Chciałbym zrobić sobie folder na nowym dysku na gry. Dodam tylko że cała akcja dzieje się na win 10. Poprzedni dysk na dane mi padł, kupiłem nowy, zamontowałem programem "mini partition tool" i póki nie chciałem sobie pograć to wszystko działało.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć łopatologicznie, krok po kroku, jak się pozbyć komunikatu ze Steam'a :
"nowy folder biblioteki steam nie może posiadać atrybutu tylko do odczytu"
Szukałem i znalezłem rozwiązanie ale to nie na moje nerwy. Jest mowa o zmianie wpisu w rejestrze i coś tam dalej... no magia z Harrego Pottera.
Proszę o pomoc :)
Najlogiczniejszym, choc trywialnym rozwiazaniem jest to ze folder, ktory utworzyles ma ustawiony parametr "tylko do odczytu". i trzeba go usunac. Ewentualnie program do partycjonowania cos ustawil tak ze jest "read only".
Mozliwe tez ze trzeba miec uprawnienia administratora.
EDIT: Mam nadziej ze moze byc po eng, nie chce mi sie szukac po polsku:
https://appuals.com/fix-steam-library-folder-not-writable/
Na pewno nic nie trzeba grzebac w rejestrze.
Zostaw ten problem komus, kto potrafi czytac ze zrozumieniem. Kwisatz mowil o usunieciu atrybutu 'tylko do odczytu', a nie dysku
To nie chodzi o folder, tylko o partycje d.
Jak próbuję dodać nowy folder biblioteki steam w ustawieniach steam, to dostaje komunikat ze zdjęcia
Jezeli folder nie jest w program files czy innych systemowych to jest to bajka. Najlepiej stworz katalog w glownym drzewie dysku "Steam gry" czy jakos tak. Przenies tam gry steama. W steamie wskaz ten katalog jako folder na gry. Atrybuty folderow mozna zmienic klikajac prawym na folderze->wlasciwosci->odchacz atrybut tylko do odczytu->zastosuj. Oczywiscie tez musisz miec prawa admina. Jak nie masz praw to musisz przejac katalog czyli i tak musisz miec uprawnienia admina. No, ale nie chce mi sie pisac bo tego troszke jest z dziedziczeniem, albo nadawaniem praw innym uzytkownikom.
Nie mam żadnych gier zainstalowanych. Na dysku C mam steam, a na drugim dysku miałem gry. Dysk na którym były gry poszedł się kochać, to kupiłem nowy dysk i nie instalowałem żadnych geir na steam, nawet samego Steam'a nie uruchamiałem.
Teraz chce zainstalować grę i w okienku instalacji chce wybrać partycje d to dostaje komunikat taki jak z tematu.
No to jak nie folder, to cała partycja ma pewnie tylko uprawnienia do zapisu, może dlatego, ze zrobiłeś ją zewnętrznym softem, a nie narzędziem do zarządzania dyskami Windowsa.
Wbijasz we właściwości partycji, zakładka Security (czyli chyba w PL Bezpieczeństw, siedzę na Ang. Windows :)) i tam edytujesz uprawnienia dla swojego konta.
Już sobie poradziłem :) już działa.
Dziękuje Wam za zaangażowanie :)
Jak znalazles rozwiazanie to fajnie by bylo napisac jak to zrobiles/co pomoglo. W ten sposob za rok jak ktos z podobnym problemem znajdzie ten temat w google, to nie bedzie zawracal dupy tylko od razu dostanie rozwiazenie. ;)
Nie ma nic gorszego niz szukanie rozwiazania w necie i natrafiania co rusz na tematy w ktorych nie ma podanego dzialajacego rozwiazania.
Racja :)
Zrobiłem to, co użytkownik maciell napisał w poście 6.1 zanim to przeczytałem i problem znikł