Monitor ACER AL1916W No Signal
Witam,
Dostałem stary monitor więc naszła mnie ochota na podpięcie dwóch monitorów do jednego komputera, niestety to jest stary monitor więc są z nim problemy, mianowicie posiada tylko jeden rodzaj kabla D Subminiature H/D, wtyk VGA 15-stykowy, i po podłączeniu i włączeniu monitora wyświetla się napis "ACER" a po tym "No Signal" i monitor przechodzi w stan uśpienia z tego co mi wiadomo działał kilka miesięcy temu, odrazu dodam że próbowałem dwoma kablami jednym nowym,
a jedym dodanym, i próbowałem duplikować obraz w ustawieniach
Napisz czy podłączasz do PC czy do laptopa. Jak do PC to napisz jaką masz płytę główną, procesor i kartę graficzną.
Czy podłączasz ten monitor pod kartę graficzną czy przez wyjście d-sub na płycie głównej? Czy masz możliwość podłączenia tego monitora do innego komputera lub laptopa?

Do PC, jako drugi monitor, Karta graficzna NVIDA GeForce 1060 6gb, procesor Intel Core i5 7400 4 rdzeniowy i 4 wątkowy, płyta główna MSI model B250M-PRO-VD Chipset z Intel

Nie mam możliwości podpięcia do innych urządzeń ze nawet w stacjonarnym komputerze brata nie ma tego wejścia, niestety nie wiem czy do karty graficznej czy do płyty podpinam
Skoro to drugi ekran to użyj opcji Win+p i wybierz Duplikuj
Tak by bylo gdybys oba podpial pod grafe.
Ale ty pewnie go łączysz pod plyte to musisz odpalić dwie grafiki jednoczesnie. Ostatnio tu o tym bylo ...
Niestey nie wykrywa monitora więc duplikacja nie działa nawet jak wejdę w ustawienia ekranu, mój obecny monitor raczej jest podpięty do karty graficznej jeśli to pomoże, jeśli mi jego nie wykrywa jak moge go podpiąć pod grafike, wyślesz linka ?
https://www.gry-online.pl/forum/podpiecie-monitorow-pod-karte-graficzna-i-plyte-glowna/z5e7aa61?N=1
Trzeba w instrukcję zajrzec

czyli potrzebuje przejściówki ? bo takiego wejścia jak na tamtych zdjeciach nie mam, z linku

w tej instrukcji nie za bardzo wiem o co chodzi ale pisaliście o przejściówce i napewno nie da się bez niej mimo że mam takie same wejście jak do monitora ?
znaczy mi to tam obojętne czy do płyty czy do karty, po prostu chce żeby się wyświetlał obraz, a czekanie teraz na dostawe przejściówki to pewnie z tydzien lub dwa
Zrób jeszcze test czy dziala. Podłącz go pod plyte. Tam gdzie pasuje i odłącz główny ekran. Powinien ruszyc na integrze
dobra jednak znalazłem laptop z takim wejściem do którego ten monitor był pierwsze podpięty i odrazu reaguje i wyświetla obraz
Pamiętaj ze d-sub to sygnal analogowy. Przejściówka to zmiana w cyfrowy.
https://www.morele.net/wiadomosc/hdmi-na-vga-d-sub-czy-przejsciowka-adapter-co-wybrac/2121/

Czyli podsumowując:
Abyś mógł korzystać z tego monitora(jako drugi) na twoim komputerze musisz:
Włączyć wykorzystywanie zintegrowanej karty graficznej w Biosie (Advanced \ Integrated Graphics Configuration › IGD Multi-Monitor).
Lub
Kupić konwerter z D-sub do DVI-D (problem w tym, że nie zawsze to działa - te proste adaptery za kilka złociszy nie podłączysz, bo z tego co wiem ta karta graficzna ma wyjście dvi-d, a nie dvi-a zerknij na kartę graficzną czy ma 4 piny tak jak na obrazku).
Generalnie zobaczyłem jeszcze po necie przed przeczytałem tego na jakimś Angielskim forum i tak problem leżał w biosie trzeba było przestawić jedną funkcję I wyświetla normalnie