Mysz komputerowa do 200 PLN
Potrzebuje kupić gryzonia, cena do 200 PLN (może być nieznacznie ponad, jeśli będzie warto). Przeznaczenie - normalne korzystanie z komputera + gry. Możecie coś polecić? Od razu na starcie zaznaczam, że odrzucam wszelkie firmy "od graczy dla graczy" typu Razer. Wolałbym również na kabelku.
Zastanawiam się nad:
Saitek Cyborg R.A.T. 5 (RAT 5) http://allegro.pl/mysz-saitek-cyborg-r-a-t-5-przewodowa-gaming-i1529591693.html
Gigabyte M8000X http://www.karen.pl/product/102034/Sprzet_komputerowy/Peryferia_i_eksploatacja/Gigabyte_M8000X.html
Microsoft SideWinder http://sklep.sferis.pl/produkt/28585-mysz-laserowa-microsoft-sidewinder-win-usb-port-cs.html
Logitech G9X http://allegro.pl/logitech-g9x-5700-dpi-dla-graczy-najlepsza-hit-i1536680177.html
Ale może macie jakieś inne propozycje? Będę dźwięczny za pomoc.
Może nie "kombinuj" i weź sprawdzonego, dobrego Logitecha MX518?
PS. Ten RAT to jakiś kosmos. Miałeś to to w ogóle w ręce kiedyś?
Miałem go w łapie :) Bardzo wygodny gryzoń, dużo przycisków. Do Logitecha mam największe zaufanie (korzystam z ich myszek niemalże "od zawsze"), ale z chęcią sprawdziłbym jakąś nową markę :)
hehe,bardzo zabawne :P to moze tak . Ten ostatni Logitech,to chyba na raczke bobasa . :D ja bym bral Gigabyte M8000X z tego linku co podales . Wydaje sie najporzadniejsza ;)
Ew. ta trzecia od Microsoftu . ;)
zdecydowanie gigabyte - najlepszy wybór w kwestii jakość/cena. defadrey mogą się schować
Jaki jest sens wydawać tyle kasy na głupią myszkę? Nie lepiej kupić coś za 3 dychy a resztę przeznaczyć na potrzebniejsze rzeczy?
Jaki jest sens wydawać tyle kasy na głupią myszkę? Nie lepiej kupić coś za 3 dychy a resztę przeznaczyć na potrzebniejsze rzeczy?
Kazdy wydaje kase na co chce. 3 miesiace temu kupilem Razer Vespule (podkladka) za 120zl i w ogole nie zaluje zakupu. Zajebisty produkt. ;)
Logitech G500, doskonała jakość wykonania i ergonomia
http://www.camino.pl/mysz-logitech-g500-gaming-mouse,twr,40902.html
Sam niedługo pewnie będę musiał zmienić swoją wysłużoną MX510, bo bardzo często się rozłącza, pewnie coś z kablem jest nie tak.
Choices, choices. Sam myślałem nad G9 i G500. W ostateczności, 518 - ale chciałbym coś nowego wypróbować.
@Abdul Jarrah: aby mieć spokój na dłuższy czas
@slavo_cc: ciekawa propozycja. Tylko ten dłuższy przycisk na boku... Nie ma obaw, że się go omyłkowo wciśnie?
@Orzołek: Gigabyte M8000X? W testach wypada bardzo rozsądnie. Tylko jakoś nie mam przekonania do marki. Płyty główne, karty graficzne, ale myszki? Miałeś z ich produktami myszkowymi jakiś kontakt? Nie rozleci się/zacznie skrzypieć? Jakość ok? :)
No i właśnie - podkładka. Nie chce szaleć, ale jakąś przyjemną w dobrej cenie bym dziabnął. Tutaj tez pytanie - możecie coś polecić? Chociaż niekoniecznie powyżej stówki. Tak z 5 dyszek jakby było :] Może to: http://sklep.sferis.pl/produkt/5561-podkladka-steelseries-qck-mini-material-250-x-210-x-2-mm.html ? Czym się kierować przy wyborze?
Sam mam 2 pokładki QCK, jedna kupiona, druga wygrana :D
Są całkiem fajne. Tylko wszystko zależy, jaką myszkę wybierzesz, jeżeli np. będziesz chciał G500, to będziesz musiał wybrać jakąś sztywną podkładkę, bo do szmacianych nie ma sensu jej brać.
W dupach się poprzewracało!!!
@aope
Gigabyte tak jak wiele różnych firm robi produkty lepsze i gorsze. Np. zasilacze mają takie sobie. Ale ostatnie klawiatury i myszki ( Aivia K8100, M8000X ) dostają same pochwały. Z tego co wiem nawet Enki z CD-Action posiada M8000X :D Klawiatury i myszki gigabyte'a wyróżnia duża ergonomia, fajne tryby macro i wysoka jakość podzespołów z tego co czytałem na różnych testach. Osobiście mam Razer DeathAdder Respawn i sprawuje się świetnie, ale gdybym teraz stał na wyborze DA/M8000X to bez wahania wziąłbym Gigabyte'a. Chociaż z DA jestem bardzo zadowolony i mogę go polecić, to jednak gdyby ( tfu tfu tfu ) zepsuł mi się Razer to bez wątpienia następną myszką byłby M8000X.
No i właśnie - podkładka. Nie chce szaleć, ale jakąś przyjemną w dobrej cenie bym dziabnął. Tutaj tez pytanie - możecie coś polecić? Chociaż niekoniecznie powyżej stówki. Tak z 5 dyszek jakby było :] Może to: http://sklep.sferis.pl/produkt/5561-podkladka-steelseries-qck-mini-material-250-x-210-x-2-mm.html ? Czym się kierować przy wyborze?
Czym się kierować ? Rozmiarem - jeśli preferujesz niski "sens" to polecam jakiś lotniskowiec ( 444x355 mm ) a przy wysokim sensie mniejsza podkładka pewnie wystarczy.
Ja posiadam Everglide titan (Monster ) - i jestem zadowolony: dobrze się trzyma podłoża, jest w miarę cienka, nie brudzi się jak QCK i dobrze współpracuje z każdą myszą.
Co do gryzoni to polecam A4Tech - wbrew pozorom solidna firma - mam X748 i trzyma się nieźle od jakiś ~ miesięcy. Zrobiona ze świetnego materiału - ręka się nie ślizga/nie poci o co zdecydowanie trudno przy np: Razerku.
@bone_man: na razie zastanawiam się nad RAT5 lub Gigabyte M8000X. Nie mam kompletnie żadnego pojęcia o podkładkach (nie używam już od dawna). Jaka byłaby ok do tych 2 modeli? Twarda czy szmacianka? A jeśli mówimy o twardej, to coś takiego? http://sklep.sferis.pl/produkt/5857-podkladka-revoltec-re052-gamepad-precision-advanced-319-x-265-x-3-mm.html
@Abdul Jarrah: dokładnie tak
[edit]
@Orzołek: w takim razie skuszę się chyba na tego gigabajta :)
@ZgReDeK: wielkiej podkładki nie potrzebuje, ale tak z 30x30 cm byłoby ok. Sprawdzę Everglide'a, dzięki :)
Jeśli chodzi o mysz, to jest to kwestia typowo indywidualna, nie każdemu podpasuje wielkość, chwyt itd.
Najlepiej samemu obadać upatrzoną w jakims markecie. Dobrze ja sprawdzić, zobaczyć jak sie trzyma.
Co do podkładek. To inne niż szmaciane zjeżdżają strasznie ślizgacze i co jakiś czas jesteśmy zmuszeni o zakup nowych.
Osobiście używam Razer Goliathus Standard Control - dopiero od 3 miesięcy, ale jak na razie zadowolony jestem, nie ma sie do czego przyczepić.
Edit:
aope ---
Sam długo sie zastanawiałem nad podkładką, padło na to, nie chciałem wydawać też dużo kasy.
Seria razer goliathus składa się bodaj z 3 rodzai. Każda z nieco inną fakturą powierzchni.
Jest to "szmacianka" ale wykonana bardzo solidnie. Tworzywo jest przyklejone do takiej gąbki która jest bardzo "lepka", przynajmniej takie wrażenie sprawia, dzięki temu podkładka trzyma sie twardo blatu. ;)
Edit2:
fenfir --- ok, może nie strasznie, ale jednak bardziej się zjeżdżają :)
Mój stary mx310 działał na szmaciance 7lat - nie widziałem na nim śladów zużycia ślizgaczy ;)
@Rezor: ta podkładka Razera wygląda naprawdę solidnie, cena również jest atrakcyjna. Dzięki :)
@Orzołek: no własnie, Rezor wspominał o ślizgaczach. Nie wiesz, jak to wygląda u Gigabyte w kwestiach wymiany na nowe? Sprzedają same ślizgacze? Wiem, że do Razerów można kupić.
Ten RAT też mnie skusił, ale dużo ludzi na nie narzeka. Sama mysz nie jest jakaś highendowa, 4000 DPI do gier na pewno Ci się nie nada. Wybrałem MX518, bo recenzje i opinie są bardzo dobre. Zero problemów, lepiej wybierać sprawdzony i dobrze oceniany produkt ;)
aope, co do podkladki
http://www.cravingtech.com/razer-vespula-review.html
Mam, uzywam od 3 miesiecy, jest swietna.
Rezor -> "inne niż szmaciane zjeżdżają strasznie ślizgacze" czy ja wiem? Ja narazie tylko raz w przeciągu prawie 5 lat zmieniłem ślizgacze w G5 (podkładka surface 1030 MBA), która notabene też się dalej ładnie trzyma po takim czasie.
Maly paradoks. Nie chcesz czegos od graczy dla graczy i pokazujesz link 1. Tak sie sklada ,ze Cyborg 5 jest myszka dla graczy ale maly szczegol ;) I jedna z cyborgow jest 9tka lepsza chociazby od Nagi.
Ale to juz kwiestia gustow. Wczesniej mialem logitecha mx 1000 i polecam. Dla mnie najlepsza ze wszytskich logitechow ze wzgledu na wielkosc i tylko.
Po logitechu obiecalem sobie ,ze kupie cos z Razera bo naszla na mnie fala niesamowitych opinii o tej firmie. W miedzyczasie znalazlem Cyborgi. Kupilbym sobie 9tke z checia dla sprobowania ale obiecalem ,ze Razer bedzie nastepna. Tak tez zrobilem. Kupilem Nage Molten i jestem zadowolony. Ta dokladnosc i same prowadzenie kursora to przyjemnosc.
Nastepna bedzie chyba Cyborg9 jesli czegos nie znajde ciekawszego.
Co do ciebie to juz wybieraj sam. Nie masz specjalnych wymagan, wiec kazda sie spelni. Ja bym szedl w cyborga ( jednak wczesniej poczytal opinie o 5 bo stara juz jest ) bo zaspokoi najmniej wazne wymaganie czyli ciekawosc.
@Apokalipsis: hm. A jak z wymianą ślizgaczy w tym MX518? Myszka wygląda solidnie i ma dobrą cenę.
@Fanboi: bardzo fajna podkładka, ale cena już niekoniecznie. Aż takiego kosmosu nie potrzebuje :)
No dobra, czyli w tym momencie na placu boju pozostają: Gigabyte M8000X i Logitech MX518. Co wybrać, co wybrać :)
G500... a skoro cos nwoego i dobrze lezy w dloni, to chiba RAT. Powszechnie chwalony... ja mam tylko Gamepada od Saiteka - i jest super.
Sidewinder? Fajny! Ale pomacaj przed zakupem, bo mozez sie bardzo rozczarowac ksztaltem - jest specyficzny i tylko dla tych, ktorzy lubia myszy szerokie. Bo poza tym - klasa.
Wszystko zalezy od gabarytow twojej dloni oraz tego jak trzymasz myszke. Ze swojej strony rowniez nie polecam myszek Razera (z wyjatkiem udanego DeathAddera) mialem z nimi do czynienia i niestety bardziej przypominaly male swiecace leciutkie zabaweczki dla dzieci niz precyzyjny wywazony kontroler do gier. Jako ze swego czasu bardzo sobie chwalilem Logitecha MX5XX, polece moj obecny zestaw: Logitech G9X + Icemat. Do tego zapas teflonowych slizgaczy i wiekszej precyzji oraz komfortu nie uswiadczysz. Ja w kazdym badz razie niczego lepszego juz nie mam potrzeby szukac. Powodzenia.
@Herr Pietrus: jeśli jest bardzo szeroka, to odpada. A szkoda, bo wygląda przyjemnie. Najchętniej kupiłbym jakiegoś małego, laptokowego gryzonia, ale one do grania w fps'y się średnio nadają :)
A ten G500? Ma z boku 3 przyciski. Martwi mnie tylko to, że omyłkowo można wcisnąć ten środkowy z nich. Jak z tym jest?
@hardcoholic: nie ma problemu z dostępnością ślizgaczy do gryzoni Logitecha? Icemat to teraz SteelSeries? :)
hardcoholic --- pozwolę się tak zapytać, jak Ci się sprawuje przycisk rolki? ;)
Edit:
Bardziej chodziło mi o użycie siły celem wciśnięcia trzeciego klawisza (rolki) :)
Pare miesięcy temu jak szukałem myszy, to w zasadzie tylko ten "klawisz" mnie zniechęcił do zakupu g9x, pod innym wzgledem była idealna.
Edit2:
Natomiast zalety MicroGear w systemie, dokumentach i przegladarce sa dla mnie niepodwazalne - Coś o tym wiem :)
Ja polecam uniwersalne tasmy teflonowe. Rzeczywiscie Icemat stal sie czescia SteelSeries, jednak ciagle mozna upolowac ich podkladke. Jesli nie jestes podatny na reumatyzm a lubisz jak hartowane szklo chlodzi ci akurat pocaca sie dlon, wtedy imho warto :p Inna sprawa ze dociazony G9X na slizgaczach sunie po nim jak po masle. Do tego obowiazkowo wylacz w sterownikach akceleracje myszki i podciagnij DPI, by byla dosc szybka na rozdzielczosci ekranu ktorej uzywasz.
@Rezor
w windowsie rewelacyjnie (przydaje sie do dlugich tekstow), az sie przwyczailem. Natomiast uciazliwe jest podnoszenie myszki by przelaczyc rolke na tryb skokowy. Jesli gram na powaznie to przelaczam lub uzywam drugiego na n52te.
Nie wiem, tylko troche macalem, ale polecam bo znam poprzednie wersjie i... to jest po prostu sliczna i wygodna mysz. Do tego jakosć logitecha.
Ale skoro RAT ci apsuje, to czmu mialbys sie nie skusic? pokazmy saitekowi, ze ich odważne projekty ktos docenia - w kazdym razie ja ich za swojego gamepada bardzo lubie :D
aope --> Ze ślizgaczami właśnie nie wiem jak jest.. Sam kiedyś założyłem kilka wątków "którą mysz kupić" i polecano mi właśnie MX518. Widziałem też porównania do trochę droższych (też od L) i ta była o niebo lepsza. Żywotność też ma podobno długą (opinie 5-7 lat). Za 120 zł - tylko brać ;) Mysz mam od 3 miesięcy. Ślizgacze już trochę mi się zjechały i niedługo muszę poszukać, o ile są do tego modelu.
Z tymi przyciskami w G500 wygląda sprawa tak ze trudno jest ten przedni z bocznych wcisnąć, trzeba wykonać pewien ruch dłonią wglądem myszy lekki. O przypadkowym wciskaniu czy nieodróżnianiu po kształcie nie ma mowy, gram na tej myszce w rożne gry MMO i nie ma problemów żadnych przy ostrych akcjach w pvp. Jeżeli chodzi o używanie tej myszy do przeglądanie netu to jest to mega wygoda, bo mam tak ustawione bindy w Operze iż tylny boczny cofa, przedni do przodu a środkowy zamyka zakładkę. Te górnie przyciski domyślnie od czułości myszy dają się też dowolnie zbindować w grach i programach.
Jedna z rzeczy, ktore wyszly Microsoftowi BEZBLEDNIE, czyli Intellimouse Explorer 3.0:
http://allegro.pl/microsoft-intellimouse-explorer-3-0-qck-smycz-i1533187278.html
Kiedyś 518 była świetną myszą. Czas idzie jednak do przodu.
Ja również przymierzam się do zmiany na RATa
Jeśli tak, to radzę wam uważać. Z myszą zapewne będą problemy. Mówię o RAT'ach. RAT 5, bądź 3 wystarczy. DPI jest od *uja nawet w 3, a cena idzie w górę, bo dochodzi jakiś bajerek.
[39] --> Obudowa - ok. Obudowę można zmieniać do własnych potrzeb, a w 5 już jest zmiana wagi. Ceny są nieco za wysokie, porównując do jakości sprzętu (nie mówię o obudowie). Dlatego też odpuściłem sobie kupno "trójki".
Kur*a, dodałem posta i się nie dodał.. wtf?!
Obudowa jest ok. Można nawet zmieniać do własnych potrzeb, a potem 5 i 7 dochodzą takie bajerki jak zmiana wagi itd. Cena jest zbyt wysoka, porównując do jakości.. Dlatego też, odpuściłem kupno "trójki".
@Rezor
Osobiscie nigdy nie korzystalem ze srodkowego przycisku w grach (w wielu modelach moze to spowodowac przeskok rolki) a w razie potrzeby bindowalem go gdzie indziej. Dlatego ta wada konstrukcyjna nigdy nie byla dla mnie uciazliwa. Natomiast zalety MicroGear w systemie, dokumentach i przegladarce sa dla mnie niepodwazalne :p
Wydaje mi się do M8000X w pudełku jest zestaw dodatkowych ślizgaczy, więc o to bym się nie martwił. Musiałbyś strasznie je 'powyjeżdżać' żebyś miał z tym problem. Mój DA w lipcu skończy rok ( a może już 2 lata... Ten czas tak leci że nawet nie pamiętam :D ) bodajże i ślizgacze są nadal w dbd stanie. A podkładki używam jakieś darmowej, którą dostała moja matka z pracy :P
PS : M8000X Na allegro chodzi po ~150zł. W linku który dałeś jest trochę drożej :P
Co do tych myszek Rat.
Czym sieroznia poszczegolne modele, bo myszki wygladaja tak samo a jedna kosztuje 150 a inna nawet 380...Rat 3, Rat5, Rat7, Rat9.
Prawde mowiac wyglada ta myszka calkiem fajnie, taki powiem swiezosci i jak bede kupowal kompa to sie moze przydac taki eksluzywny dodatek.
A oferte Roccata przegladales? Kone za 215 idzie wyrwac na allegro :)
http://allegro.pl/mysz-roccat-kone-laserowa-dla-graczy-3200dpi-lodz-i1523285380.html
Recka tutaj:
http://pclab.pl/art34066.html
@QrKo: nie znam tej firmy, ale myszka wygląda interesująco. Czy ktoś z Was miał z nimi kontakt?
aope
Jeszcze kiedy siedziałem "w temacie" to roccat był baaardzo chwalony. No i bardzo powoli spada jego cena, więc coś musi być na rzeczy.
No ja mam Kone poltorej roku i mimo ze poleciala pare dni temu na gwarancje, to w sumie zlego slowa nie powiem, bo nie jestem w stanie okreslic czy uszkodzenie, a konkretnie double click issue wynika z nadmiernej eksploatacji czy moze z transportowania jej luzem w plecaku kolo laptopa czy moze jeszcze z jakiegos innego powodu :)
A mój Made in China Logitech za 50 zł od 2 lat bez awarii. Ma tylko 800 dpi i nie ma super-hiper-lasera i tryliarda dpi :( 10 razy spadł na podłogę z biurka, zawsze podróżuje luzem w plecaku, dwukrotnie został zalany - i nadal działa.
Naprawdę, jak czytam teksty o myszce za 250 zł "no, po 1,5 roku poleciała na gwarancje, ale jest bardzo dobra" to mnie ogarnia śmiech.
Więc skoro jakaś super myszka Roccat psuje się po 1,5 roku i trzeba ją wysyłać na gwarancje Qrko, to świadczy to niestety o tym, że została zrobiona tandetnie i nie jest warta ponad 200 zł. Wybacz, taka prawda. A myszka posiada 2 lata gwarancji.. Ciekawe czy jakby się zepsuła pół roku później i byś musiał te 250 zł wyrzucić do śmietnika to też byś tak ją polecał.
Naprawdę ludzie - skończcie z "polecam swoje", no chyba, że jakiś sprzęt faktycznie Was nie zawiódł np. przez parę lat i jest godny polecenia. Trochę obiektywizmu.

Zapomnialem tez o mojej MX Revolution ktora mam blisko 4 lata. Tylko lezala w szufladzie ciagle. Bo miala kiedys problem z laczeniem sie i 2, ze myslalem do dnia dzisiejszego, ze kolko ma zapsute. Teraz ogladam serial na YT i lezac na lozku nie chce mi sie wtawac jak sie zatnie. Wyciagam MX Revolution, sciagam driver i widze opcje roznego przelaczania kolka z zebatek na gladkie. Bylo ustawione tak ,ze odpowiednia sila ( tez do ustawienia ) trzeba bylo kolko ruszyc zeby sie odblokowaly zebatki i lecialo swobodnie --->
Czyli nie bylo zepsute tylko wystarczylo przelaczyc. Cholera logitech zawsze mnie jakas opcja dziwna zaskoczy.
[50] Ale jaja! :D
Ja myślałem, że coś mi się upieprzyło z kółkiem z dwa miesiące temu :D A to aktualizacja po instalacji Setpointa :D
Ja używam MX Revolution od dnia premiery, wcześniej miałem MX1000 (którą teraz dalej eksploatuje konkretnie moja siostra). Obie myszki nie do zarżnięcia. Zaczynam narzekać na trzymanie baterii w MX Revolution (4 dni maks z użyciem). Wymieniał ktoś akumulator w niej?
AITD - jedyny problem z tym co napisales jest taki, ze nie ma towaru ktory by byl idealny, a osadzanie marki po jednym egzemplarzu jest conajmniej dziwne.
Tobie dziala A4Tech a ludziom z mojej gildii w wowie padaly i razery i logitechy, kurde chyba ten A4Tech to najlepsza firma na swiecie! I tak mozna w kolko, drazac dalej temat - w wielu watkach na golu przewija sie haslo ze Daewoo to nie auto tylko gowno, a rodzice jak kupili 11 lat temu nowke, tak do dzis zmieniany byl akumlator (2 lata temu) jakies tam filtry i inne czesci eksploatacyjne, idac dalej - w wielu watkach ludzie pisze ze Acer to gowno, a nie laptopy, a mojej dziewczynie raz spadl na ziemie, a kiedy indziej zalala herbata a dziala do dzis i jak to sie ma np. do takich Toshib ktore lataja na serwis ze zrypanymi zawiasami od samego otwierania i zamykania (3 przypadki wsrod znajomych)?
Nie jestem milionerem, nie wyciagnalem z lewej kieszeni trzech stowek na myche ot tak, tylko czytalem recenzje pytalem ludzi i kupilem dopiero jak bylem pewien ze to dobry produkt.
Trochę obiektywizmu.
Chyba pomyliles pojecia, bo to co napisalem jest jak najbardziej obiektywne. Gdybym pisal ze mi padla i nie polecam, bo to badziewie a opinia innych mnie nie interesuje to byl by to subiektywizm :)
Jesli chodzi o wytrzymalosc, Icemata kupilem 5 lat temu, do tej pory chodzi zajebiscie bez wiekszych zarysowan. Na moje oko wytrzyma kolejne 5 lat. W tym roku chyba zapoluje na druga, w razie gdyby mialy w przyszlosci zniknac z rynku. Logitecha MX500 kupilem z 8 lat temu razem z klawiatura navigator SE z tej samej stajni i do tej pory (mimo hardcorowego katowania w quake/unreal) myszka w pelni sprawna lezy w szufladzie. Klawiature z 2x zalalem i po ok 5 latach w pelni sprawna oddalem koledze. G9X kupilem po uzytkowaniu ok 3 lat G9. I uzywalbym ja pewnie kolejne 3 lata gdyby nie mozliwosc okazyjnej wymiany na G9X. Natomiast przewinelo sie przez moje rece kilka razerow i zaden nie moze pochwalic sie podobnym przebiegiem. Ostatniego Razera musialem wyslac na gwarancje przez zuzyty nie zawsze dzialajacy lewy przycisk, potem oddalem go komus za frajer. Reasumujac jesli chodzi o jakosc wykonania i dlugowiecznosc Logitech bije wszystko na glowe, sa bardziej lub mniej udane modele, ale kazdy z nich bedzie ci dobrze sluzyl do konca 5 letniej gwarancji :p
Panowie, zdecydowałem się jednak na R.A.T 7 http://allegro.pl/mysz-saitek-r-a-t-7-5600-dpi-niesamowita-k-24h-i1542829711.html :) Brałem pod uwagę również Logitecha, ale chciałbym po prostu spróbować czegoś nowego i oryginalnego, więc padło na szczura od Saiteka. Pozostaje tylko kwestia podkładki. Czy do tego typu myszki odradzacie jakieś konkretne (szmacianki, twarde, szklane)? Która z tych 3 byłaby bardziej ok? http://allegro.pl/podkladka-razer-goliathus-standard-speed-control-i1533277938.html czy http://allegro.pl/podkladka-aluminiowa-lian-li-pt-m3-black-silver-i1531834627.html a może http://allegro.pl/podkladka-mionix-sargas-260-260-x-3-x-220-mm-i1527796915.html
Wielkie dzięki za pomoc i sugestie :)
Wyglada jak G9 na sterydach. Ciekawie zapowiada sie ten model. Daj znac koniecznie jak wrazenia, no i liczymy na jakas minirecenzje. Gratki zakupu. GL
@hardcoholic: pewnie wrzucę na bloga :) Nie wiem tylko co z podkładką, bo chciałbym zamówić ją razem ze szczurem z tamtego miejsca a tylko ona mnie blokuje. Help? Please? :)
Pod dociazone lasery najlepiej wziac cos twardszego. Ja bym wybral hartowane szklo, polerowane aluminium, ewentualnie jakas plastykowa sklejke.
napisz czy jest tak wygodna i waska jak a4techy :D Bo strasznie mi sie szczur podoba - azz sie sobie dziwie, jest wszak malo klasyczny...
aope-> ja mam tego roccata. Jak ją kupowałem była najlepszym co mogłem wynaleść - żadna inna myszka w tej kwocie nie miała makr zapisywanych na dysku, a przez co strasznie długich (6 przycisków może mieć makra). Ponadto wygodna i łatwo sie czyści.
@Herr Pietrus: do A4Tech'a nie będę miał jak porównać, ale do klasycznego Logitech'a jak najbardziej :)
@kil69: na takich makrach mi nie zależy na szczęście :) W MMO nie grywam, co najwyżej w jakieś sieciowe fpsy jak czas pozwoli. Ale będę miał firmę na uwadze w przyszłości, dzięki.
@hardcoholic: wezmę na próbę http://allegro.pl/podkladka-aluminiowa-lian-li-pt-m3-black-silver-i1531834627.html Nigdy nie miałem kontaktu z aluminiowymi podkładkami, więc w razie czego - będę miał punkt odniesienia. Dzięki za pomoc :)
Dzięki wszystkim za porady :)
aope-> znaczy tak, oczywiście mychę kupiłem pod "MMO" mi mniej nawet pod jakiegoś nawet COD'a w multi grało mi sie dobrze, a że aż tak dużo klawiszy mogę ustawić to i choćby cios z noża pod kciuka mogę ustawć by było wygodniej :)
Niestety nigdy nie testowalem tej podkladki. Jesli jakosc wykonania jest na podobnym poziomie co komputerowe obudowy tego producenta, to mozesz spac spokojnie. W teorii powinna nadawac sie idealnie, o ile uzyjesz tasmy pod slizgacze (najlepiej uniwersalnej). Wtedy wyeliminujesz nieprzyjemne uczucie tarcia. A sama myszka bedzie sunac bez najmniejszego oporu. Nastepnie trzeba odpowiednio dociazyc myszke. Na koniec wylaczyc akceleracje i podbic DPI. Polecam ten sposob. W razie gdyby RAT sie nie sprawdzil, podkladka i slizgacze beda idealnie pasowac do G9X ;-) Wrzucam pierwszy lepszy link do tasm: znak.pl/index.php?cid=1&scid=1321 Sorry za ewentualne bledy, pisze z komorki.
"do A4Tech'a nie będę miał jak porównać, ale do klasycznego Logitech'a jak najbardziej :)"
Mozę być, o prawie jeden pies, choc Logitechy sa kapkę szersze. A pytam, bo poki co szczurów w MM nie widzialem i nie mam gdzie pomacac, rolka w A4techu od przewijania stron juz sei poluzowala i choc cala mysz jest nadal super, to mysle czasem zeby sie jej pozbyc. A nie ukrywam, zę Razer to nie moja bajka, Roccat jakos xle mi sie kojarzy po aferach z pierwsza wersja, Ikari... eee... no a ten G500 jest fajny, tylko ze srebrny... ble :D wiec woalbym szczurka, tylko ten ksztalt odtrsza, lubie myszki waskie i male :)
No, swoja droga mam nadzieje, ze ci sie Saitek spodoba, bo bedziesz nas przeklinal za namowy :D
@hardcoholic: na razie z tych taśm zrezygnuje, bo już i tak mam w głowie konkretny kociokwik ;) Ale jeśli tarcie po podkładce będzie mi budziło dziecko, to z pewnością zainwestuje ;)
@Herr Pietrus: zabrałem dziś z firmy jakiegoś A4tech'a, więc zrobię porównanie zdjęciowe z Logitechem, A4Techem i co mi tam jeszcze wpadnie w łapy, może czymś od Microsoftu :) Przeklinał nie będę, szczura mi jakoś specjalnie nie doradzaliście ;) Co najwyżej jakieś zagraniczne serwisy przeklnę ;)
@Orzołek: nie kracz ;P Dziś wysłali, jutro kurier powinien zapukać do drzwi. Zbliża się dzień prawdy ;)
Panowie, pierwsze wrażenia + porównanie z 2 innymi myszkami zamieściłem na blogu :) Zainteresowanych serdecznie zapraszam: http://aope.wordpress.com/2011/04/07/pierwsze-wrazenie-cyborg-r-a-t-7/
Wow, to ma w rzeczywistości szerokość normalnego Logitecha? :D Kapitalne! Na samotnych zdjęciach wygląda na co najmniej na tak szerokie jak Sidewinder.
Chyba wiem, jaka myszkę kupie w przyszłości :D A ten "zamsz" to pewnie taka sama guma jk na padzie - Cyborgu. Bardzo fajna.
Zdjęcia może trochę przekłamały, ale od standardowego Logitecha jest szersza o kilka mm. Generalnie jeśli chodzi o szerokość, to nie czuję po zmianie żadnej różnicy. Czuję ją natomiast w kwestii wagi - jest zdecydowanie cięższa, nawet bez ciężarków :) I to do wagi muszę się przyzwyczaić, bo same trzymanie szczura to czysta przyjemność :) No i jeszcze oparcie pod kciuka. Strasznie wygodne, ale nie jestem do tego przyzwyczajony - oswajam się :)
Rzeczywiscie kolejna adaptacja modelu Logitecha. Tym razem od Saiteka, wiec jakosciowo nie powinien bardzo odbiegac. Ten nowy RAT tak bardzo przypomina G9X, ze az nie bede sie wyglupiac z wymiana :p BTW nie zapomij o tasmach ;-) napisz tez w razie czego o wadach tego modelu. GL.
Nie no, kilka mm widać, ale to margines jaki mozna pominac. Sidewinder to jakies + 1,5 cm do mojego A4 Techa - to jest dopiero znacząca różnica...
Choć jakbyś ja zmierzyl od krawedzi przyciskow kciukowych "przy maksymalnie przysunietym do reszty myszki boku" po liniji prostejj do krawedzi po drugiej stronie bylbym wdzieczny :)
Co prawda nie wiem, czy kiedys zdecyduje sie tyle wydac na mysz, ale G500 nieiwele tansze, biorac pod uwage jak sporym i ono jest wydatkiem. A tu mamy +10 do szpanu :D
@hardcoholic: z taśmami jeszcze zobaczę, ale na razie jest bardzo ok ;)
@Herr Pietrus: jutro zrobię pomiary w kilku miejscach i wrzucę tutaj w formie zdjęcia :)
Pobawię się w archeologa, ale moze szcześliwy posiadacz będzie miał lenijkę na podorędziu :D
Nie mam jej gdzie poobmacywać, a strasznie mnie intryguje - tzn wiem ze będzie za szeroka jak Sidewinder i poleci z powrotem do sklepu, ale autor pisał, zę dla niego też Sidewinder był za szeroki, a szczur nie... No właśnie, jak ty trzymasz mysz? Całą łapką, czy raczej końcami palców?