarczy 2600 ktory 200 pln tanszy jest
Za 2650zl (mogę kupić grafe później bo droga jest i poczekać na promocje) z mieszanych nowych i używanych części od rana zrobił mi się taki komputer:
AMD RYZEN 7 2700X (używany)- 600zl
RX590 Sapphire NITRO+ DUAL 8GB (nowa) -1000zl
2x8GB DDR4 3200MHz (używane)-300zl (lub z RGB za 350zl)
AORUS ELITE B450 (Nowa) (Chyba to zmienię na coś co sprawia mniej problemów bo internet nie do końca dobrze ocenia ta płytę)- 400zl
Zasilacz- SilentiumPC Vero M2 600w- 200zl
Obudowa SilentiumPC RG1 (mam)
Dysk: 2x 500gb HDd (mam) i 128GB (100zl) M.2 na poczatek wystarczy (chyba ze budżet mi się o wiele zwiększy to dołożę do 256gb)
A może Intel będzie lepszy?
Kurcze myślałem że składanie komputera nie jest aż tak drogie a tu ciagle cena idzie w górę. Czy tu obudowę kupić ładną to już 150zl, czy coś tam. Najgorsze jest to ze patrzę na rx570 i widzę ze tylko 100zl drożej jest rx580 który jest o wiele lepszy i zaraz widzę rx590 i tez nie wiele droższy a o wiele lepszy i to się ciągnie w nieskończoność, tak samo procek, ram czy fajne światełka. Ahh ten marketing zachęca. Potrafią skubańce to robić.
Chyba mnie ambicje przerosły. Chce ciagle więcej i więcej a budżetu brak. Próba posiadania czegoś na co mnie nie do końca stać i nie do końca tego potrzebuje. To wina marketingu. Jeszcze raz poważnie przemyślę to wszystko bo wyglada na to ze komputer z gtx 1050, xeon 1245 oraz 8gb ram ddr3 mi wystarcza nad to.
Dzięki za pomoc, na szczęście zauważyłem ze nie potrzebuje tego bo bym wydał kasę w coś czego nie używał bym nawet w 10%. To był impuls którego nie rozumiem. Może dlatego ze nadmiar pieniędzy mi szkodzi i chciałbym je wydać na byle co? Nie wiem ;P Zobaczę tanie komputery w moim mieście a resztę kasy przeznaczę na coś pożytecznego. W zasadzie chodzi tu tez o to ze bardzo chciałbym złożyć PC od zera. Jaki kolwiek. Tak poprostu złożyć i dopieścić ładnie czym się da :) może pod socket 775 bym złożył komputer aby zaspokoić swoją żądze a budżetu nie zabraknie.
Wybaczcie że tak odwróciłem się i zmieniłem zdanie ale uświadomiłem sobie to że ja nadal ciesze się z grania na PS2 i nowe gry nie są mi potrzebne aż tak. Poza tym nie doliczyłem ani monitora ani klawiatury czy myszki. Biurko i fotel trzeba było by dokupić i skończyło by się na 3.5k