Wkurzyłem się :)
Kupiłem nową drukarkę z Agito.pl, podłączyłem i qpa... Wychodzą jedynie puste strony. Program monitorujący pokazuje że wszystko OK, na drukarce świecą się zielony diody. Wygląda że wszystko jest w porządku.
Nawet już kretyński programik zdążył policzyć strony i odjąć toner! Pokazuje kolory po 98% mimo że choćby kropeczka nadruku nie wyszła...
Drukowałem stronę testową z windowsa i jakieś swoje rzeczy, w tym prosty tekst z notatnika. Zawsze pusta strona.
Coś można jeszcze na chwilę obecną sprawdzić? Jak radzicie dalej postępować? Odesłać drukarkę do agito.pl i zażądać zwrotu kasy czy do serwisu? Chyba pierwsza opcja szybsza, kupię po prostu drugą...
Na początku odinstaluj i zainstaluj ponownie sterowniki, miałem tak kilka razy, miałem też tak, że strony wychodziły całe czarne.
Najpierw zainstalowałem sterowniki z płyty, potem ze strony samsunga i nic.
A wiesz może jak wydrukować stronę testową z poziomu urządzenia? Niestety w manualu nie ma takiej informacji a w internecie jest żeby przytrzymać guzik 5 sekund, tylko który? :) Są 4... Po niektórych wyrzuca pusta stronę, ale czy to właśnie miała być testowa, nie wiem...
To musi być testowa strona, nie znam drukarki, która wyrzuca puste strony. ;p
A kabel USB sprawdziłeś?
Toner masz oryginalny z zestawu, dobrze wszedł? Wszystko odbyło się bez kłopotów.
Jedynie za pierwszym razem miałem jakiś komunikat że nie zainstalowany coś tam obrazowy, cholera nie pamiętam dokładnie, ale otworzyłem klapę powciskałem tonery i komunikat zniknął.
Kabel USB mam z poprzedniej drukarki i tam działał. Ale coś mi się obiło o oczy jak przeglądałem opinie że ktoś pisał iż musiał kupić nowy kabel bo stary był niezgodny. To teraz kable USB do drukarek też muszą być jakieś zgodne? Oczywiście w zestawie kabla nie było.
Ale jak kabel by był niezgodny to chyba by zgłosił to program monitorujący...?
Zapomnij. ;p Teoretycznie musi być zgodny z USB 1.1/2.0 ale dlatego nie dają ich do drukarek bo różnie z tym bywa.
Aaaa i z rzeczy niepokojących i niestandardowych to drukarka na początku wydawała strasznie wysoki pisk, przy granicy słyszalności, ale nie taki głośniczkowy tylko taki jakby nienaoliwione kółko piszczało. Po chwili przestało. W tym czasie program monitorujący wyświetlał informację o kalibracji czegośtam.
Żebym wiedział że będą problemy to bym zapisał te komunikaty :)
W tym modelu tonery były bez pasków, przejrzałem quick setup guide i nic nie ma o paskach.
Ale jestem już na 99% pewny że jest zepsuta, znalazłem który guzik odpowiada za drukowanie raportu i jak zwykle pusta strona...
Teraz tylko pytanie czy zwracać z odstąpieniem od umowy i udawać że nic się nie stało, czy zgłosić jako zepsutą i serwis.
Jak serwis to może się okazać że drukarkę będę miał za kilka tygodni. A jak odstąpię od umowy i odeślę zepsutą a oni mi odmówią zwrotu kasy że niby sam zepsułem, to będę miał dwie drukarki :)
Aha, z nerwów pomyliłem numerki, to Samsung CLP-365
Jezeli nie popelniles zadnych podstawowych bledow przy instalacji to faktycznie - drukarka moze byc uszkodzona - zdarza sie. Pasek transferowy moze nie przyciagac toneru ewentualnie uwalona grzalka - calkiem sporo mozliwosci.