Siemka ostatnio zakupilem sobie monitor 21:9 i mam male pytanie. Otoz grajac w Wieska 3 gra odpala sie w rozdzielczosci 21:9 i jest wszytko prawie ok. Zauwazylem ze podczas przerywnikow ktore sa miedzy interakcjami z NPC kami obraaz wraca do skali 16:9. Dlaczego??? A po skonczonej interakcji gra wraca do normalnej szerokiej rozdzieczoci...
To normalne i tak będzie w większości gier, w których pojawią się "wyreżyserowane" sceny.
Od kilku lat mam monitor 21:9, rewelacja w Photoshopie itp, ale do gier to to się średnio nadaje. To mimo wszystko nietypowe proporcje, nie każda gra je obsługuje w odpowiedni sposób. A przerywniki filmowe przygotowane na inne proporcje ekranu będą miały czarne pasy. Lepsze to niż rozciąganie.
gier to to się średnio nadaje
Polemizowałbym... Wszystkie gry, w które grałem w ostatnich 4 latach, wyglądają w proporcjach 21:9 znacznie bardziej widowiskowo niż w 16:9. Jeszcze kilka lat temu trzeba było czasem użyć jakiejś modyfikacji WSGF, żeby uzyskać odpowiednie proporcje, ale teraz praktycznie wszystko, co nowe, śmiga od razu w sposób należyty.
Szczerze mówiąc, nie widzę żadnych minusów proporcji 21:9. Świetne do programów, gier i filmów. Tylko wielcy miłośnicy TV i seriali muszą się zastanowić, czy zniosą czarne pasy z boku ekranu. Mnie na przykład to zupełnie nie przeszkadza.