Pvr_Kuba - to dużo tego nazbierałeś. <LOL>
fredzio92 - kumpel jak mi dawałtą grę, to powiedział, że to za trudne i nie ma bata, że to splatynuję. A tego momentu o którym mówisz nawet nie kojarzę, więc musiałem go przejść z miejsca. :P Do kolekcji brakue mi GoW vol2. i mogę czekać spokojnie na czwóreczkę. :P
Kurde męcze te LA Noire, już mi sięodechciewa. Trzeba będzie zrobić pauże od Rockstara, chociaż Max Payane..
Trudne do platyny to jest Ninja Gaiden, Killzone 2, czy Pacific Rift.
i mogę czekać spokojnie na czwóreczkę. :P
Ja biorę day one! Pre-order znaczy się ;]
fredzio92 - szkoda, że już nie masz tej Castalveni. Coś mnie wzięło ostatnio na slashery. Ninja Gaiden mi akurat do gustu nie przypadła jakaś taka pokrećona, podobna do DMC, a nie lubię tego stylu. Przydałoby mi się też wrócić do Darksiders. Bo nigdy nie przeszedłem, platynę trzeba dowalić i odświeżyć materiał przed dwójeczką. ;)
P.S. Ktoś wie co się dzieje z http://www.yourgamercards.net/?
No castelvania rzeczywiście miazga , platyne wbiłem rok temu ponad ,ale niektóre triale dały popalić :)
Kto ma platynę w U3 niech podpowie :).
Przechodzę U3 na crushingu , jestem w tym rozdziale, gdzie obraca się globusem :D . O dziwo na razie nie jest trudno . Moglibyście powiedzieć gdzie mogę spodziewać się trudności ( ew. czy wy mieliście jakieś problemy? ) , serdecznie dzięki ;)
Aha po U3 biorę się na God of war: origins . Nie miałem styczności z odsłonami cyklu na psp więc powinno być przyjemnie. :)
misio ssj, crushing jest w miarę łatwy. Gdybym miał wskazać trudniejsze momenty, byłoby to
spoiler start
cmentarzysko statków, burza piaskowa.
spoiler stop
Prosta i przyjemna platyna bez jakichkolwiek zgrzytów.
Nie miałem styczności z odsłonami cyklu na psp więc powinno być przyjemnie. :)
Duch Sparty ftw! Imo jedna z najlepszych odsłon serii.
W końcu udało mi się skończyć platynę w Darksiders,jako przypomnienie przed 2 :)
I taka sama sytuacja w zajebistym Deus Ex:HR.
Goofy23 - gz, szkoda, że masz tego Darksidersa na dysku tylko, bo własnie też go kiedyś zaczałem, ale nie skończyłem, a przydałby mi się niebieski trophy. Ciężko było?
W sumie nie,bo strasznie mi gra podeszła,więc skończyłem ją kolejny raz :)
Jest kilka upierdliwych trofików,ale no pain no gain :)
davhend=> jakim CUDEM jeszcze nie ma osobnego działu na punkty PC z TYM:
http://steamachievementhunters.com/
.:Jj:. -> Dobra strona - dzięki z pewnością się przyda.
Edit. Strona wydaje sie nowa. Części gier nie ma i aktywność jest dość niska.
Goofy23 - slyszałem, że duożo tam backtrackingu. Nie lubię tego, ale trzeba będzie przytrzeć zęby i pocisnąć...
Jj - w sensie, że osobny całkiem rank dla PC, czy razem byście chcieli? Wpadłem teraz tylko na chwilę i nie mam czasu na analizę tej stronki, może potem. ;)
Wpadła platyna numer 13 w Uncharted 3 . Nie ma co się rozpisywać ,gra jest dobra ,a i trofea bardzo przyjemne. Nawet crushing nie sprawia większych problemów . Trudność ode mnie to 4/10.
Ma ktoś platynę w AC: Revelations? Wczoraj pożyczyłem od kumpla a że on nie gra dla trophies to zbytnio nic mi nie powiedział o trudnościach w drodze do platyny . Mam nadzieję ,że z multi jest łatwo ,bo brotherhooda odpuściłem właśnie przez grę sieciową :D.
davhend=> ciężko powiedzieć co było by najlepsze. Strona sumuje punkty z achievementów Stemaowych. Innym systemem jest GfWL! ale nie znam żadnej większej porównywarki.
Jak będziesz miał chwilę to sprawdź stronkę, ciekawy projekt i w końcu coś co ogarnia wszystkie dokonania.
W tej chwili mamy score z GfWL! + punkty z S.P.A.H, można to zsumować i coś zrobić, pomyślę też nad tym.
Jj - To przedstaw tam jakiś projekt, bo ja na PC to w ogóle nie gram, ale z racji tej, że achiki na PC były od dawien dawna, to będzie bankowo osobny rank, a nie iwem, czy nie widziałem tu nawet 10 chętnych od blaszaka, chyba, że coś się rozkręci. :)
ja chętnie dołączę jeśli będą achievementy z PC brane pod uwagę, myślę, że znajdzie się więcej osób grających na PC na steamie tylko nikt się tu nie zgłaszać widząc, że teraz raczej dla osób korzystających z konsol.
Mam nadzieję, że jak już istnieje steamachievementhunters.com to temat się rozwinie.
Ja jakiś czas temu walczyłem o PC w tym wątku i liczę że coś się z tym zrobić :)
Należy tylko pamiętać że Steam to nie jedyny system z achievementami/trofeami jaki jest na PC. Został już tutaj wspomniany GFWL. Kilka gier ma wbudowane w siebie achievementy... w niektórych przypadkach identyczne do tych które są w tej grze ale w wersji na konsole. Gry korzystające z Battlenetu mają swoje achievementy.
Trzeba również pamiętać że były (może są nadal?) programy które odblokowywały achievementy na Steam(i o ile dobrze pamiętam to i na GFWL takie były/są)... co niestety nie wpływa pozytywnie na "rywalizację" w postaci rankingu.
Wracając jednak do tematu wątku... od miesiąca gram w D3 i już ograniczam się niemal jedynie do zdobywania achievementów. Niedługo pewnie zrobię sobie przerwę i wrócę do którejś gry na PS3. Więcej pracy będę miał w najbliższym czasie to na granie będzie mniej czasu. Jak znajdę dłuższą chwilę to coś więcej o achievementach w D3 postaram się napisać.
misio ssj --> ja mam platynę w AC:R. Trofea w multi są dużo łatwiejsze w porównaniu z AC:B. Wszystkie wpadły gdy zwyczajnie grałem i nie trzeba było specjalnie kombinować... ale grałem trochę w AC:B w multi i w AC:R już wiedziałem co robić.
Nic mi nie mówią steamy i te inne pierdoły, bo się na tym nie znam, na PC gram jak coś, to w pasjansa. :) Dlatego musicie się sami jakoś dogadać, coś wymyślec, a ja to potem wrzucę do wstępniaka. :)
Jj - już jest wczesna noc i co.
P.S. Jak nastroje po meczu? :/
Ja kończę Superbrothers: Sword & Sorcery EP. Zawsze parę acziwów wpadnie, a i sama gra warta uwagi.
Ja swego czasu na SPAH byłem na miejscu 185 w światowym rankingu. Diablo III zrzucił mnie w prawie 250 miejsce... ale kiedyś powrócę :)
Jeśli chodzi o platformy, to ja PCtowiec jestem za takim rankingiem. Rankingu GFWL nie ma, ale punkty GFWL sumują się z Xbox Live (więc nie wiem, jak to konkretnie złapać).
Jak pojawi sie ranking dla PC'towców to chętnie się dopiszę :) Aktualnie temat mnie nie interesował bo dotyczył tylko/głównie konsol.
BTW Gdyby nie "PC" w tytule to bym tu nawet nie zajrzał bo i w sumie po co :P
Już :)
Więc- jestem za jednym scorem, sumą punktów (nie ilości acziwów! W GfWL! też są punkty a nie ilość acziwów) z serwisu S.P.A.H. + punktami z GfWL!.
Najprostsze i najpewniejsze. To neutralne systemy, dodawanie rzeczy z systemów dedykowanych jednemu producentowi... nie wiem. Jest MASA gier które mają jakieś osiągnięcia/ milestone'y/ badge/ medale etc. ale sumowanie tego i obliczanie jest masakryczne.
A tak w Steamie czy GfWL! wszystko jest przechowywane i dostępne cały czas, równe dla wszystkich, każdy może to sprawdzić (podawanie jakiś liczba 'na słowo' albo spreparowane screeny? nothx), porównać...
OFC nie mówię żeby się na zawsze zamknąć tylko w osiągnięciach Steamowych i GfWL!, ale na początek to najlepszy pomysł według mnie.
Tak więc przykładowo:
1. Nick na forum 2. Nick Steam 3. Nick Gf... eh to przecież 'XBOX'. Więc Nick XBOX Live 4. SCORE (w nawiasie SPAH/Xbox Live)
.:Jj:. - Jj - JjForcebreaker - 30732 (24567/6165)
watdayathink?
ed: na SPAH jestem 105 ;)
Jeśli chodzi o platformy, to ja PCtowiec jestem za takim rankingiem. Rankingu GFWL nie ma, ale punkty GFWL sumują się z Xbox Live (więc nie wiem, jak to konkretnie złapać).
Jedyny sposób- podliczyć punkty z produkcji PCtowych. Nie powinno być to chyba kłopotem (nie mam X-klocka, nie wiem jak to wygląda jak ktoś ma to i to).
[222] --> Ma to jakiś sens :) Ja bym dodał jeszcze do każdego wpisu liczbę calaków/platyn. Na Steam to będzie gdy ktoś ma wszystkie achievementy w danej grze a w GFWL to tak jak w przypadku Xbox'a.
Co do tej stronki co podlicza punkty dla steam... bezpieczne to jest? Trzeba się tam zalogować podając login i hasło ze steam'a... nie przyglądałem się temu jeszcze a jeśli ktoś z Was korzysta to może coś wiecie więcej na ten temat.
Jj - ale te punkty wyliczyłeś na podstawie tej stronki? i Chrronnos ma rację, przydałoby się do tego jeszcze dodać ilość calaków
davhend=> niczego nie wyliczałem, ilość achievementów i punktów sumowana jest automatycznie. Po prostu klika się na swój profil i tyle.
'
Chrronnos=> jakby strona nie była bezpieczna to na pewno bym jej nie podał, było by o niej też głośno :)
Zaloguj się i sprawdź jak to wygląda. Nie ma wielkiej filozofii, logujesz się by następnie uaktualnić ptofil.
Na Steam to będzie gdy ktoś ma wszystkie achievementy w danej grze
Nie ma problemu to także jest wyliczone.
GFWL sumują się z Xbox Live
Jeżeli sie sumują to nie powinny moim zdaniem być brane pod uwagę. To ma być pure ranking PC'towców, a nie jakiś mieszaniec...chyba.
Jj - czyli co, wystarczy się tam zalogowac wpisać nick ze steama i tego GFWL, czy jakoś tak i się samo podsumuje?
Gonię za samochodami w L.A. Noire, ubaw po pachy. :P
EDIT: kil69 - tak, czyste. Więc jak się tam coś miesza, to system odpada..
davhend=> nie masz w ogóle Steama? :)
Nie, SPAH dotyczy tylko gier ze Steama, jak sama nazwa- Steampowered- wskazuje :)
Nic się nie podumowuje z GfWL!, jego score jest podsumowany na stronie MS, wystarczy go dodać do tego z serwisu SPAH i tyle.
Co do mieszania gier PC/Xbox- to naprawdę takie trudne by odjąć score z produkcji na Xa?? Wiele osób może mieć o to żal, na GfWL! było, i wciąż jest, trochę gier. Więc albo liczymy go wszystkim albo nikomu i zostajemy tlyko przy SPAH. Ale tak jak mówię, wykluczy to wiele gier.
to naprawdę takie trudne by odjąć score z produkcji na Xa??
Nie wiem nie mam Xbox'a. Sam mam trochę punktów tam, ale nie jestem przekonany czy odejmowanie, dodawanie nie jest przesadą. I wprowadzi jedynie zamęt. Tak mamy jedną stronkę gdzie wszystko jest podliczone wystarczy przepisać, wrzucić jakiegoś linka czy screena na potwierdzenie i po kłopocie.
Edit. Jednego z całą stanowczością jestem pewien - wszystkim się nie dogodzi. Blizz ma swoje achivy i swoje punkty. Z Bioware, a z całą pewnością z DA:O/A tez ma swoje punkty. Jest tego pewno jeszcze więcej. Chcecie to wszystko dodawać ?
Na liście gier są sumarycznie przedstawione punkty przy każdym tytule. W zależności od ich ilości, pół minuty, minuta, dwie i po kłopocie. Wiadomo że autor wątku będzie musiał rzucić na to okiem za pierwszym razem, ale jak już raz ktoś potwierdzi że nie okantował i poda punkty zgodnie z tym co faktycznie ma na koncie... można raz na kwartał to weryfikować- jak ktoś ewidentnie oszuka (nie mówię o pomyłce o 10punktów) to do wiedzenia :)
Ja jestem za tym by nie rezygnować z GfWL!, ale tak jak zawsze w demokracji decyduje większość :)
Zabrałem się właśnie za Alana Wake'a. Kapitalna gra, może nawet nie będzie tak źle z collectibles. Na pewno będą minimum dwa pełne gameplaye, może trzy. Nie wiem jeszcze jak z tym odblokowywaniem poziomów trudności, póki co gram na normal.
Jj - popatrz na wstępniak i postaraj się napisać to najprościej jak potrafisz, żeby chłop z pola to zrozumiał (np ja). Dodaj linki itd, całość wrzucę do wstępniaka, bo ja wolę się za to nie zabierać. :P Rank się aktualizuje raz na 2 miesiące, więc 2 minuty można poświęcić na tyle czasu, zaznacz wyraźnie, że bez punktów z Xboxa, pure Pc ma być. :)
Ktoś kto się na tym zna będzie wyrywkowo tam sprawdzać PCtowców, ja tam sięw to nie mieszam, i tak będziecei mieć swój rank. ;)
A w Alana wake grałem nie tak dawno temu i jestem rozczarowany.. Nie jest to zła produkcja, ale schmatyczna do bólu i trąci lekko szmira. Gdyby nie fabuła i klimat ( chociaż ten drugi się przejada z czasem), to byłby to niezły crapp. ;)
Hm, no dobra. Powiedzmy że dziś wieczorem/ w nocy coś wyskrobię. Powiedzmy że przy dodawaniu swojej pozycji będę akceptował konta Xbox po sprawdzeniu punktacji. Jak będzie ok dam znać i dodasz taka osobę do listy. Jak są osoby którym to bardzo nie pasuje to pisać :)
Póki co przelazłem jedynie pierwszy Epizod Alana i jestem zadowolony. Wiem że to liniowa, dosyć prosta w mechanice gra, jednak fabuła, budowa gry, klimacik- na razie jest super. Nie spodziewam się nie wiadomo czego, tak jak przy Sniperze Elite V2, i myślę że nie będę zawiedziony.
Jak patrzę na listę gier to po Alanie mam do zrobienia do końca:
- The Ball
- Warhammer 40k Dawn of War 2: Retribution
- ostatni acziw z Missing Linka (tak, Factory Zero, dwa razy pod rząd przelazłem ML i trochę przerwy sobie zrobiłem)
- Gemini Rue
- Xotic
- Zen Bound 2
To z takich na szybko. Z dłuższych- choćby Skyrim,Psychonauts czy khe khe- Killing Floor albo Dungeon Defenders :)
Aha- co do zewnętrznych systemów (Blizz, uPlay?) też dawajcie propozycje, może w przyszłości coś się z tym zrobi.
Chrronnos---> A miałeś może problemy z trofeum sage/mędrzec ? Słyszałem ,że to trofeum jest zabugowane . Miałeś ten problem? Jak tak to napisz w jaki sposób sobie poradziłeś :).
misio ssj --> miałem z tym problem... nie zaliczyło mi tego przy pierwszym podejściu. Zacząłem grać od początku i skoncentrowałem się na kupowaniu wszystkich książek jakie mogłem w danym momencie. Co quest(no może trochę rzadziej) biegałem do księgarni i sprawdzałem czy nie ma nowych. Udało się w ten sposób. Jak już znałem misje to drugie przejście było szybkie i nie nudziłem się zbytnio. Nie pamiętam tylko czy usuwałem patch czy nie... Być może do tej pory już to naprawili którymś z kolej patch'em i nie będziesz miał z tym problemu :)
Jeśli chodzi o ranking PC... to co proponuje .:Jj:. jest zrozumiałe i również uważam że nie powinno się rezygnować z GFWL. Co to za problem aby każdy zobaczył na swojej liście jakie gry ma na PC i dodał swój score? Chyba nie będzie z tym problemu. Jeśli ktoś do tej pory podawał tutaj gs wraz z grami na PC to teoretycznie jest to niezgodne z regulaminem tego wątku i już wcześniej powinien wiedzieć jakie ma gry obsługujące GFWL.
Co do pozostałych systemów to są głównie małe i skoncentrowane wokół pojedynczych gier. Blizzard ma ładnie wszystko uporządkowane ale jest oddzielna punktacja i lista dla np. SC2 i oddzielna dla D3... można np. zrobić oddzielny ranking dla BN (zsumować punkty z różnych gier BN) ale nie wiem czy nie będzie zbyt ograniczony (jedynie gry na BN). Wspomniany już wcześniej przez kogoś Bioware też coś swojego proponuje ale podobnie jak w przypadku BN jest to dla kilku gier. Na chwilę obecną Steam jak i GFWL są najbliżej tego co oferują konsole pod względem achievementów i całego systemu z nimi związanego. Jeśli dałoby się wszystko(achievementy ze Steam, GFWL, BN itd. itp.) do jednego rankingu sprowadzić to byłoby najlepiej... ale to chyba nie jest na chwilę obecną możliwe.
Do ponad 3 łoiłem w Alana i już nie miałem siły, dziś napiszę.
Wracając co do systemów 3rd party- czy na Originie jest coś podobnego? Czy tylko w poszczególnych grach (medale w BF3 itp)?
Wracając co do systemów 3rd party- czy na Originie jest coś podobnego? Czy tylko w poszczególnych grach (medale w BF3 itp)?
Origin nic takiego nie ma, BF3 również. Jest natomiast w DA:O/A (chociaż nie widzę ich w portalu Bioware, tylko w samej grze) tak więc zapewne ME3 ma punktowane achivy. Uplay natomiast bym olał nędzne 100pkt za grę raczej nie powinno nikomu robić różnicy.
Nie widzę jednak powodu, dla którego robić specjalną kategorię dla gier z BN. Może sie okazać, ze w takim "specjalnym" rankingu będzie tylko kilka osób 'walczących" albo i nie o każdy jeden zakichany achiv. BN ma bardzo zbliżoną punktację więc bez problemu można również zwyczaje dodać te punkty do pozostałych.
Edit. Do Dungeon Defenders dodali nowe 8 achievementów. Ciekawi mnie czy to już koniec supportowanie tej gry ?:(
Przykładowa propozycja davhend:
"
Na chwilę obecną gracze platformy PC chcący znaleźć się na liście rankingowej proszeni są o napisanie stosownego postu zgodnego z tym szablonem:
|Nick na Forum| Nick Steam/Xbox Live | Suma punktów* (Steam**/Xbox Live***)
* Na chwile obecną zaakceptowanymi platformami zbierającymi punkty jest Steam oraz GfWL!, obecnie wcielone do platformy Xbox Live. W przyszłości lista ta może być poszerzona.
** Sumę punktów (nie ilości osiągnięć) prosimy podać ze strony steamachievementhunters.com . Strona wymaga zalogowania danymi konta Steam. Spokojnie- strona jest bezpieczna.
*** Gracze posiadający na swoim koncie również gry na Xboxa proszeni są o podliczenie punktów jedynie z pozycji PCtowych. Podane wyniki będą za pierwszym razem weryfikowane, następnie co pewien okres czasu. Osoby podające fałszywe wyniki będą usuwane z listy, błędy prosimy bezzwłocznie zgłaszać.
=========
Ranking PC
=========
# TOP 3 [PC] #
1. .:Jj:. | Jj/JjForcebreaker | 31306 (25141/6165)
2. ?
3. ?
4. ?
5. ?
"
Zostaje kwestia wcześniejszych propozycji, to tylko wstępna wersja :)
[237] --> Zdecydowanie brakuje calaków/platyn przy każdym wpisie o czym już wspominałem wcześniej. Co z achievementami z BN, z gier bioware(które mają achievementy) itd itp jakie już zostały wymienione w tym wątku?
JJ, fajny pomysł :) Myślę, że raczej oszustów nie będzie, bo piraci nie zdobędą osiągnięć na steam a gracze używający SAMa są łatwo weryfikowalni na SPAH i tam też ludzie donoszą.
GFWL nie posiada żadnego programu, więc trzeba mieć klucz, żeby pograć z aczikami (dlatego piraci odpadają, gdyż nie sądzę, żeby im się chciało kupować grę, jak już ją ściągnęli i przeszli).
Olderon --> Pirat to nie to samo co oszust. Z punktu widzenia rankingu nie ma znaczenia czy w daną grę mogą grać piraci czy nie. Ważne jest aby można było rozpoznać kto używa generatorów itp. itd. Jeśli jest tak jak piszesz i na tej stronce wyłapują oszustów to jest ok :)
GFWL nie posiada żadnego programu, więc trzeba mieć klucz, żeby pograć z aczikami
Mało wiesz.
Zgadzam się jednak z Chrronnos'em nie ma to żadnego znaczenia z punktu widzenia rankingu czy gra jest kupiona czy ściągnięta. Grunt by punkty były prawdziwe.
Zdobycie 100% w danej grzej - grze :)
Kil69, możliwe, że w tym zakresie mało wiem. Znam jedynie myk (z którym już się uporali, bo teraz klucz przypisuje się do konta), jak na jednym oryginalnym kluczu GFWL grać w 15 pozycji.
Również się z wami w kwestii rankingu zgadzam :)
Pykam w multi w AC: revelations. Wszystko ładnie, pięknie , tylko dlaczego do jasnej cholery wszyscy grają w trybie deatchmatch ? W tym trybie od razu wynajduję grę ,a w innych trzeba czekać 10-15 min . aby ktoś łaskawię się pojawił. Nie wiem jak zrobię trofeum za zaliczenie sesji w każdym trybie ehh.. . Ktoś kto grał niech powie ,czy trofea wpadają w prywatnych meczach ,jak tak to z chęcią umówiłbym się z innymi posiadaczami tej gry w sprawie trofea z trybami . Mój nick to Michal3269 ,piszcie :)
Może to wina tego ,że mam radiowy internet ,ale raczej nie bo w Bf3 działał bez problemu:).
Również się z wami w kwestii rankingu zgadzam :)
Trzeba dodać, ze na steamie jest masa gier F2P więc nie trzeba kupować gier by "zaistnieć" na tej liście. Jak ktoś ma siłe na "takie" gry ofc :_)
Dopisywać sie czy co? Coś zmieniacie jeszcze ?:)
GFWL nie posiada żadnego programu, więc trzeba mieć klucz, żeby pograć z aczikami
Mało wiesz.
Ofc można grać na piratach, ale z acziwami? W trybie offline przecież nie można ich zdobywać.
Ja już nie piracę, gier, tzn. nie piracę w ogóle ;) Ale swego czasu różnie to było, i ani razu nie rzuciła mi się w oczy możliwość gry na piracie w GfWL! z możliwością zdobywania osiągnięć.
kil69=> sprawdzę dokładnie wszystkie posty późniejszym wieczorem i to ogarnę, niemniej póki co możecie wpisywać czysty score z SPAH i Xlive. Potem się to uaktualni jak uzgodnimy wszyscy ew. dodatkowe punkty ('platyny' pc).
JJ, sęk w tym, że to prawda. Na kluczu np. do oryginalnego Kane & Lynch dało się odpalić pirackiego GTA IV (odpala się bez witaminki, wpisujesz klucz i masz. Metoda ta dobra jest też do oryginałów, które w polskich wersjach nie mają klucza, jak Fallout 3 czy Fuel [premierowy z pewnościa. Nie wiem, czy teraz CDP nie wydało ponownie z kluczem]).
Kiedyś tak można było robić i firma traktowała to ulgowo (podobno były na tę metodę donosy, a Microsoft to olewał), teraz wprowadzili przypisywanie się klucza do konta.
Żeby nie było, wszystko powyżej to relikt dawnego życia. Od co najmniej 5 lat nie siedzę w tym, ale triki jeszcze jakieś tam znam.
UWAGA! PC dołącza się do zabawy. ;) Postępować wg poniższej treści.
Na chwilę obecną gracze platformy PC chcący znaleźć się na liście rankingowej proszeni są o napisanie stosownego postu zgodnego z tym szablonem:
|Nick na Forum| Nick Steam/Xbox Live | Suma punktów* (Steam**/Xbox Live***)| Ilość calaków
Przykład: .:Jj:. | Jj/JjForcebreaker | 31306 (25141/6165) | 5
* Na chwile obecną zaakceptowanymi platformami zbierającymi punkty jest Steam oraz GfWL!, obecnie wcielone do platformy Xbox Live. W przyszłości lista ta może być poszerzona.
** Sumę punktów (nie ilości osiągnięć) prosimy podać ze strony steamachievementhunters.com . Strona wymaga zalogowania danymi konta Steam. Spokojnie- strona jest bezpieczna.
*** Gracze posiadający na swoim koncie również gry na Xboxa proszeni są o podliczenie punktów jedynie z pozycji PCtowych. Podane wyniki będą za pierwszym razem weryfikowane, następnie co pewien okres czasu. Osoby podające fałszywe wyniki będą usuwane z listy, błędy prosimy bezzwłocznie zgłaszać.
Od następnej części bedziecie mieć osobny ranking we wstępniaku. Dodałem ilośc calaków.
P.S. Podziękowania za udział w zabawie kierować do Chrronossa i JJ za walkę o miejsce. :P
Calaki sumujemy czy oddzielnie?
Z sumą: Olderon | loginnuss/JamesBond | 22081 (15871/6210) | 15
Oddzielnie: Olderon | loginnuss/JamesBond | 22081 (15871/6210) | 13 i 2
Olderon - sumujemy.
UWAgA HOT!
Mam do sprzedania 150 pudełek DVD/CD za grosze. Więcej info;
https://www.gry-online.pl/forum/sprzedam-150-pudelek-na-dvdcd/zdb97245?N=1
Znakiem tego, że w wakacje będę grał mniej i praca nowa i chyba dziewczyna, to teraz sobie ranka już zaktualizuję. W sezonie ogórkowym jak zrobię jedną platynę, to będzie dobrze, no ale i tak trochę podgoniłem. :D
davhend | mentos1987 | PS3 | 34072 | 30 |
Calaków czyli pozycji ze 100% osiągnięć? :P
Calaki sumujemy czy oddzielnie?
Powiem tak- ogólnie jedno i to samo, niemniej jak oddzielnie to ciekawa informacja kto jest bardziej w jakiejś platformie. Jak ktoś ma 15/2 to wiadomo że Steamowiec. Info w zasadzie służy jako ciekawostka, ale ja jakby co jestem za. Jak mają być razem- też ok.
Tu póki co lista:
.:Jj:. | Jj/JjForcebreaker | 31306 ( 25141/6165 ) | 22 i 0
Olderon | loginnuss/JamesBond | 22081 ( 15871/6210 ) | 13 i 2
Mam nadzieję że się nie rąbnąłem, fataqlnie że przy pokazywaniu "all games" nie ma acziwów :/ W GfWL! brakuje mi 3 acziwów w Fallouta 3 do zdobycia 100% i pierwszego kompletu w tym systemie. A na steamie mam z 15 gier gdzie mi niewiele brakuje, zazwyczaj masakryczne są to rzeczy :)
W trybie offline przecież nie można ich zdobywać.
Nie będę sie wdawał w szczegóły bo nie miejsce żeby dzielić sie tego typu informacjami. Jednak sie da :p
kil69 | Kil M/kil69 M | 9378 ( 6418/2960 ) | 1 i 0
300 post się zbliża więc i reset rankingu blisko... pora się dopisać do obu rankingów :)
Co do calaków na PC to uważam że lepiej jak będzie ich suma niż dwa wpisy... tak jak to jest w rankingu konsolowym.
Konsole:
Chrronnos | Chrronnoss | PS3 | 23352 | 21
PC:
Chrronnos | Chrronnos/Chrronnos | 10414 (5309/5105) | 2
moje osiągnięcia na PC:
Jami84 | Jami/Jami and Twix | 19333 (17623/1710) | 24 (24/0)
Jest tylko problem z jednym calakiem, bo steamachievementhunters pokazuje, że tylko 50% achievementów z Darksiders zostało zrobione, mimo iż mam wszystkie. W bazie mają podwójna ilość:
http://www.steamachievementhunters.com/?page=1&s=achievement-database&gameid=50620 (86)
http://store.steampowered.com/app/50620 (43)
Jami, to pisz na forum o tym problemie. Ja miałem swego czasu problem z brakiem L.A. Noire (zarówno acziki wypadały za zero punktów, jak i w liście gier Noire zmieniło się w drugiego Killing Floora). Napisałem na forum, admin napisał, że się tym zajmie i udało mu się naprawić.
Problem z nadmierną ilością aczików też ludzie mają i piszą. Warto spróbować, a nuż pomoże :)
Zrobię jeszcze jednego apdejta przed nową częścią, 4k gs i 2 platyny piechotą nie chodzą :)
koosa | koosa666 | PS3 | 48737 | 21|
koosa - po wakacjach zacznę grać, to Cię przegonię. Póki co sezon ogórkowy. :P W niedzeilę tylko dobije chyba tego L.A. Noire i cygaret pauza.
Wnioskując z [258] to punktu 6 regulaminu nie musimy przestrzegać zbyt dokładnie? Dla pewności pytam bo może przed 300 postem w tej części jeszcze coś zdobędę i bym ponownie zaktualizował... a w przypadku kolejne części może nie będę czekał aż wątek będzie miał 250+ postów aby zaktualizować tylko kilka razy zrobię update w przypadku większych zdobyczy... :)
Chrronos - przy dwóch aktualizacjach mogę przymknać oko, zwłaszcza, że jest posucha na rynku. Ale bez przesady też, jak ktoś będzie 3 i więcej razy, to robił, to niech nie liczy na cuda. :P
No to super , może uda mi się dobić platynę w AC : Revelations, przed nową częścią wątku ,to również zrobię aktualizację . Będą o 3 platynki więcej :D. I mam taką cichą nadzieję ,że dzięki drabince rankingowej na Pc ten ciekawy wątek się w końcu bardziej ożywi :).
misjio ssj - też mam taką nadzieję, ale bum na pc był przez chwilę no i niestety ludzi gdzieś wciągnęło. ;) Sytuacji nie ułatwia także sezon ogórkowy i sesja.
Od paru dobrych lat nie istnieje dla mnie takie coś jak 'sezon ogórkowy". Jest tyle gier które czekają na swoją kolej że spokojnie do 2014 mogło by nic nie wyjść. I mówię tylko o singlach. Wiele gier czeka, wiele tylko rozpocząłem i chciałbym dokończyć, wiele grałem ale chcę o wiele więcej.
Chyba że ktoś trzyma się tylko tytułów 'AAA', gier na parę h, liniowych i z zerowym replay value. Wtedy faktycznie sezon ogórkowy może być problemem, mimo kryzysu na brak gier nikt nie powinien narzekać :>
Postaram się dziś wymaksować Alana, zbieranie wszystkich przedmiotów na poziomie nightmare nie jest aż tak łatwe, wczoraj doszedłem do 3-go aktu.
Ja w Alanie zatrzymałem się na drugim odcinku. Mam za słabego laptopa, żeby gra działała płynnie (widać spowolnienia i dziwnie szybkie ruchy kamery, jak np. ruszam myszką w górę czy w dół).
Może kiedyś jeszcze na tym laptopie uruchomię Alana, ale w kolejce czeka Kane & Lynch 2, Batman: Arkham City, Fortix 2, Orcs Must Die!, Might and Magic: Clash of Heroes, L.A. Noire, oraz dobicie calaka w: Metro 2033, Faerie Solitaire, Flight Control HD, Zombie Driver, Sideway, Shank, Serious Sam Double D, Magicka, Legend of Grimrock, Fallout: New Vegas (jak tylko dokupię DLCki i opanuję grę w Karawanę).
No i z tych najgorszych do zdobycia, to calak w Limbo i Braid (w pierwszym przejście gry z liczbą zgonów mniejszą niż 5 bądź max 5, w drugiej to przejście poniżej bodajże 4 godzin).
Któregoś dnia planuję też powrócić do Defy Gravity (dziwna gierka, ale może być), Darksiders i Borderlands w celu dokończenia gier i zdobycia calaków.
Odnośnie New Vegas, to ktoś zdobył osiągnięcie związane z grą w Karawanę ("Wiesz, kiedy odpuścić" oraz "Karawaniarz")? Jak tak, to może ma jakieś rady dla mnie, bo za nic nie potrafię ograć nawet najsłabszego z graczy.
Olderon>co do karawany to 4 porady ode mnie: - często korzystaj z króli, zarówno na swoich karawanach, jak i przeciwnika, żeby je "przeciążyć"
-gdy przeciwnik zaczyna pakować karty w karawanę, zostaw wtedy swoją sąsiadującą z nią, skup się na dwóch pozostałych
-staraj się, by twoja karawana dobiła do wartości 26 (jak masz 25 to możesz asem +1 dobić)
-jeśli wiesz, że przegrasz, a masz jokera, połóż go na którymś asie (twoim/przeciwnika), może to nieźle namieszać na stole i pozwolić ci wrócić do gry.
Olderon=> skręciłeś odległość renderowania i wyłączyłeś wygładzanie krawędzi?
Z wymienionych gier:
- K&L2- średniak, może kupię na giermaszu ale za grosze na Steamie.
- Batman: AC. Cały czas 'przymierzam' się do kupna AA, chyba jednak nietoperz aż tak mnie nie kręci, sam nie wiem.
- Fortix 2. Nie grałem, nie mam zdania.
- OMD! Kapitalna gra, bardzo miodna rozgrywka. 28/28 acziwów :)
- M&M: CoH. Nie mam zdania, ogólnie za Heroesami nie przepadam.
- L.A.N. Ciekawy tytuł, pewnie kupię niedługo.
- Faerie Solitaire. Ceikawa karcianka, acziwy raczej proste, po prostu trzeba kilka ładnych godzin wpakować w ich wykręcenie.
- Flight Control. Fajna gierka, bardzo wymagająca jeśli chodzi o planowanie, zręczność... maksowanie odpuściłem heh.
- Zombie Driver. Świetna gra, spore zaskoczenie. Bardzo przyjemna rozgrywka, póki co mam 42/51 osiągnięć. Polecam.
- Sideway: NY. Mi brakuje dwóch acziwów do kompletu. Ciekawa gra na kilka krótkich godzin. Bez stresu można wszystko zaliczyć.
- SS:DD. Dobra gra, wciąga, prosta przyjemna rozwałka. Jak komuś nie przeszkadza proste założenie- LPM i do przodu!, to się nie zawiedzie. 24/30.
- Magicka. Fajna, ale mnie nie wciągnęła na dłużej, tyle :) Może kiedyś spróbuję z kimś ją przejść. Poza tym ilość DLC rozwala.
- F:NV. Sporo łatwych, sporo trudnych osiągnięć. O grze dużo pisałem w wątku o Falloutach więc się nie będę rozpisywał. Za 120zł (GotYE) można (z modami) wyciągnąć i 200h na jednym przejściu. A grać to pewnie i parę tys h jak ktoś jest fanem gatunku i serii zarazem.
- Braid. Trochę pograłem, bardzo dobra gra, czeka w kolejce.
- Limbo. Krótka ale bardzo przyjemna, większość acziwów sama wpada. Za paroma trzeba iśc na YT. Co do śmierci max 5 razy- acziw trudny ale niewymagający. Tzn. jeśli ma się dobrą pamięć i opanowanie- nie powinno być kłopotu. Niemniej jak ktoś się denerwuje to szybko zaliczy te 5 śmierci i zacznie od nowa. Za pierwszym razem osiągnięcie niemożliwe do zaliczenia.
- Metro 2033. Wspaniała gra, mógłbym całą recenzję napisać :P (jak w każdym wątku gdzie o niej wspominam)
Z acziwów zostały mi:
Complete the game in Ranger Mode Hardcore. - niedługo go zrobię, ostatni poziom do zaliczenia.
Find all Ranger stashes in Dead City 1 and 2 - niby prosty, ale miałem buga z PhysXem- postać blokowała się i nie mogła kucnąć/ cały czas kucała- ograniczyło to możliwość eksploracji.
Found all gold ammo, hidden throughout the stations. - robiłem z poradnikiem i nie wpadło. Ale coś zwaliłem albo poradnik wybrakowany.
There is no place in metro you did not visit - masakryczny. Muszę znaleźć dobry poradnik, samemu może za 10-tym razem by wpadło.
Eksplorer to rzeczywiście dziwny aczik. Podobno jest zabugowany i niektórym wypada na trzeciej stacji metra, innym na samym końcu, a jeszcze innym (w tym mi) nie wypada, choć przeszli grę wzdłuż i wszerz.
Złota amunicja to również denerwująca jest do zbierania. W pewnym momencie mamy ucieczkę bohatera przez kawałek lokacji i akurat wtedy musimy zebrać złoty nabój (przed samym koniec, leży na beczce). Robiłem to ze 30 razy, zanim bohater osiągnął prędkość zadowalającą i dało się zebrać nabój oraz przejść dalej.
Ja już od kilku lat nie zauważam sezonu ogórkowego. Gier jest sporo przez cały rok a czasu mało... do tego dochodzi fakt że lubię trofea więc i czas spędzony nad jednym tytułem jest dłuższy niż gdybym zwyczajnie przeszedł grę raz i czekał na coś nowego. Kilka gier u mnie już leży i leży a ja nie mam czasu zagrać... w kilku zostały mi pojedyncze trofea do zrobienia i nie mam kiedy do nich wrócić. Najprawdopodobniej w najbliższym czasie zrobię sobie przerwę od D3 i coś na PS3 odpalę. W tym roku ograniczę się jedynie do 1-3 nowych gier aby w wolnym czasie przejść i zdobyć trofea/achievementy w już kupionych grach... plusem tego jest też to że część gier stanieje i kupie je potem taniej :)
Mam problem z Batmanem Arkham City. Otóż ukończyłem pierwszy raz grę na 100% procent. Nową grę + też zrobiłem na 100% (misje poboczne zrobione). W statystykach wszędzie mam 100%, ale w podsumowaniu misji pobocznych w NG+ jest 78% i ogólnie 98%. Nie mam pojęcia o co chodzi. Spotkał się ktoś z czymś takim?
Jj - to prawda. Mam tak samo. Nie liczyłem, ale na wishliscie mam 43 gry. Bardziej jednak chodzi o to, że latem się nie chce grac. :)
$erek47=> strzelam- DLC.
Dziś może skończę przygodę z Alanem. Jestem w Power Plant. Jeszcze jeden termos, 9 kartek, 8 znaków :)
A dopiszę się :)
Marcio | NilhiR | Ps3 | 10147 | 4
Jj - tam ta babcia taka chyba była, co miała paranoję? :)
A grał ktoś w tego spin=offa Alan Wake? Nie mam Xa, ale może na PC wyjdzie kiedyś..
Marcio -witamy ;)
Update:
.:Jj:. | Jj/JjForcebreaker | 31535 ( 25370/6165 ) | 23 i 0
davhend=> o jakiej grze mówisz?
Poza samym Alanem i dwoma małymi epizodami jest American Nightmare, ale on jest przecież na PC. Jest jakaś inna gra?
Podobno w miarę fajne, ale bez thrillerowego klimatu i napięcia, ot nawalanka. Za obecną cenę nie warto.
Ja się teraz zabieram za Psychonauts i Dawn of War II: Retribution na zmianę :)
Jj to powodzenia i dużej dawki cierpliwości życzę przy Psychonauts. Zebranie wszystkich figmentów nie jest trudne, choć czasem ciężko niektóre dostrzec, ale prawdziwym killerem jest zabawa w uderzanie pięścią do celów na czas w umyśle generała.
Trzeba mieć do tego dobrą myszkę, niezły refleks, stalowe nerwy i stoicki spokój :D
Ja na szczęście mam już grę scalakowaną, ale może kiedyś sprawdzę dla spolszczenia (takowe wyszło).
Teraz zabrałem się za Metro 2033. Przejdę od nowa, ale może w końcu wpadnie aczik Eksplorer na moje konto i pozostałe.
Jj, co do Alana, to wyłączyłem wszystko, jak napisałeś, ale nadal widzę, że gra lekko spowalnia. Szkoda, ale może na PC któregoś razu odpalę.
To raczej nie chodzi o DLC, przerzuciłem je na pedrive i dalej to samo. Myślę, że gra chcę, żebym jeszcze raz pozbierał wszystkie znajdźki. Tylko jak mam to zrobić, skoro one są wspóldzielne i trzeba je zebrać tylko raz. Paranoja. Nawet odpalając NG+ widzę Riddlera i polecenie ratowania zakładników.
Moje staty
http://imageshack.us/photo/my-images/837/1001087l.jpg/
Stawiam połówkę temu, kto znajdzie rozwiązanie problemu.
$erek47 - kurde wczas z tą flaszką powiedziałeś, tak bym Ci w trymiga znalazł. No, ale już nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
Wpadło dzisiaj najgorsze trophy w L.A. Noire, te w którym trzeba znaleźć wszystkie auta. Na szczęscie zwracałem na to dużą uwagę podczas playtrough i w zasadzie nie miałem tutaj żadnego problemu. Jednego auta szukałem chyba godzinę. Reszta była dosyć łatwa do znalezienia. zostały dwa proste trofea, ale to sobie zostawiłem na jutro. Będzie jednak 31 platyna przed aktualką. :)
I wszystko wskazuje na to, że wpadnie w moje ręce Tomb Raider Trilogy. Będą jednak się smażyć kolejne niebieskie trophy w lipcu. ;)
No i wpadła platyna w L.A. Noire. ;) Jest to pierwsza gra od Rockstara, którą udało mi się scalakować. Trudno nie było, ale za to nudno i dość długo.
Krok 1: przechodzicie po prostu grę bez żadnego pindolenia. Zwracać uwagę na to, żeby w każdym możliwym momencie obskoczyć wszystkie samochody na pobliskich parkingach i dbać o to b murzyn woził Was do punktów docelowych. Starać się znaleźc wszystkie wskazówki i nie robić błędów na przesłuchaniach. Wszystko to ma efekt na końcową ocenę sprawy i ilość gwiazdek. Ja nie miałem w żadnym śledztwie maxymalnej oceny, więc musiałem przechodzić wszystkie case drugi raz. Resztę trofików można wbić w dowlonym momencie podczas free roamu, czy też wybierając konkretne misje. Najgorsze trophy to zdecydowanie to, w którym trzeba zdobyć wszystkie auta i te w którym trzeba mieć wszystkie misje na 5 stars.
Trudność platyny 5,5/10
Długość: około 30-35h
Zerow pucharów online
Zero do pomnięcia
No to gratuluję! Ja się zatrzymałem na sprawie numer 10 (jak na razie wszystkie gwiazdki mam, żadnej sprawy nie zawaliłem). Z początku gra fajna, ale potem właśnie trochę przymula :( Jednakże z pewnością kiedyś do niej wrócę i dokończę, bo klimat i cała otoczka mi się podoba :)
Co do partnera, to ja często na pełnym gazie leciałem przez miasto i nie zdarzyło mi się wpaść na żaden wóz, choć czasem było blisko (partnera używałem częściej przy ponownym robieniu misji, jak np. gdy próbowałem zdobyć osiągnięcie zw. z walką na pięści).
[275] --> DoW2:Retribution to sporo dobrej zabawy przy achievementach. Sama kampania jest dość krótka ale o ile dobrze pamiętam to dla achievementów trzeba ją przejść każdą rasą więc trochę czasu potrzeba... Ja miałem najwięcej przyjemności grając w tryb last stand... świetna zabawa :)
Ja miałem najwięcej przyjemności grając w tryb last stand... świetna zabawa :)
Owszem również fajnie się przy tym bawiłem, ale granie z pugami to była jakaś katorga. Hosty miały internet na korbę albo ..xxx ściągali.
Póki co robię deusa przemieszanego głównie kilkoma mniejszymi grami logicznymi. Moim zdaniem DE wybitnie nie nadaje sie do grania agresywnego i nie wiem o co chodzi, ale strasznie mnie męczy granie w tą gre :O
Akurat acziwy rasowe i trudnościowe za kampanie są popsute i prawdopodobnie nigdy nie zostaną naprawione :/
http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=1778030
.:Jj:. --> Wychodzi na to że miałem szczęście. Zdobyłem te achievementy bez problemu.
kil69 --> Masz racje. Pełno ludzi chciało grać w ten tryb a nie mieli pojęcia co tam robić... do tego nie chcieli słuchać rad i wiedzieli wszystko najlepiej. Oczywiście nie było tak za każdym razem... kilka razy trafiłem na normalnych graczy ale nie miałem jakiejś stałej drużyny i między innymi przez to nie zdobyłem wszystkich achievementów w tym trybie. Po pewnym czasie wolałem już pograć w coś innego :)
Może jeszcze kiedyś do tego wrócę i się pobawię znowu ale to mało prawdopodobne.
Jakby ktoś był chętny na Last Stand czy coopa- jestem na tak :)
Trochę zmieniły mi się plany. Oczyszczam konto Steam. Przeszedłem Zen Bound2 (3 acziwy zostały ale są zbyt czasochłonne) i Trine w 100% :>
UP:
.:Jj:. | Jj/JjForcebreaker | 31957 ( 25792/6165 ) | 24 i 0
Gra ktoś jeszcze w Killzona 3 ?? Potrzebuję jednej osoby do wbicia pucharka :)
peners | jaxo64 | PS3 | 6995 | 5
W końcu świetne platynki w GoW HD wpadły teraz czas na Killzona 3
Lubie placki!
No dobra ,jest to temat o aczikach /trofeach ,więc pytanie . Z jakiego calaka/platyny jesteście najbardziej dumni? . U mnie byłaby to castelvania ,gdyż fajne trofea były na skill związane z trialami ,trylogia GOW ( lubię tą serię) i sniper :ghost warrior ,gdyż prawie w to nikt nie gra ,ale udało się zrobić trofea online :D
Udało się dzisiaj dokończyć pierwszą część z trylogii Sly Cooper. Jak widzę jeszcze się wyrobie z update'em :)
Konsole:
Chrronnos | Chrronnoss | PS3 | 23944 | 22
PC:
Chrronnos | Chrronnos/Chrronnos | 10414 (5309/5105) | 1 i 1
Nie wiem jak ostatecznie będzie na liście wyglądała ilość calaków w przypadku PC. Chyba lepsza będzie suma niż "x i y".
Ja jestem dumny z dwóch calaków i to tylko dlatego, że udało mi się powstrzymać w jednym od maksymalnego wkurzenia a w drugim od nudy.
Otóż Psychonauts z aczikiem "I LOVE PUNCHING!" prawie wpędziło mnie na skraj załamania nerwowego. Na szczęście opanowałem się u jakoś mi się udało zaliczyć tę zabawę, ale przekleństw poleciało sporo.
Fallout 3 to druga pozycja, z której mogę być dumny. Gra jest taka nijaka dla mnie, że tylko acziki jakoś mnie trzymały przy niej...
Apropo SPAH, to jeśli przez jakiś czas nie zaliczaliśmy aczików, punkty nam się na stronie odejmują.
To ja też updatnę:
mark24 |szakalaka24 | PS3 | 53410
platynek jest 8
Dobra to ja też zrobię uptade . Platyny w Ac już nie zdążę wbić ,ale w międzyczasie 2 platynki wpadły :
misio ssj | Michal3269 | PS3 |18675 | 13
misio ssj - żartujesz, że zrobileś puchary online w Sniper Ghos Warrior. Przecież to katorga zabić 2000 ludzi ze snajpy w tym marnym multi, gdzie postać się blokuje o każde większe skupisko trawy. A co do platyny, to Star Wars unleashed. Na tym najtrudniejszym poziomie pad latał non stop do pokoju, nie zliczę też ile razy podchodzilem do Vadera..
Chrronnos - jedynka była taka sobie dwójka i trójka wymiata. Zobaczysz zresztą sam. ;)
Mi największą satysfakcję sprawiły platyny w Dark i Demon's Souls i Dead Nation. Jestem też dumny z platyn w Fallout 3 i Kingdoms of Amalur, ale nie ze względu na trudność platyn, ale ze względu na czas: w F3 platyna mi zajęła 30 godzin a w amalurze niecałe 40h, co jest imo bardzo dobrym wynikiem jak na tak rozbudowane rpgi.
[289] --> ja na chwilę obecną nie mam czasu wrócić do DoW2 ale może za jakiś czas jeśli jeszcze będziesz w to grał to może pare rundek zagramy :)
[298] --> Pierwsza część Sly mi się nawet podobała. Lubię zagrać w platformówki od czasu do czasu. Bardziej podoba mi się seria z Ratchet'em ale Sly nie jest zły. Jeśli chodzi o trofea to było bardzo prosto... zresztą sama gra do trudnych nie należy więc grało się spokojnie a trofea same wpadały :)