Otrzymałem w końcu nowy telefon.
Dzisiaj wymieniłem kartę na Micro SIM.
Internet działa mi w ten sposób, że wg speedtest maksymalne pobieranie jakie uzyskałem to 60 kbps. Wcześniej mając samsunga s plus bezproblemowo przeglądalem strony np. w kolejce w sklepie. Teraz strona po prostu się nie otwiera:/
doszedłem do tego, że może być to jedn z 3 problemów
nowa karta - problemy z połączeniem w sieci orange
nowy telefon - problem z androidem lub sprzętem samym w sobie.
Co dalej mam robić?:/
Sprawdzić w innym telefonie... chyba adapter z micro sim na zwykły dostałeś? A jak nie to i tak możesz włożyć do sprawdzenia chyba to nie problem?
Rozumiem, że przełączyłeś się na 3G w ustawieniach? Jak tak to nie wiem, dobrze by było sprawdzić w innym telefonie kartę sim.
ikonka 3G pojawia się, jednak zaraz schodzi znowu do H i E. Nie wiem co o tym myśleć, niestety nie dostałem żadnego adaptera do karty.
sprawdzałem opcje pierdyliard razy, na bank nie jest włączone only 2g. Nie widzę też innych opcji, które ograniczałyby transfer..
Masz tam może podobne ustawienia jak u mnie, zaglądałeś tam? -->
Może to coś z zasięgiem. Nowy telefon, nikt go wcześniej nie sprawdzał. Jak w ustawieniach wszystko OK, to pozostaje sprawdzić jaki łapie zasięg na karcie jakiegoś innego operatora.
NewGravedigger -> Skoro schodzi do H i E to po prostu masz zasięg do przysłowiowej dupy i telefon zamiast korzystać z 3G przechodzi na 2G z lepszym zasięgiem. Ewentualnie jest to też kwestia "przeładowania" stacji z którą jesteś połączony i nie akceptuje więcej połączeń 3G. W końcu łącza internetowe nie są z gumy, to i stacje też mają swoje limity.
Opcją jest też wymuszenie na telefonie by korzystał tylko z sieci 3G, wtedy wybierasz w opcjach "Tylko WCDMA". Ale musisz się liczyć z tym że będziesz tracił zasięg.
3g nie powinno nigdy się wyświetlać. "3g" w swoim pierwotnym stadium to stary i powolny tryb. H to jest HSDPA czyli najszybsza dostępna opcja internetu i taki też znaczek powinien się wyświetlać. Nexus niestety nie ma wymuszania trybów ale sam z siebie bardzo ładnie łapie H.
Sprawdź kartę w innym telefonie i telefon z inną kartą (karty są za grosze w każdym sklepie)
Czy jest jakiś sposób, by wymuszać H? Mam u siebie ten sam problem, czasem przełącza się na chwilę na H i internet działa szybko, po chwili jednak powraca na E i prawie nie można korzystać.
W większości telefonów jest, wymuszenie jest normalnie dostępną opcją w menu. W przypadku wielu telefonów bez tej funkcji nie da się wogole funkcjonować bo algorytm wyboru automatycznego projektował szympans. Jeżeli dany telefon nie ma tej opcji w menu, to można ją najczęściej wywołać (i to w bardzo precyzyjnym podtrybie) przez kod serwisowy. Niestety jednym z minusów Nexusa jest brak tej funkcji zarówno w menu jak i poprzez kody. Z kolei jednak, automat działa o niebo lepiej niż w większości telefonów na rynku nie wiedzieć czemu - w swoim Nexusie nie narzekałem nigdy na tryb sieci, choć w samsungach z auto wogole nie dało się korzystać.
ja ikonkę H mam non stop
ale co z tego, skoro pobieranie jest jak krew z nosa. Pierwsze dwie strony załadują się szybko, a trzecia wcale.
i znowu test poprzez speedtest
ping 117
D 60
U 150
i tak za każdym razem
W poniedziałek sprawdzę wszystko dokładnie, bo coś mi tutaj nie pasuje.
No to wygląda na problem z nową kartą. Widziałem już przypadki gdzie karta SIM danego operatora działała źle, pomimo że inna karta tego samego operatora działała w tym samym miejscu wzorcowo. Ewentualnie telefon ma jakąś wadę modemu. Przyczyna raczej nie leży w konfiguracji.
nie strasz mnie, może być taka sytuacja, że modem odbiera stałą prędkość danych?
Przy potencjalnej awarii różne cuda mogą się dziać. Ale osobiście obstawiam problem z simem. Dowiesz się jak zmienisz karty.
rozwiązanie problemu, na które nie wpadłbym za milion lat.
skończył mi się pakiet internetowy, więc orange obniżyło transfer:)
Heh.. No tak, nie pomyślałem o tym bo na kartę Orange nie ma takiej opcji a abonamentu się nie tykam :)
do tej pory płaciłem olbrzymie stawki po przekroczeniu 300mb, dlatego w ogóle o tym nie pomyślałem.
Teraz polityka orange nagle się zmieniła.
Cóż, dziękuję za próby pomocy:)
Ja mam w playu 1 gb w ramach abonamentu i fajnie mi się to sprawdza w połączeniu z nexusem. Nie wyłączam wogóle neta, synchronizuje mi się na bieżąco widget z pogodą, kalendarz i pcozta gmaila. Fajnie to działa.