Siema, otóz mam problem ;d Mam internet 15 mb pobierania i 15 mb wysyłania w umowie. Na speed testach tez tak jest, ale gdy coś pobieram max pobieranie to 450 kb/s o co chodzi jak kto mogę zmienić? Niektórzy mają nawet 5 mb/s downladu a ja tylko tyle ;/
i co z tego? speed testy pokazują 15 lub więcej to czemu nie mam chodziaż 2 mb/s pobierania? xd na starej umowie 4 mb 1 mb/s spokojnie szedł.
Bezi2598 co z tego że ma do 15 ? ja mam w umowie do 10 i wyciągam bez problemu 1.0,1.1 mb/s downloadu więc te 450kb/s to już przesada powinien mieć conajmniej dwa razy tyle.
lolFaceee ---> weż zadzwoń na infolinie bo pewnie masz jakąś awarie.
I to jest jakieś ograniczenie kurw.. tak to wygląda bo gdy pobieram max 470 kb/s.... ;/
Również mogę się podpiąć pod temat. U mnie w umowie jest 6 mb, a ściągam z prędkością 450 kb/s. Kiedy się chciałem trochę bardziej zorientować, to otrzymałem mniej więcej taką odpowiedź "Przykro nam, ale na tych starych łączach więcej nie da się uciągnąć".
Dodam że korzystam z miejscowego dostawcy, i na speed tescie tego dosawcy który zrobiłem przed chwilą wyszło mi tak:
Pobieranie: 56,1 mb/s
Wysyłanie: 38 mb/s
Da faq? ;o
mylisz b z B.
masz 15megabitow na sekunde, wiec max sciaganie (MAX) mozez miec 1.875 megabajtow na sekunde
1bajt = 8 bitow.
co nie zmienia faktu, ze i tak za malo masz...
btw pewien jestes ze masz 15/15? do domow nie sprzedaja synchronicznych laczy raczej...
nie zmienia to faktu, ze masz zbyt niskie sciaganie jak na to lacze (ale pamietac trzeba, ze podaja zawsze DO, czyli maks co mozesz osiagnac... jak jakas osiedlowka to po prostu moga cie dymac).
sprawdz poza tym sciaganie na speedtest.net, zeby wykluczyc zrodlo z ktorego sciagasz, ktore samo w sobie moze miec limit
Mixon nic na to nie poradzisz. Ja mam do 10 a wyciągam 8, bo u mnie więcej nie wejdzie.
Jeszcze pytanie brzmi skąd pobierasz, bo zdarzają się sytuacje gdzie serwery, na którym znajdują się pliki nie pozwalają na szybsze pobieranie. Nawet jak masz łącze pozwalające na więcej :)
Sprawdze za ok 30 min bo właśnie pobieram lol'a i max speed 470 kb/s ;/ We wszystkim tak mam ;d Ale jak miałem umowę na 4 mb to pobierało nieraz po 2 mb/s ;d
Na torrentach max speed tak samo 450/470 mb/s max ;d nie ważne ile seedów
Napisałem że nie zależnie od seedów na torentach mam max 450/470 kb/s
Bezi2598 [ gry online level: 39 - Senator ]
Przecież 450kb/s to jest prawie 5mb/s.
bzdura kompletna
Chodziło o mbit/s pomyliłem się. Zazwyczaj dostawcy podają ofertę w mbit/s.
Więc niech lepiej sprawdzi co ma w umowie. Mb czy Mbit, bo to jest różnica.
U mnie jest podobnie, wyciągam tylko pewien procent zakładanej mocy najszybszego UPC. Technik montażysta kablówki twierdzi, że to zakłócenia i osłabienie sygnału wynikające z długości łącza (kabla) - siłę sygnału ocenia się w tzw. decybelach, i pełny swój zakres osiąga tylko tuż przy skrzynce operatora, a ta jest w garażu - tymczasem ja mieszkam na 3 piętrze, w związku z czym tracę już ileśtam procent mocy pełnego sygnału.
Inna sprawa, że w niektórych godzinach siła jest o dziwo lepsza, no i mimo zabezpieczenia routera wi-fi kodem zastanawiam się, czy ktoś w budynku jeszcze czasem mi się nie podpiął...
Mastyl --> Wifi samo w sobie moze zabierac ci sporo predkosci, a roznice moga wynikac np z zaklocen, generowanych przez inne sieci wifi w okolicy (tu moglaby pomoc zmiana uzywanego kanalu). Czy ktos sie podpial to powinienes byc w stanie sprawdzic, kazdy router jest w stanie pokazac liste przypietych klientow..
wysiak - zakłócenia z wi-fi to jedno, a tak jak napisałem, standardowy kabel światłowodowy w UPC też może generować spore straty jeszcze przed wejściem sygnału do routera, tak więc warto mieszkać blisko skrzynki. U mnie z gigantycznego transferu wychodzi tylko dosyć przyzwoity.
Bezi2598 [ gry online level: 39 - Senator ]
Chodziło o mbit/s pomyliłem się. Zazwyczaj dostawcy podają ofertę w mbit/s.
Więc niech lepiej sprawdzi co ma w umowie. Mb czy Mbit, bo to jest różnica.
kolejne bzdury
Mb=Mbit
b male = bit
B wielkie = bajt.
co dalej nie zmienia faktu, ze stwierdzenie 450kbit/s to prawie 5mbit/s jest idiotyczne
450kbit/s = 0.45mbit/s
M=1000
5MBits/s (tak podawane sa predkosci lacza) = 625KBytes/s (tak podawane sa predkosci sciagania - w bajtach)
podsumowanie:
1byte=8bit
przepustowosc lacza zwyklo sie podawac w megabitach na sekunde, predkosc sciagania windows podaje w Megabajtach na sekunde.
czyli jak lacze ma do 5 megabitow na sekunde przepustowosci to max transfer jaki mozna osiagnac to 625kilobajtow na sekunde (5000 podzielic na 8= 0.625 mega, razy 1000 (K) = 625)