No i jak tam? Wystarczy cieplej się ubrać?

Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz
02.02.2026 12:43
1
odpowiedz
Racja
9
Konsul

No i jak tam? Wystarczy cieplej się ubrać?

Przyszła zima. Może nie jakaś tęga, ale mocniejsza niż przez ostatnią dekadę*.

W ciepłych miesiącach ludzie twierdzili, że "wystarczy cieplej się ubrać". Podtrzymujecie swoje zdanie? Ja się z tym nie zgadzam. Kalesony mam na dooopie nawet gdy chodzę po chałupie.

* Szczegółowe dane, mapy i wykresy mnie nie interesują.

02.02.2026 12:44
Pocisk torpeda
1.1
1
Pocisk torpeda
0
Legionista

Cieplej jak cieplej, ale najlepiej wychodzić na łyżwach, co by się człowiek nie wypie*dolił.

02.02.2026 12:50
Felipe
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
Felipe
22
Messiah

Tak podtrzymuję. Jak jest gorąco to nic się nie zrobi jak coś robisz na dworze, bo krótkie ubrania nic nie dają na słońcu. Zimą zakładasz np. podkoszulkę z długim rękawem, grubą bluzę + porządną kurtkę zimową i zimno nie jest. Gorzej z dołem, ale też można ogarnąć grube spodnie i może coś pod spodem. Stopy wiadomo buty zimowe, a jak komuś nadal zimno to niech zakłada bardzo grube skarpetki, albo i kilka par naraz. Jak wiatru nie ma to jest to raczej starczy, a jak jest to dodatkowo szalik na twarz przed wiatrem czy coś innego.
Po prostu nie jesteśmy do takich temperatur przyzwyczajeni. Jakby tak było co roku to też byłoby pewnie inaczej.
No offence ile masz stopni w domu 10?

02.02.2026 12:53
2.1
Racja
9
Konsul

22.5

02.02.2026 13:44
Pocisk torpeda
2.2
1
Pocisk torpeda
0
Legionista

22.5 i kalesony? mhmmm...

02.02.2026 13:04
Amadeoosh
3
odpowiedz
3 odpowiedzi
Amadeoosh
17
Generał

Wczoraj biegałem przy odczuwalnej -15C, pierwsze 10 minut było nieprzyjemnie, pod koniec ściągałem rękawiczki i biegłem z rozpiętą kurtką (tylko do połowy, ale jednak).

Mijali mnie ludzie na rowerach.

Także tak, wystarczy się odpowiednio ubrać.

02.02.2026 13:31
3.1
Racja
9
Konsul

Tak. Widziałem ludzi biegających o 6:30 w deszczu, niskich temperaturach i krótkich spodenkach. Nie będę mówił co o tym myślę.

02.02.2026 13:44
Amadeoosh
3.2
Amadeoosh
17
Generał
Image

No, lepiej nie mów, jeszcze pójdzie w pięty tym zdyscyplinowanym ludziom z pasją. Wiadomo że z piwerkiem na leżaku lepiej.

Ale nie o tym wątek, on jest o tym że wystarczy się odpowiednio ubrać i jest git. Czasem nawet w krótkie gacie i bezrękawnik (jak panowie ze zdjęcia) mogą być odpowiednim ubiorem w chłodzie, bo to wszystko jest funkcją gdzie składowymi jest intensywność i temperatura. Ja akurat miałem kurtkę, bluzę termoaktywną i długie spodnie, bo to było adekwatne do warunków i intensywności (easy run). Ale kto wie, jakbym biegł zawody 5K to może sam bym wyskoczył w krótkich galotach ;)

Gwarantuję że jak widzisz zawody cross country to oni nie są tak ubrani bo ich nie stać na kurtałkę, tylko dlatego że to optymalny ubiór.

post wyedytowany przez Amadeoosh 2026-02-02 13:50:55
02.02.2026 13:54
Herr Pietrus
😜
3.3
Herr Pietrus
239
Jestę Grifterę

Jak są tacy cwani i rozgrzani, to niech zdejmą czapki i rękawiczki.

Przeciętny człowiek w drodze na przystanek nie robi intensywnego cardio - ani w zimie, ani w lecie, więc mnie z kolei nie rusza to jęczenie, że jest gorąco. Wystarczy odpowiednio się ubrać (naturalne, przewiewne tkaniny) i zrzucić nadmiar tłuszczu. :P

Nie no, jasne, w wykur... grubej kurtce i spodniach da się przeżyć. Tylko co to za przyjemność, Skrępowane ruchy, a po twarzy i taki piździ i gile w nosie zamarzają.

Nie będę mówił, co sądzę o fanatykach zimy...
Do tego zapomnij o dłuższych zakupach poza centrum handlowym i bez samochodu, gdzie możesz zostawić kurtkę, bo po pół godzinie w kurtce w pomieszczeniu faktycznie idzie się zagotować.

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-02-02 13:59:52
02.02.2026 13:48
Wrzesień
👍
4
odpowiedz
1 odpowiedź
Wrzesień
76
Idiot Doom Spiral

Wystarczy cieplej się ubrać?
Dokładnie tak. Zima, to i musi być zimno.

02.02.2026 13:49
Pocisk torpeda
4.1
Pocisk torpeda
0
Legionista

Wcale nie musi. Można się nawet przegrzać. I to jest najgorsze w zimie.

02.02.2026 14:08
5
1
odpowiedz
megalothar
2
Chorąży

Nasienie na twarzy kobiet po robocie szybko zamarza

Forum Forum Pytania i Ogłoszenia
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl