Modernizacja komputera do 660 zł

Forum Komputery
Odpowiedz
10.05.2011 18:22
WodzuPL
1
odpowiedz
WodzuPL
14
Centurion

Modernizacja komputera do 660 zł

Proszę o waszą pomoc w modernizacji komputera do 660 zł. Specyfikacja :
Płyta Głowna – GIGABYTE GA-G31MX-S2
Procek – Intel® Core™2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz, 2400 MHz
Karta Graficzna – Gigabyte Radeon HD 5770 1 GB.
Ram – 4 GB Kingston HyperX DDR 3
Dysk Twardy – 465 GB
Windows – Vista Home Premium 32-bit
Zasilacz – Dopiszę narazie nie chcę go otwierać (jednak jest bardzo słaby , ledwo co daje rade z kartą)
Najbardziej zależy mi na nowej płycie głównej ( która pomieści 2x Gigabyte Radeon HD 5770 1 GB na crossfire) oraz na zasilaczu.

10.05.2011 18:31
2
odpowiedz
zanonimizowany790193
0
Konsul

-

10.05.2011 18:40
3
odpowiedz
zanonimizowany627706
66
Senator

Lepiej zainwestuj w procesor (albo chociaż podkręć). Zbieraj na nowego Xklocka, w 2012 powinien wyjść :P

10.05.2011 18:41
👍
4
odpowiedz
zanonimizowany584122
35
Konsul

W tym momencie wymiana płyty głównej bez wymiany proca jest bez sensu. Po za tym dokładanie drugiej 5770 w CF też jest bez sensu. Ogólnie to ja bym zrobił mniej więcej tak: Dokupił jakieś porządne chłodzenie na proca, np. takie: Zalman Flex (sam radiator) + SilentiumPC Sigma (wiatrak do tegoż radiatora) i wykręcił go na tyle ile się na tym chłodzeniu będzie dało, a potem dokupił kartę graficzną ATI Radeon HD5870 z niereferencyjnym chłodzeniem i ją też kręcisz. Łączny koszt to co prawda jakieś 150zł więcej niż zakłada twój budżet, ale wg. mnie warto. Tylko ten zasilacz...no powiem tak - jeśli chcesz zrobić jakikolwiek upgrade tego kompa to przede wszystkim sprawdź ten zasilacz i podaj markę i jego moc :) Bo jeśli to jest jakiś no-name to przed wymianą bądź też podkręcaniem czegokolwiek trzeba będzie wymienić też jego. A sam zasilacz to wydatek 200-250zł (do tej konfiguracji).

kefirek ---> Nie udzielaj się...to, że podstawka jest stara to masz rację, ale wyciągnąć to z tego zestawu można sporo. Podkręcisz proca do 3,5GHz (o ile się uda), wymienisz kartę i może zasiłkę i masz całkiem porządny zestaw, który przez najbliższe dwa lata nie powinien mieć większych problemów z grami.

10.05.2011 20:06
Orzołek
5
odpowiedz
Orzołek
155
Haters gonna hate

Można też zamiast Flex'a wziąć Thermaltake'a Contac 29. Ma w sobie już wentylator i wypadł fantastycznie w teście schładzaczy w pclabie. Tylko co wejdę na jakąś stronę to te chłodzenie idzie w górę. Ostatnio widziałem je za 120zł teraz jest już 150zł... Ale i tak warto.
Po OC procka sprzedałbym 5770 ( albo po prostu dozbierał trochę kasy ) i kupił 5870 a jak starczy to nawet 6950. Wtedy powinien ten sprzęt jeszcze przez kilka lat pociągnąć nowe gry.
No i oczywiście zasilacz... Jeśli jest słaby to możesz się rozejrzeć za Fractal'em Design Integrą 500W. Kosztuje ~210zł. Bardzo dobre zasilacze są również od XFX. 550W również kosztuje ok 220zł.
Po OC procka, wymianie grafiki i zasilacza ten sprzęt będzie nadal bardzo dobry.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl