Witam. Ostatnio często siedzę na google i czytam o nowej generacji i starszych pc.
I tu zaczyna się problem bo już sam nie wiem co o tym myśleć.
Teoretycznie mówi się ze Nowa Generacja bedzię wymagać procesorów przynajmniej 4-rdzeniowych jednak szperając od tygodnia po sieci piszą także że procesory 2-rdzeniowe sa w stanie pociągnąć gry nowej generacji na minimalnych wymaganiach.
Wiec kieruje do was pytanie gdyż temat mocno dotyczy mnie jak i zapewne wielu innych użytkowników 2-rdzeniowych procesorów, uważacie że faktycznie procesory 2 rdzeniowe będą w stanie udźwignąć nową generacje na minimalnych wymaganiach?
Z Góry dzięki za odpowiedź :)
W tej chwili to wróżenie z fusów, nie pojawiła się jeszcze żadna gra "nextgenowa" ale jedno jest pewne, wymagania gier znacząco wzrosną, powód? bo producenci mogą sobie na to pozwolić.
Dziś już dwurdzeniowy procesor to często za mało, a co dopiero mówić o przyszłości, teraz standardem są 4 jajka, na horyzoncie majaczą cpu 6 i 8 rdzeniowe, więc wymagania gier będą musiały wzrosnąć.
W niektóre tytuły będzie można pograć ale nie we wszystkie. Różne gry wychodzą - jedne nastawione na grafikę, a drugie niekoniecznie - twórcy skupiają się w nich np. na fabule lub innowacyjnej rozgrywce. Ogólna zasada jest taka, że zestawy ze słabymi procesorami, ale np. z dobrą kartą graficzną i z dużą ilością pamięci RAM radzą sobie w grach w których rozgrywka toczy się po "korytarzyku". Z otwartym światem może być problem.
Zależy też jaki to procesor dwurdzeniowy. Dobry Core I3 pozwoli Ci grać raczej w większość gier, a taki Pentium Dual Core - cóż może Mario pójdzie... Żartuję oczywiście, ale mało którą nowszą grę odpalisz
Mam procesor I3 2330m 2.2ghz geforce gt520mx 8gb ram, fakt jest to laptop ale gry takie jak Crysis3, BF3, Tomb Raider 2013 ( na wysokich wymaganiach ), AC Black Flag także chodzi na niskich bez większych problemów, a oczekuje strasznie na Dragon Age Inquisition i mam nadzieje że mój laptop da sobie z nią rade na najniższych :)
Ale prosze o dalsze wypowiedzi :)
Ja myślę, że 2 rdzeniowe to będzie loteria - zależne od gry. Mając mocne 4 jajka przebrniesz przez tą generację bez większych problemów. 2 rdzenie mają problemy już w niektórych grach starej generacji np. BF3, BF4, GTA IV. Jak wyjdzie prawdziwie next genowy tytuł to myślę, że nie dadzą rady a nawet jeżeli to będzie to absolutne minimum - jak dla mnie frajdy zero.
BF3 i GTA IV - jesli chodzi o te gry to problemów nie miałem co do BF4 nie wiem bo jeszcze nie posiadam ale zastanawiam sie nad kupnem :)