Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Mysz gamingowa do gier typu

07.05.2018 09:25
1
Yodoke
1
Junior

Mysz gamingowa do gier typu

Witam,
mam pytanie, zapewne banalne dla większości ale zastanawia mnie jedna kwestia. Gram na PC w gry typu Assassin's Creed/ Shadow of Mordor itp na klawiaturze oraz myszce - nie lubię pada :P I teraz pytanie: czy kupując mysz gamingową z 6cioma przyciskami mogę przypisać sobie do myszkowych klawiszy te, które pierwotnie są na klawiaturze? "F" - egzekucja, "E" akcja/działanie itd? Męcząca sprawa szukać F/M/E/Z na klawiaturze. Czy mając 6 przycisków na myszce można im nadać te czynności "klawiaturowe"? Dziękuję za odpowiedzi i za wyrozumiałość.

07.05.2018 09:29
DanuelX
2
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Idzie przypisać co ci się tam podoba.
Z doświadczenia swojego i kilku kolegów wiem, że i tak używa się tylko kilku przycisków (tak wiem są tacy co na rajzerze nadze będą używali pindzyliona).
A do pada w tpp radzę się przyzwyczaić - wygoda używania analogów jest zauważalna.

07.05.2018 09:35
3
odpowiedz
Yodoke
1
Junior

Dzięki za szybka odpowiedź. Jestem graczem "starej daty" co gra do dzisiaj (!) na prostej klawiaturze i myszy z dwoma przyciskami + rolka więc ciężko mi na pada przejść. Mimo wszystko fajnie byłoby nie "robić nura" pod blat biurkowy w momencie naładowania się danej akcji będącej jakimś "M" :) WSAD mam opanowany bez jakichkolwiek sprawdzań, gorzej z reszta rozsianych po klawiaturze akcji.

Miałbyś do polecenia dobra mysz gamingową w rozsądnej cenie dla takiego archaicznego gracza jak ja? Dzięki :)

07.05.2018 09:40
DanuelX
4
odpowiedz
DanuelX
82
Kopalny

Wiek nie ma nic do rzeczy - sam zaczynałem od dżojstików. Po prostu pad jest wyspecjalizowanym urządzeniem dobrym do niektórych typów gier i warto to docenić.
A z myszy - cokolwiek ci się spodoba od logitecha, dalej robią porządne gryzonie.

post wyedytowany przez DanuelX 2018-05-07 09:41:02
07.05.2018 20:19
5
odpowiedz
zanonimizowany12249
164
Legend

Zalezy jak wielka lape masz i paluchy :) do tego dochodzi jak myszke trzymasz. Najlepiej przejdz sie po marketach z elektronika maja tego sporo na "wystawkach" mozna pomacac i ogarnac. Przy sporych dloniach coz myszki z duza iloscia klawiszy bocznych 4+ moga sie nie sprawdzic bo sie klika 2-3 naraz :)

post wyedytowany przez zanonimizowany12249 2018-05-07 20:19:31
07.05.2018 20:44
kil69
6
odpowiedz
kil69
184
Senator

Pod gamingową myszkę za jakieś w miare przyzwoite pieniądze możesz sobie przypisać nawet sekwencje klawiszy (macro) To w jaki sposób będziesz z tego korzystał to już mocno indywidualna kwestia. Ja mam na swojej myszce 10? przycisków i na codzień korzystam z 5. LMB, RMB, środkowy, dedtkowany do zmiany szybkości scrolla i pod kciukiem, bez którego wspólczesna myszka (jak dla mnie) nie moze się obejść. Czasami korzystam z jeszcze jednego koło wskazującego. Pozostała 4 nie jest używana praktycznie w ogóle.
edit. mam G502

post wyedytowany przez kil69 2018-05-07 20:46:40
Forum: Mysz gamingowa do gier typu