Grałem osatnio w demo ME3 i przyznam, że mi się spodobało. Chciałem jednak przejść wcześniejsze częsci i tak właśnie ukończyłem dzisiaj całą kampanię jedynki. No i właśnie.. Gra zajęła mi coś około 9 godzin z wykonywanymi nielicznymi pobocznymi questami, których nie robiłem bo strasznie mnie nużyły. Kampania na samym początku też nie zachwycała, dopiero w śroku zaczęło się robić ciekawie. Czy dwójka mocno różni się od tego schematu? Kampania na kilka godzin a cała reszta to questy, które nie powalają?
No i przyznam szczerze, że po przebrnięciu przez jedynkę cała historia, którą poznałem w demie czy zapowiedziach trójki, wydaje mi się jasna. Pytanie więc czy w ogóle zawracać sobie głowę dwójką? Może wiedza z tej części będzie istotna w najnowszej odsłonie?
No i pytanie na koniec. Czy system strzelania w dwójce jest taki jak jedynce czy trójce? Bo ten z jedynki to jakaś padaczka :P
Kategoria: gra akcji bo RPG ciężko to mimo wszystko nazwać.
Bez przejścia dwójki nie będziesz znał 60% bohaterów którzy pojawią się w trójce(chociażby nie będziesz wiedział kim jest TIM i Cerberus skoro nie robiłeś misji pobocznych w jedynce), dwójka jest o wiele lepsza, dynamiczniejsza, ciekawsza i napewno dużo dłuższa(chociaż mi przejście jedynki zajęło dobre 40h ale ja maksowałem wszystko).
Zagraj w dwójkę bo dużo stracisz...no i nie wrzucisz swojego sejwa z decyzjami do trójki.
Czy system strzelania w dwójce jest taki jak jedynce czy trójce?
Taki sam jak w trójce...
Kampanie jest dość krótka, ale są za to questy dla towarzyszy i naprawdę warto je przejść, niosą ze soba wiele korzyści, jak i po prostu są ciekawe. No i jest jeszcze trochę questów pobocznych, nie tak dużo, jak w jedynce, ale są za to dużo bardziej zróżnicowane, a niektóre lokacje są bardzo klimatyczne i ładne. Mi przejście głównego wątku + wszystkie questy dla towarzyszy + wszystkie questy poboczne zajęło ok 30h.
Pytanie więc czy w ogóle zawracać sobie głowę dwójką?
Koniecznie, ME2 ma wszystko czego nie miał ME1.
Też moim zdaniem ME1 było trochę nudne. Już nawet nie bardzo pamiętam jakie tam były misje i zadania poboczne. Pamiętam tylko początek i zakończenie. :P W dwójce zadania są o wiele ciekawsze, a walka nie jest już "padaczką", pomimo tego, że elementy RPG są uproszczone (tarcze i zdrowie odnawiają się w moment, nie ma customizacji zbroi członków drużyny, a ulepszanie broni to włączenie/wyłączenie specjalnej amunicji, którą ma się zawsze i tylko się ją ulepsza). :P
Przede wszystkim w dwójce poznasz wielu nowych bohaterów, którzy pojawią się w trójce, masz ciekawą drużyną. Z każdą kolejną częścią pojawiają się smaczki, nawiązania do poprzedniczek - jak najbardziej warto moim zdaniem. W końcu w takiej serii najważniejsze są dialogi i bohaterowie, a ze znajomością dwójki dużo więcej wyniesiesz z trójki. Wątki są ciekawe, ja osobiście się nie nudziłem. :)
Dzięki wszystkim za odpowiedzi :) Na dwójce skupię się już bardziej, do premiery trójki jeszcze dobre kilka dobrych dni więc myślę, że dam radę.
Jeśli ktoś byłby chętny do gry w demo trójki na multiplayer na prywatnym serwerze z mikro to można mnie zaprosić na Origin - Prophet921
Selfish -> No pewnie, że dasz, ja się uparłem i przed premierą dwójki przechodziłem na PC całą jedynkę, żeby mieć save'a. :) Bawiłem się świetnie, zrobiłem każdą poboczną, a dopiero potem kupiłem Mass Effecta 2, dzięki czemu miałem "swoje" wybory, poznaną historię i po prostu lepiej mi się grało. :)
No ja niestety chyba nie wykorzystam mojega save'a ponieważ popełniłem mały błąd w fabule, którego żałuję
spoiler start
Zabiłem Wrexa. Tak jakoś pod wpływem emocji wyszło, i nudno było bez jego tekstów. No i wiem, że pojawia się w trójce
spoiler stop
Swoją drogą mógłby pojawić się wątek cykliczny o ME, tak jak w przypadku Skyrima. Zainteresowanie na pewno będzie spore :)
Selfish ->
spoiler start
Za błędy się płaci, ja nigdy nie podnoszę ręki na nikogo z drużyny, trzymam sztamę ze wszystkimi i to potem procentuje. :) Przede wszystkim wierna przyjaźń. :D I tak będę miał problem "natury sercowej", ale liczę, że mój Shepard w trójce się odpowiednio wytłumaczy i sprawa zakończy się pozytywnie.
spoiler stop
Powracam z kilkoma pytaniami, ponieważ zacząłem już grać w ME2. Generalnie nie przekonuje mnie wstęp całej historii i nowa ekipa.. czy jest jakaś szansa odzyskania starych ludzi? Chociażby Ashley?
Następna kwestia to Wrex. Jak Shepard zaczyna wypytywać Człowieka Iluzję o zespół, nie można było zapytać o Wrexa. Dlaczego? Dodam, że gram bez save'a z jedynki.
Broń należy przeładowywać, co jest delikatnie mówiąc uwstecznieniem w stosunku do jedynki. Jak to logicznie wytłumaczyć?
Selfish -> Ze starej drużyny można zwerbować tylko Garrusa i Tali. Wrexa, Liarę i Ashley/Kaidana spotyka się później, ale nie można ich zwerbować.
Jak Shepard zaczyna wypytywać Człowieka Iluzję o zespół, nie można było zapytać o Wrexa. Dlaczego?
Bez save'a z pierwszej części Wrex zostaje zabity na Virmirze.
Ale za to jaki będzie fan w trzeciej części, gdy do drużyny wraca...
spoiler start
Ash :)
spoiler stop
. Dwójka się rozkręci, spokojnie Selfish, jeszcze zżyjesz się porządnie z teamem. :)
Jednak chętnie zagrałbym z wgranym savem. To co się teraz dzieje mi nie pasuje. Muszę więc przejść ME1 raz jeszcze :)
I na prawdę cieszę się, że strzelanie jest już zmienione, niemniej cała reszta pasowała mi bardziej w pierwszej części. Nieczytelne okno mapy, mało umiejętności do rozwinięcia, dziwne poruszanie się normandią, brak dostępu do ekwipunku w każdym momencie gry.. Trochę lipa na razie.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, nie powinienem mieć już więcej.
Gwarantuję, że się przyzwyczaisz. Przynajmniej ja tak miałem, też podchodziłem bezpośrednio do siebie po kolejnych częściach, ale chwila grania i jest. :) No i oczywiście polecam import save'a, dużo lepiej jest mieć własny wpływ na przedstawioną historię.
Rod: Ze starej drużyny można zwerbować tylko Garrusa i Tali. Wrexa, Liarę i Ashley/Kaidana spotyka się później, ale nie można ich zwerbować.
A co w przypdku jeżeli:
spoiler start
w ME2 w save który wczytam do 3 Tali zginęła w ostatniej misji?
spoiler stop
Falcao_82 ->
spoiler start
Po prostu jej nie będzie. Nie zmartwychwstanie przecież. ;)
spoiler stop
Falcao_82 -> Pomyliłeś gry. Ja mówiłem o drużynach w ME1 i ME2, nie w ME2 i ME3.