Moja partycja C jest wielkości 100GB z czego wolnego miejsca zostało tylko 25GB i cały czas po woli się kurczy.
Nie mam pojęcia jakim sposobem system się tak potwornie spasł, ale jest teraz wielkości przeciętnego Amerykanina co mi kompletnie nie leży.
Chciałem go jakoś odchudzić ale kompletnie się na tym nie znam i nie wiem co mogę spokojnie usunąć, a czego usuwanie było by niewskazane, wszystkie gry i większość programów instalowałem na dysku D i tam mam wszystko pod kontrolą.
Także moje pytanie jest takie czy są jakieś programy które pozwolą mi trochę odtuczyć dysk C bez utraty jakiś ważnych danych i bez narażania całego systemu, czy są może jakieś inne rozwiązania?
Pobierz sobie SpaceSniffer'a i spradź, co tyle zjada miejsca --> http://www.uderzo.it/main_products/space_sniffer/files/spacesniffer_1_1_4_0.zip
Funkcja oczyszczania dysku, ccleaner i ewentualnie odkrzacz. Jeśli będziesz potrzebował jeszcze więcej miejsca to możesz zacząć usuwać zbędne foldery typu MSOCache etc.
Możesz przypisać więcej miejsca na C dzięki programowi MiniTool Partition Wizard
A jak wyglada pulpit? Nie trzymasz tam zbednych smieci? Kosz oprozniony? Folder w ktorym przegladarka zapisuje pobrane pliki? No i polecam od siebie program CCleaner
Pulpit jest czysty kosz jest na bieżąco oczyszczany, a w pobranych nie ma nic obecnie, funkcja oczyszczania systemu dała mi dodatkowe 5GB ale to wciąż mało, ccleaner mam ale po prostu nie wiem co mogę sobie pozwolić ruszyć a co nie, by nie ucierpiał na tym system.
1.
Mój komputer>Najeżdżasz na Dysk C, klikasz PPM>właściwości i jak masz ten wykres ile zajęte i wolne to obok tego masz tam taki przycisk oczyszczania dysku, kliknij na niego i zaznacz wszystkie możliwe opcje. Jak tego nigdy nie robiłeś to parę GB powinno Ci usunąć.
2.
Ściągnij program Advanced System Care, zainstaluj, włącz go żeby skanował i on usunie Ci niepotrzebne śmieci, naprawi błędy, skrótów, rejestru i innych pierdół, ja go używam 2-3 razy w tyg i się nie martwie o miejsce na dysku :)
Mój W7 zainstalowany w lipcu 2009 zajmuje 30GB.
Z 80GB partycji systemowej mam wolne 32 mimo to, więc nie wiem co Tobie tyle zjada.
Zbieram się do formatu już jakiś czas ale odpycha mnie przymus instalowania wszystkiego od nowa. Może jak nowy dysk zakupię za jakiś czas... bo aktualny już chyba zaczyna niedomagać.
użyłem jeszcze odkurzacza i zyskałem 1,80GB
wciąż mało, jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to z chęcią posłucham
Zobacz również czy nie zjada Ci zapisywanie na dysku przywracania partycji C bo ona tez może dużo pożerać miejsca jeśli się ustawi. Chyba ze na partycji C również instalujesz programy, gry itp to również to zajmuje sporo z czasem, ja mam u siebie tak ze na C jest tylko sam system i ewentualne pliki z instalacji aplikacji, a same aplikacje instaluje na osobnej partycji + gry dlatego tak samo jak przedmówca mam mało zajętej przestrzeni na dysku a kompa już mam ponad 2 lata i nie robiłem jeszcze formatu.
Jeśli używasz hibernacji to plik hiberfil.sys zajmuje dużo miejsca, u mnie prawie 5 GB.
Do tego jeśli nie zmieniałeś ustawień pamięci wirtualnej to na C tworzy się też duży plik pagefile.sys.
Są to pliki systemowe więc żeby je podejrzeć musisz zmienić ustawienia folderów.