Witam,
zastanawiam się nad upgradem PC. Mam płytę ASUS M4A89GTD PRO oraz procesor AMD Phenom II X4 965 BE (podstawka AM3) i kupiłem rtx 3060ti. Czy wykorzystam możliwości karty przy tym sprzęcie czy muszę wymienić płytę?
Zdecydowanie nowa płyta i proc.
Ten procek to do GTX1050 max bym powiedział. Zdecydowanie zalecam wymienić.
Rozczaruje cię... ten proc nie będzie nawet w stanie w pełni ogarnąć tego 1050Ti, oczywiście chodzić to będzie z tym RTX 3060TI, BA! nawet w takich najnowszych grach ( choćby Cyberpunk) będzie mieć ok 50-60 klatek, gdyż karta zrobi swoje ( gdzie z procem 6-8 rdzeniowym pod tą grafikę powinien mieć nawet grubo ponad 200 fps na wysokich -ultra i w przyszłości można by się pobawić w większe rozdziałki).... w 1080p, tyle że w przyszłości ( rok może dwa) będzie musiał i tak zmienić resztę bebechów bo to zestawienie Phenom oraz RTX to będzie OVerkill
Do autora: jak chcesz w pełni cieszyć się tą kartą najlepiej sprzedać tego PC, dołożyć i za ok 1400-1500pln kupić ( ryzena 1600AF 6/12- 500pln płytę pod proca za 300pln/16gb ram ddr4 3000hz cena ok 320pln/ zasilacz + obudowa 400-450pln i będzie śmigać jak rakieta.
Ew kupić coś już konkretnego np Ryzena 3600
nie musisz wymieniac nie sluchaj.
Bedziesz mial bottleneck czyli karta nie bedzie szla na 100% ale bedziesz mogl jej normalnie uzywac z rtx itp.
a o 1050 nawet nie mysl to gowniana karta
Tak, 1050 się wcale nie opłaca do nowszych gier. Ale do takiego procka to 1060 już się marnuje... Powinien wymienić resztę. Chociaż jak woli. Ale serio ten procek będzie niedomagał bardzo. Chodzi o to aby dało się wykorzystać za co się zapłaciło.
Nic nie zmieniaj, na forum jest specjalista
Czytaj o co chlopak pyta, chyba ze ciagle jeszcze mowisz na chleb beb i nie rozumiesz slowa pisanego.
Lutz--100 procent to on będzie mieć... Ale bottlenocka.. a przy tym procesorze nie ma nawet najmniejszej szansy aby wykorzystać tą kartę w 50procentach, gdyby to było jeszcze jakieś 4/8 z mocnym trybem turbo pod 4ghz to jesze ok ,a tak nie ma szans...
I jeszcze jedno najważniejsze pytanie którego nikt tu nie zadał (pytanie do autora)jaki zasilacz?
Phenom II X4 965 BE i RTX 3060ti. Weź to sumiennie przetestuj i daj Nam znać jak to lata, bo mam wrażenie, że w Polsce jesteś jedyny z taką konfiguracją.