Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Mass Effect 3 a wcześniejsze częsci.

03.03.2012 13:05
1
zanonimizowany825790
5
Centurion

Mass Effect 3 a wcześniejsze częsci.

Grałem osatnio w demo ME3 i przyznam, że mi się spodobało. Chciałem jednak przejść wcześniejsze częsci i tak właśnie ukończyłem dzisiaj całą kampanię jedynki. No i właśnie.. Gra zajęła mi coś około 9 godzin z wykonywanymi nielicznymi pobocznymi questami, których nie robiłem bo strasznie mnie nużyły. Kampania na samym początku też nie zachwycała, dopiero w śroku zaczęło się robić ciekawie. Czy dwójka mocno różni się od tego schematu? Kampania na kilka godzin a cała reszta to questy, które nie powalają?

No i przyznam szczerze, że po przebrnięciu przez jedynkę cała historia, którą poznałem w demie czy zapowiedziach trójki, wydaje mi się jasna. Pytanie więc czy w ogóle zawracać sobie głowę dwójką? Może wiedza z tej części będzie istotna w najnowszej odsłonie?

No i pytanie na koniec. Czy system strzelania w dwójce jest taki jak jedynce czy trójce? Bo ten z jedynki to jakaś padaczka :P

Kategoria: gra akcji bo RPG ciężko to mimo wszystko nazwać.

03.03.2012 13:11
2
odpowiedz
zanonimizowany826434
6
Konsul

Bez przejścia dwójki nie będziesz znał 60% bohaterów którzy pojawią się w trójce(chociażby nie będziesz wiedział kim jest TIM i Cerberus skoro nie robiłeś misji pobocznych w jedynce), dwójka jest o wiele lepsza, dynamiczniejsza, ciekawsza i napewno dużo dłuższa(chociaż mi przejście jedynki zajęło dobre 40h ale ja maksowałem wszystko).

Zagraj w dwójkę bo dużo stracisz...no i nie wrzucisz swojego sejwa z decyzjami do trójki.

Czy system strzelania w dwójce jest taki jak jedynce czy trójce?

Taki sam jak w trójce...

03.03.2012 13:14
3
odpowiedz
Poohatch
27
Generał

Kampanie jest dość krótka, ale są za to questy dla towarzyszy i naprawdę warto je przejść, niosą ze soba wiele korzyści, jak i po prostu są ciekawe. No i jest jeszcze trochę questów pobocznych, nie tak dużo, jak w jedynce, ale są za to dużo bardziej zróżnicowane, a niektóre lokacje są bardzo klimatyczne i ładne. Mi przejście głównego wątku + wszystkie questy dla towarzyszy + wszystkie questy poboczne zajęło ok 30h.

Pytanie więc czy w ogóle zawracać sobie głowę dwójką?
Koniecznie, ME2 ma wszystko czego nie miał ME1.

03.03.2012 13:34
XineX
4
odpowiedz
XineX
68
Professor Chaos!

Też moim zdaniem ME1 było trochę nudne. Już nawet nie bardzo pamiętam jakie tam były misje i zadania poboczne. Pamiętam tylko początek i zakończenie. :P W dwójce zadania są o wiele ciekawsze, a walka nie jest już "padaczką", pomimo tego, że elementy RPG są uproszczone (tarcze i zdrowie odnawiają się w moment, nie ma customizacji zbroi członków drużyny, a ulepszanie broni to włączenie/wyłączenie specjalnej amunicji, którą ma się zawsze i tylko się ją ulepsza). :P

03.03.2012 13:46
Stra Moldas
5
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Przede wszystkim w dwójce poznasz wielu nowych bohaterów, którzy pojawią się w trójce, masz ciekawą drużyną. Z każdą kolejną częścią pojawiają się smaczki, nawiązania do poprzedniczek - jak najbardziej warto moim zdaniem. W końcu w takiej serii najważniejsze są dialogi i bohaterowie, a ze znajomością dwójki dużo więcej wyniesiesz z trójki. Wątki są ciekawe, ja osobiście się nie nudziłem. :)

03.03.2012 13:54
6
odpowiedz
zanonimizowany825790
5
Centurion

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) Na dwójce skupię się już bardziej, do premiery trójki jeszcze dobre kilka dobrych dni więc myślę, że dam radę.

Jeśli ktoś byłby chętny do gry w demo trójki na multiplayer na prywatnym serwerze z mikro to można mnie zaprosić na Origin - Prophet921

03.03.2012 14:02
Stra Moldas
7
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Selfish -> No pewnie, że dasz, ja się uparłem i przed premierą dwójki przechodziłem na PC całą jedynkę, żeby mieć save'a. :) Bawiłem się świetnie, zrobiłem każdą poboczną, a dopiero potem kupiłem Mass Effecta 2, dzięki czemu miałem "swoje" wybory, poznaną historię i po prostu lepiej mi się grało. :)

03.03.2012 14:27
8
odpowiedz
zanonimizowany825790
5
Centurion

No ja niestety chyba nie wykorzystam mojega save'a ponieważ popełniłem mały błąd w fabule, którego żałuję

spoiler start

Zabiłem Wrexa. Tak jakoś pod wpływem emocji wyszło, i nudno było bez jego tekstów. No i wiem, że pojawia się w trójce

spoiler stop

Swoją drogą mógłby pojawić się wątek cykliczny o ME, tak jak w przypadku Skyrima. Zainteresowanie na pewno będzie spore :)

03.03.2012 14:36
Stra Moldas
9
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Selfish ->

spoiler start

Za błędy się płaci, ja nigdy nie podnoszę ręki na nikogo z drużyny, trzymam sztamę ze wszystkimi i to potem procentuje. :) Przede wszystkim wierna przyjaźń. :D I tak będę miał problem "natury sercowej", ale liczę, że mój Shepard w trójce się odpowiednio wytłumaczy i sprawa zakończy się pozytywnie.

spoiler stop

04.03.2012 21:19
10
odpowiedz
zanonimizowany825790
5
Centurion

Powracam z kilkoma pytaniami, ponieważ zacząłem już grać w ME2. Generalnie nie przekonuje mnie wstęp całej historii i nowa ekipa.. czy jest jakaś szansa odzyskania starych ludzi? Chociażby Ashley?

Następna kwestia to Wrex. Jak Shepard zaczyna wypytywać Człowieka Iluzję o zespół, nie można było zapytać o Wrexa. Dlaczego? Dodam, że gram bez save'a z jedynki.

Broń należy przeładowywać, co jest delikatnie mówiąc uwstecznieniem w stosunku do jedynki. Jak to logicznie wytłumaczyć?

04.03.2012 21:25
Infectious Drakon
11
odpowiedz
Infectious Drakon
54
Generał

@Selfish
W 1 broń sie grzeje, w 2 sa pochlaniacze ciepla.

04.03.2012 21:29
12
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

Selfish -> Ze starej drużyny można zwerbować tylko Garrusa i Tali. Wrexa, Liarę i Ashley/Kaidana spotyka się później, ale nie można ich zwerbować.

04.03.2012 21:37
Youghurt
13
odpowiedz
Youghurt
28
Gorilla Biscuit

Jak Shepard zaczyna wypytywać Człowieka Iluzję o zespół, nie można było zapytać o Wrexa. Dlaczego?
Bez save'a z pierwszej części Wrex zostaje zabity na Virmirze.

04.03.2012 21:40
Stra Moldas
14
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Ale za to jaki będzie fan w trzeciej części, gdy do drużyny wraca...

spoiler start

Ash :)

spoiler stop

. Dwójka się rozkręci, spokojnie Selfish, jeszcze zżyjesz się porządnie z teamem. :)

04.03.2012 21:49
15
odpowiedz
zanonimizowany825790
5
Centurion

Jednak chętnie zagrałbym z wgranym savem. To co się teraz dzieje mi nie pasuje. Muszę więc przejść ME1 raz jeszcze :)

I na prawdę cieszę się, że strzelanie jest już zmienione, niemniej cała reszta pasowała mi bardziej w pierwszej części. Nieczytelne okno mapy, mało umiejętności do rozwinięcia, dziwne poruszanie się normandią, brak dostępu do ekwipunku w każdym momencie gry.. Trochę lipa na razie.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, nie powinienem mieć już więcej.

04.03.2012 21:51
Stra Moldas
16
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Gwarantuję, że się przyzwyczaisz. Przynajmniej ja tak miałem, też podchodziłem bezpośrednio do siebie po kolejnych częściach, ale chwila grania i jest. :) No i oczywiście polecam import save'a, dużo lepiej jest mieć własny wpływ na przedstawioną historię.

04.03.2012 21:58
Falcao_82
17
odpowiedz
Falcao_82
162
!AssociazioneCalcioMilan

Rod: Ze starej drużyny można zwerbować tylko Garrusa i Tali. Wrexa, Liarę i Ashley/Kaidana spotyka się później, ale nie można ich zwerbować.

A co w przypdku jeżeli:

spoiler start

w ME2 w save który wczytam do 3 Tali zginęła w ostatniej misji?

spoiler stop

04.03.2012 22:05
Stra Moldas
18
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Falcao_82 ->

spoiler start

Po prostu jej nie będzie. Nie zmartwychwstanie przecież. ;)

spoiler stop

04.03.2012 23:32
19
odpowiedz
zanonimizowany649929
35
Legend

Falcao_82 -> Pomyliłeś gry. Ja mówiłem o drużynach w ME1 i ME2, nie w ME2 i ME3.

Forum: Mass Effect 3 a wcześniejsze częsci.