Nareszcie! Kolejne Męskie Granie.

Forum Muzyczne
Odpowiedz
27.05.2026 21:19
Megera_
😊
1
1
odpowiedz
Megera_
163
Furia
Wideo

Nareszcie! Kolejne Męskie Granie.

Prawdopodobnie koneserzy muzyki będą zniesmaczeni, ale uwielbiam tę imprezę od lat, jaki to jest pozytywny ładunek, super koncerty, dobra muzyka.

Rok do roku czekam, aż gdzieś tam wypuszczą "hymn".. no i teraz też się doczekałam, NARESZCIE :)
https://www.youtube.com/watch?v=zzpKrH1eb3g
Fajne, chwytliwe, no i jeszcze zjawiskowa i mega utalentowana Zalia.

A wy? Znacie, słuchacie, lubicie?
Ciekawam, co komu w duszy gra (z "hymnów" jednak, dla mnie, niepokonane będzie " I Ciebie też bardzo", ale "Początek" gryzie po piętach)

Idzie lato, wakacje.. chce się "ż" :)

27.05.2026 21:32
Jedziemy do Gęstochowy
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Jedziemy do Gęstochowy
190
KENDO DROGA MIECZA

Nawet mnie nie uruchamiaj na noc.

Na liście jest Myslovitz - nadal nie pogodziłem się z odejściem Rojka, kiedyś kochałem ten zespół - a to duży komplement dla nich bo mało czego poza metalem słuchałem dawniej, a głos Rojka kocham i stawiam w TOP3 wokali w historii zaraz po Halfordzie i Lennonie.

A reszta to tam takie se zespoliki.

Ale kurde pojechałby aby znowu po latach poczuć klimat czegoś zbliżonego do juwenaliów...ehhh.

27.05.2026 23:44
Fett
2.1
4
odpowiedz
Fett
260

Jedziemy do Gęstochowy Chciałbym przed śmiercią dowiedzieć się czyim troll kontem jest Gęsty. Mam swoje typy

27.05.2026 21:58
3
1
odpowiedz
4 odpowiedzi
damianyk
164
Nośnik Treblinek

Ehh, aż wyłączyłem "Painkillera" żeby wysłuchać hymnu i nie warto było. Takie tam plumkanie, lista artystów, poza Organkiem i Natalią Przybysz też jakoś mnie nie porywa. Szkoda że Darii Zawiałow chociaż nie ma.
A z hymnów to "Elektryczny" bezapelacyjnie. Ewentualnie "Świt" z 2020, "Ciebie też bardzo" bronił się tą 911 w teledysku, ale ogólnie hymny od kilku lat robią się coraz mniej "męskie".

post wyedytowany przez damianyk 2026-05-27 22:07:06
27.05.2026 22:46
Megera_
3.1
odpowiedz
Megera_
163
Furia

damianyk Przepraszam ;)
Chodziło mi chyba o to, że lepsze jest wrogiem dobrego... Tak jak tęsknisz za Darią Zawiałow, tak ja tęsknię za Krzyśkiem Zalewskim - ale kaman, nie ma co się spierać tylko próbować iść z duchem czasu. A może po pierdyliardowym przesłuchaniu ci "wejdzie"? :)

27.05.2026 23:03
3.2
odpowiedz
damianyk
164
Nośnik Treblinek

Megera_ A może po pierdyliardowym przesłuchaniu ci "wejdzie"? :)
Słuchanie muzyki jest jak jedzenie piasku. Jeśli pierwsze trzy łyżki nie smakują, to już nie posmakują.

27.05.2026 23:26
Megera_
3.3
odpowiedz
Megera_
163
Furia

damianyk :O szok i niedowierzanie. serio!
Psychologia (również ta muzyczna, jak mniemam) działa w większości w stylu poglądów inżyniera Mamonia (którego być może nie kojarzysz z racji wieku ;P) - "Mnie się podobają melodie, które już raz słyszałem"
Kontynuując, kiedy pytam np. męża "a podoba ci się ta piosenka?" to on zwykle odpowiada "a skąd mam wiedzieć? pierwsze słyszę, nie wiem jeszcze"
Mówiąc więcej - wydawało mi się, że nigdy nie będę Organkowa, ale po 150 przesłuchaniu płonę jak Missisipi w ogniu. :)

28.05.2026 19:05
3.4
1
odpowiedz
damianyk
164
Nośnik Treblinek

Megera_ A nie, tak to wiadooomo, na takiej zasadzie działają RMF czy Zet, puszczają słabe piosenki do zarzygania aż człowiekowi zaczynają się podobać. Wiem, bo byłem zmuszony do słuchania RMF przez kilka miesięcy. Ale to jednak taka sztuczna sympatia, muzyczny syndrom sztokholmski.

27.05.2026 22:05
Little Joe
4
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
Little Joe
213
Silent Man

Jak dla mnie miękkie, bez pazura. Nóżka nie chodzi. Na plus smaczek w postaci że ziomek z teledysku robi na ręcznej tokarce (robię we fachu)... ale bez stroju roboczego, jakiś dresik założony, ani okularów ochronnych, buty to jakieś "biegaczki". Kaj je behape?! Zero realizmu. ;P
Wataha, Początek, Nieboskłon to dla mnie topka, w takiej kolejności.

post wyedytowany przez Little Joe 2026-05-27 22:06:54
27.05.2026 22:56
Megera_
4.1
odpowiedz
Megera_
163
Furia

Little Joe punkt, zapomniałam o "Watasze" - a w sumie ten wałek jest męski, mocny, dokładna definicja czym powinno być Męskie Granie (i chce się żyć) ;)
Nie mam pojęcia, jak się robi na tokarce, ale na pewno zgłębię temat bo brzmi mocno i po męsku! ;)

27.05.2026 23:03
Little Joe
4.2
odpowiedz
Little Joe
213
Silent Man

Megera_ jak się robi na tokarce, ale na pewno zgłębię temat bo brzmi mocno i po męsku!
Było (jest?) dużo kobiet frezerek, tokarek (?)*. Jedna uczyła mojego kumpla, pani Zosia. Babka do rany przyłóż. Wspaniała kobieta, już na emeryturze. Szkoda że teraz już rzadko kiedy widzi się kobiety w takim zawodzie. :)
Edit. *Jak zastosować feminatywy w tym przypadku? Nie mam z tym problemu, ale frezarka i tokarka to są po prostu maszyny, czy to konwencjonalne czy cnc. Stosując takie nazewnictwo w przypadku kobiet, dziwnie to brzmi. ;P

post wyedytowany przez Little Joe 2026-05-27 23:06:36
27.05.2026 23:05
4.3
1
odpowiedz
damianyk
164
Nośnik Treblinek

Megera_ Tokarka jest jak kochanka. Do spotkania z nią zdejmuje się obrączkę.

27.05.2026 22:30
Iselor
5
1
odpowiedz
Iselor
50
Senator

Bez klimatu. Ani nastroju ani pazura. Takie tam radiowe granie.

27.05.2026 22:51
Wrzesień
6
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

W pierwszej chwili pomyslałem, że to bait. Takie nawiązanie do tego ich wkurzającego marketingu, który krzyczy że to już, że nareszcie, że wszyscy cały rok czekali... A autentycznie nie poznałem nigdy nikogo, kto by na to czekał i się tym tak ekscytował. Jeśli to nie bait, to ty chyba byłabyś pierwsza ;p

A sama piosenka to nie wiem. Jak ktoś lubi takie babskie granie to pewnie może się podobać. Mnie tam radiowe pinkolenie nigdy nie interesowało.

27.05.2026 23:42
Megera_
😃
6.1
odpowiedz
Megera_
163
Furia

Wrzesień ty draniu! Podejrzewać mnie o baity?! MNIE?!
Nie moja wina, że nie poznałeś NIGDY NIKOGO (ale się nie dziwię :P ) - ustalmy, że nigdy nie chodziło o piosenki. :PPP (ale ja still low ju i w ramach dowodu zara chyba se włączę jakieś Mesuggah)

28.05.2026 00:35
Wrzesień
6.2
odpowiedz
Wrzesień
82
Idiot Doom Spiral

No, trudno, będę próbował bardziej intensywnie. Może spróbuję pójść na ten koncert, ale incognito, w peruce i przyklejonym wąsem.👍

27.05.2026 22:54
mohenjodaro
7
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
mohenjodaro
134
Kodeina zamiast protein
Wideo

Jest ok, ja bardzo lubię tego pana Vito Bambino, jeszcze jak nie był zbyt znany i śpiewał w takiej Bitaminie lubiłem go sobie posłuchać, fajny ma głos i manierę.

Ale moje dwa ulubione hymny Męskiego Grania to "Ja ciebie też bardzo" i "Początek". Nie umiem, naprawdę nie umiem szczerze mówiąc zdecydować, który bardziej, remis, a potem długo nic i chyba - tutaj bardziej nietypowo - "Sobie i wam".

https://www.youtube.com/watch?v=ZTYSAl9Npqw

Ogólnie podoba mi się, że jest taka inicjatywa i pewna tradycja, nawet jeśli robi się z tego festiwal fajnopolactwa, ale liczę, że uda się jeszcze skomponować coś dorównującego prime'owi z lat 2018-2021.

27.05.2026 23:57
Iselor
7.1
odpowiedz
Iselor
50
Senator

mohenjodaro "Sobie i wam"

U mnie na pierwszym miejscu. Ale kiedy to było.....

28.05.2026 00:00
Megera_
7.2
odpowiedz
Megera_
163
Furia
Wideo

mohenjodaro no w końcu ktoś sensowny do wymieniania opinii!
(zupełnie przypadkowo te opinie są zgodne z moimi :) )

Vito Bambino jest dość niepozorny, i przez to chyba trochę niedoceniany, a robi dobrą robotę:
https://www.youtube.com/watch?v=QBEfTXp8Ru4
ale who knows, może on woli być "tym drugim" i czasem trzymać się w cieniu Zalii, Sanah albo jakiegoś tam Fukaja.

27.05.2026 23:34
WolfDale
8
odpowiedz
1 odpowiedź
WolfDale
108
~sv_cheats 1

Nie jestem zwolennikiem takich festiwali, ale pamiętam jak to dopiero miało swoje pierwsze wydania i po nazwie sądziłem że faktycznie będzie ostro i ambitnie. Ale niestety w większości wypadków powinno się to nazywać radiowe granie, bo zbytniej rewelacji nigdy tam nie było.

28.05.2026 00:59
Megera_
8.1
odpowiedz
Megera_
163
Furia

WolfDale chyba zależy, jak się rozumie pojęcia "ostro" i "ambitnie", i oczywiście że o gustach się nie dyskutuje, ale jakiś poziom wypada trzymać..

28.05.2026 00:53
M@co
9
1
odpowiedz
3 odpowiedzi
M@co
140
Krzywda
2.0

Ale, ale, to już z miesiąc temu wypełzło. Strasznie słabe i generyczne. Nie da się tego słuchać niestety. Od kilku lat to wydarzenie zjada swój własny ogon i coraz mniej mnie interesuje. Kolejne kolaboracje i aranżacje w trakcie festiwalu powodują u mnie raczej niesmak niż zainteresowanie, niestety.

28.05.2026 00:57
Megera_
9.1
odpowiedz
Megera_
163
Furia

M@co konkrety, ziom!
Co cię tak przeorało, że się brzydzisz?
No offence, po prostu rozmawiajmy :)

28.05.2026 14:45
M@co
9.2
odpowiedz
M@co
140
Krzywda

Megera_ po prostu kiedyś to dla mnie miało jakiś pazur, jakąś wizję artystyczną. Niektóre aranżacje były odważne ale raczej były to ewolucje niż próba zszokowania jak najbardziej innym wykonaniem. I ten pazur nie musiał się wiązać z mocniejszymi brzmieniami, nawet jeśli te są bliższe memu sercu. Cały festiwal miał lata mocniejsze i słabsze ale nie była to raczej równia pochyła jak ma to miejsce w ostatnich 2-3 latach. Wcześniej miałem tak, że jak wychodził hymn nowej edycji to od razu mogłem go zapętlać, później był etap gdzie po kilku odtworzeniach człowiek się oswajał i zaczynało to w głowie grać a ostatnimi czasy to po prostu nie mogę słuchać tego co produkują pod szyldem MŻ. Ten kawałek to dla mnie taka tania pop-dance'owa. Herbut już niestety zawsze będzie mi się kojarzył z małą ściemniarą. Zalia mam wrażenie, że jest tam bardziej dla balansu płci i przyciągnięcia uwagi. A może to ja mam tylko takie wysokie mniemanie o ludziach, że irracjonalne wydaje mi się jakoby wyzwaniem zawodowym było dla kogoś tańczyć w krótkiej kiecce i wyśpiewywać jakieś pokraczne teksty o głupku 🤷 Jest też szansą, że stałem się stetryczałym dziadem a festiwal nadal jest skierowany do tej samej grupy, tylko mi już po prostu nie leży chodzenie na poranne rave'y z tonic espresso lub popijanie na zmianę match i pumpkin spice latte w zależności od pory roku. Pewnie się wyzłośliwiam jak na dziada z "ledwie wczoraj" przystało ale tak to niestety widzę.

31.05.2026 00:31
Megera_
9.3
1
odpowiedz
Megera_
163
Furia

M@co aleś się rozpisał! i wyzłośliwił, dziękuję :)

Odpowiadam teraz, bo (wstyd) dopiero dziś obejrzałam cover Zawiałow&Podsiadło, "Nikt tak pięknie nie mówił". Trochę mi się oczy spociły ;) Ogółem wszelkie interpretacje z MG uważam za nieźle udane, ale może się mylę ;)
Ciekawa uwaga co do Igora, ofc wiadomo że jest małą ściemniarą (xD), ale to tak samo chyba jak Piotr Kupicha ma w pustej szklance pomarańcze.. ;) Sam rozumiesz, chodzi o to by nie upaść zbyt mocno - imho Igor nadal się broni rewelacyjnym głosem, w przeciwienstwie do wyżej rzeczonego.
O krotkich kieckach nic nie napiszę, no bo kto takich nie lubi!! Głupku ;)

28.05.2026 10:43
papież Flo IV
10
odpowiedz
papież Flo IV
110
Kardynał

Męskie chlanie jest ciekawym zjawiskiem, z jednej strony każdy co roku ma takie meh, że znowu miałkie, nudne i generyczne, że znowu nie ma nic wspólnego z rockiem, ale z drugiej strony jakoś dziwnie gdy w wakacyjnym radyjku nie przygrywa hit Męskiego Grania idealny na letnie chillowanie. A przynajmniej w tamtym roku tak było, bo dopiero po jakimś czasie sobie przypomniałem, że te lato jest jakieś za mało muzyczne. Do teraz nie pamiętam co ten Ralph Kamiński śpiewał, ale nie dziwię się, że tego nie puszczali, on jest zbyt dziwny na poziom radiowy.
Tegoroczna nuta spełnia wszystkie 3 wymogi miałkiego, nudnego i generycznego, czyli idealny hit na lato. Drugiego "Początku", czy "I ciebie też bardzo" już nie dadzą rady zrobić, więc trzeba się cieszyć tym co jest.
Co mnie bardziej smuci to średni teledysk, nawalili flashbangów, ci se biegną bez ładu i składu, mogliby się pokusić o jakieś efekciarstwo jak w It's my life Bon Joviego. A akurat wideoklipy Męskiego Grania to klasa światowa, efekty tworzą lepsze niż w letnich hollywoodzkich blockbusterkach, także tutaj giga zawód.

post wyedytowany przez papież Flo IV 2026-05-28 10:45:55
28.05.2026 12:01
Janczes
11
odpowiedz
1 odpowiedź
Janczes
251
You'll never walk alone

musze przyznac ze nielezy mi do konca ta piosenka główna. Refren w porządku, ale nic wiecej.
od czasów trio: Podsiadło, Zawiałow i Bambino i ich: musisz wiedziec ze ja Cb tez , nic nie jest w stanie im dorównac

28.05.2026 12:07
Iselor
11.1
odpowiedz
Iselor
50
Senator

Janczes Zawiałow to jest dla mnie najlepsza obecnie polska piosenkarka (przynajmniej tego młodego pokolenia). Można dyskutować (patrz: Ania Karwan).

28.05.2026 12:06
tomazzi
12
odpowiedz
1 odpowiedź
tomazzi
39
Generał

Niby Męskie Granie a brzmi jak Babskie Granie

28.05.2026 14:17
\/
12.1
odpowiedz
\/
47
Lara

tomazzi stare panny tak mają

28.05.2026 12:09
Darth_Tusken
13
odpowiedz
Darth_Tusken
61
Świniobicie z dancingiem
28.05.2026 16:19
Xinjin
14
odpowiedz
Xinjin
203
MYTH DEEP SPACE 9
Image

to jest męskie granie :) --->

post wyedytowany przez Xinjin 2026-05-28 16:36:37
Forum Forum Muzyczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl