Cześć!
Podpowiedzcie proszę jak uważacie / wiecie z własnego doświadczenia - jak przeprowadzić tego typu rozmowę z pracodawcą? Posiadam możliwość wyboru, czy zacząć od stawki netto, jaka by mnie satysfakcjonowała na umowie o pracę a następnie przejść do kosztów brutto pracownika dla pracodawcy podać mu tą kwotę jako stawkę za własną działalność?
Jak myślicie?
Bardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi
Stawke na dzialalnosci koniecznie negocjuj w kwocie netto (tak, zeby zawsze doliczal sie vat). A imo na dzialalnosci powinno sie zadac wiecej niz mialas na umowie o prace.
Dziękuję za odpowiedź.
Tak, mam zamiar negocjować kwotę netto - pracodawca VAT i tak sobie przecież odliczy od wystawionej przeze mie faktury.
A co do drugiej części Twojej wypowiedzi: o ile wyższą od rzeczywistych kosztów pracodawcy?
Nie wiem, to trzeba samemu ocenic biorac pod uwage warunki umowy o wspolprace. Czy umowisz sie na jakis urlop, jaki okres wypowiedzenia itd. Miej tez na uwadze, ze wspolpracujac z poprzednim pracodawca nie bedziesz miala obnizonego zusu przez pierwsze 2 lata.
Dzięki za odpowiedz.
Z poprzednim pracodawcą zamierzam współpracować w ramach B2B :) W dodatku chcę założyć działalność przez inkubatory przedsiębiorczości, co przedłuży mi okres preferencyjnego ZUSu o 2 lata.
Pracodawca gwarantuje płatny urlop dla osób z własną działalnością.
Może jeszcze jakieś uwagi? Wszystkie mile widziane :)
UP
Jeszcze raz UP