Planuję kupić monitor z tunerem tv. Mam na ten cel 700zł, nie chcę aby był większy niż 22 cale (raczej niewygodnie by mi się pracowało i grało na większym - przywykłem do kwadratowych flatronów).
Takie sobie upatrzyłem - co myślicie? - W sumie niewiele można się o nich z Inetu dowiedzieć.
http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/lg-22mn43d-pz.bhtml
http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/samsung-lt22b300ew.bhtml
http://www.euro.com.pl/monitory-led-i-lcd/philips-221te4lb.bhtml#opinie
A ile cali i jaką rozdzielczość miał ten kwadratowy flatron?
Bo to się NIE przekłada tak intuicyjnie.
Odpowiednikiem kwadratowego monitora 19" (5:4) jest monitor panoramiczny 24" (16:9), jeśli chodzi o zachowanie podobnego komfortu - dowód: http://www.displaywars.com/19-inch-5x4-vs-24-inch-16x9
Utratę rozmiaru w pionie odczuwa się znacząco, więc rozmiar w pionie powinien się chociaż pokrywać.
A jeśli ten monitor 19" miał rozdzielczość 1280x1024 to na monitorze 24" full hd czcionka będzie MNIEJSZA i mniej czytelna (bo jest więcej upakowanych pikseli). Innymi słowy: obraz będzie wyglądał na "mniejszy" na 24" niż starym 19". Dopiero monitor ok. 26" zaoferowałby plamkę(wielkość piksela) podobnego rozmiaru.
22" i 1080p to mordęga. Nawet 23" są odradzane. To było dobre przy proporcjach 16:10 i niższych rozdzielczościach, ale nie przy 16:9 i full hd.
Sam kiedyś 5 lat spędziłem na 14" i rozdzielczości 640x480, więc wcale nie jestem wymyślaty. Wielkość plamki to coś o czym często się zapomina, a staje się problemem przy małych monitorach full hd, bo środowiskowo PC (Windows) wywodzi się z przyzwyczajeń do obliczania elementów graficznych wg liczenia pikseli, a nie końcowego rezultatu (rozmiaru autentycznego) na ekranie. Windows 8 poczynił w tym celu duże kroki, ale problemy występują nadal.
Laptop 15" z full hd to teoretycznie powinien być luksus jak retina, a w praktyce nie jest tak dobrze. iOS jest do tego przygotowany, ale Windows, programy i strony www nie do końca.
e? mam 15" monitor laptopowy i full hd, większość aplikacji ignoruje dpi to fakt i albo nie działa albo działa źle, ale przegladarki takie jak firefox nie mają problemów, więc mam ustawione dpi na 150%, a jak coś nie działa to w opcjach skrótu mozna dać "ignoruj ustawienia dpi" czy cuś, tak czy inaczej jest bardzo wygodnie
Oczywiście przyzwyczaić można się do wszystkiego, a bardzo wysokie rozdzielczości to jest wręcz przyszłość nawet dla małych ekraników komórek. Mi chodzi o sam fakt, że jesli chodzi o monitory PC ludzie często są rozczarowani, że mimo przesiadki na monitor panoramiczny, który ma dużo więcej cali, nie dość że nagle mają wszystko mniejsze, to sam monitor jest również znacząco niższy i w efekcie doznaje się nagłego wrażenia przeskoku w dół, niż spodziewany przeskok w górę. Ludzie często też nienawidzą 16:9 (na siłę marketingowo wpychany format) i woli 16:10, który sprawdza się o wiele lepiej jako monitor do komputera, ale niestety wymiera.
Wiele osób zapomina też, że im bardziej panoramiczne proporcje tym mniejsza powierzchnia przy tej samej przekątnej. Kwadrat 19" ma znacząco większe pole powierzchni niż panorama 20" i jest dużo dużo wyższy.
Ja mam benq fp71g+ (17 cali), 27cm (wys) x 34cm (szer) obszar widzialny. Czy 22 (tak pi razy drzwi widzialnego 33x46) zatem wystarczy żebym nie doznał szoku?
Planuję kupić monitor z tunerem tv.
Nie ma sensu kupować monitora z tunerem TV. Taniej i lepiej wyjdzie kupić tuner DVB-T na USB do komputera, koszt ok. 50 zł, a możliwości znacznie większe m.in. nagrywanie, timeshift.
Kupując monitor bez tunera będziesz miał większy wybór modeli i kupisz coś lepszego w mniejszej cenie.
Z tego co widzę dobre tunery na usb to 100-150zł.
Jak tuner będzie wbudowany w monitor (telewizor) to nie ma możliwości nagrywania programów?
OK, już wiem, że raczej nie nagram, ale nie wiem czy mi to potrzebne w końcu.
Z tego co widzę dobre tunery na usb to 100-150zł.
Nie ma czegoś takiego jak dobry i zły tuner DVB-T do komputera. Te urządzenia to po prostu głowica, która odczytuje strumień danych zmodulowany w częstotliwość telewizyjną. Resztą zajmuje się już komputer. Czy kupisz za 50 zł, czy za 150 zł efekt będzie taki sam.
Oprogramowanie do oglądania TV w komputerze oferuje znacznie więcej niż najlepsze dekodery oferowane przez platformy satelitarne czy kablówki. Możesz chociażby nagrywać jednocześnie wszystkie kanały nadające w ramach jednego MUXu np. nagrywasz TVN, Polsat, a do tego oglądasz Polsat Sport News na pełnym ekranie, a na podglądzie w okienku masz włączony Puls i TVN7.
Ok, dzięki. To w takim razie jaki monitor do 22 cali i 500 zł byście polecili?