Naped DVD sie zepsul sam z siebie - da sie go jeszcze naprawic ?
Witam serdecznie.
Posiadam naped DVD marki LG, ktory zamontowano w moim komputerze juz spory kawalek czasu temu.
W CZYM LEZY PROBLEM:
Naped nie odczytuje "oficjalnych" plyt DVD, tj. nie da rady odtworzyc filmu DVD, gry z DVD ani nic, NATOMIAST odczytuje nagrane "nieoficjalnie" pozycje tj. DVD nagrane nagrywarka z tego badz innego komputera. Z CD nie ma problemu, zarowno "oficjalnymi" jak i nie.
Co jest tego powodem i czy da sie to jakos naprawic ?
przeczyść, możesz na początku specjalną płytą, ze szczotką do czyszczenia, a jak nie to laser alkoholem, aczkolwiek jest to czynność trudna i nie polecam jak nie umiesz ;)
No wlasnie tak sobie umiem. NAgrywarka z tego co pamietam miala 2 lata gwarancji, wiec jest juz po i nie moge jej oddac ...
Przecież to kosztuje z 50 zł. Wywalić i kupić nowe, nie zawracać sobie głowy.
Przecież to kosztuje z 50 zł. Wywalić i kupić nowe, nie zawracać sobie głowy.
50 zł to średnio 10 godzin pracy, rzeczywiście... takie tanie :)
Miejscem naprawy napędów dvd jest media markt/agito. Wyrzucasz stary, kupujesz nowy.
To jest ta część kompa która się najzwyczajniej w świecie zużywa.
50 zł to średnio 10 godzin pracy, rzeczywiście... takie tanie :)
Chyba roznosiciela ulotek albo ciecia.
Nie wiem czy zdajecie sobie sprawe, ale ja kupilem gitare elektryczna za 50 zlotych ... To nie jest tanio, tanio to by bylo 10 zlotych, bym sie nie zastanawial nawet i od razu pojechal.
Jak sie nie da to trudno, moze sprobuje wymienic, bo mam inny stary naped.
Jest tanio i generalnie nie opłacałoby sie bawić w czyszczenie... ale to nie jest trudne. Odwrotnie - to banalnie proste. I wiem co piszę, bo mając dwie lewe rce sam tak swój napęd "naprawiłem". 5. min, ściereczka do okularów i takiż płyn... Jak rozkręcić napę i gdzie jest soczewka bez problemu można znaleźć w google.
A jhak sie nei uda, to i tak nei bedzie żal. więc czemu nie spróbować?
nawilżona, ale czym - nie powiem, bo teorie są rożne, poczytaj elektrodę. najłatwiej chyba po prostu zdobyć płyn do czyszczenia soczewek okularowych organicznych z powłokami wszelkiego typu - ja uznałem w każdym razie, ze jak nei szkodzi im, to i plastikowi soczewki lasera.
no i ściereczka która nie zostawia meszków, itp...
Widocznie naped tak rzadko mial stycznosc z oryginalami, ze postanowil juz wogole ich nie czytac :D