Mam ochotę na "klasyczną" grę. Co wybrać?
Aktualnie gram w Battlefielda 6 i Diablo 4. Naszła mnie straszna ochota na jakąś klasyczną grę, dzięki której mógłbym się poczuć jak za dzieciaka. Co byście wybrali z tych tytułów?
- coś z serii Command and Conquer
- Baldur's Gate 1/2/3
- Icewind Dale
- Neverwinter Nights
- Planescspe Torment
- Pilllars od Eternity 2
- Fallout 1/2/Tactics
- Tyranny
- coś z serii Thief
- Legacy of Kain remaster
- Tomb Raider remaster
- Heroes of Might and Magic 3/4/5
- Morrowind lub Oblivion
Pytanie czy to powrót do znanych gier, czy chęć spróbowania czegoś w co nie grałeś?
Z tych to Tormenta, bo z odświeżaniem Baldurów i Heroes 3 jestem na bieżąco, a Tormenta ostatnio przeszedłem w 2010.
Ale jakbym chciał sobie przypominać dzieciństwo, to pewnie jakaś przygodówka, Broken Sword 2 może.
Ps. Jak nie grałeś w Pillars 2, a masz zaliczone Pillars 1 to polecam. Imho ta gra jest lepsza niż Baldur's Gate 2, bardzo niedoceniana. A piszę to jako fanatyk Baldurków 1+2+ToB.
Skoro stare Baldury Ci się podobały i nie grałeś w Planescape: Torment to właśnie tę grę bym Ci polecił jako pierwszą. Graficznie gra wygląda tak samo, fabularnie też jest świetna.
Planscape - gra którą się albo kocha albo nie przechodzi prologu. Według mnie bezwzględnie warto spróbować.
BG3 - gra fenomenalna, ale mechanicznie i gameplayowo z pierwszymi dwoma ma niewiele wspólnego, ot kilka powracających postaci, trochę nawiązani itd. To nie kontynuacja a osobna historia. Coś jak ICWD i ICWD2, albo nawet NWN i NWN2.
Drugie Pillarsy są lepsze od pierwszych.
Fallouty 1 i 2 to gry stare, ale jak człowieka nie zniechęcą archaizmy tak odkryje prawdziwe diamenty.
Tyranny moim zdaniem jest lepsze od pierwszych pillarsów, mi się bardzo podobało.
Thief - jak nie grałeś to ciężko powiedzieć. Gameplayowo świetne ale nie byłem w stanie do nich wrócić bo niestety głowa mnie bolała (kwestia wczesnej grafiki a'la 3d)
Heroski zawsze na propsie, 3 i 4 mam ciągle zainstalowane, piątki nie trawię.
C&C - ja tam lubię remastery pierwszych części za klimat, ale mechanicznie to te gry się zestarzały i częściej wracam teraz to W:40k Dawn of War 1.
Thief z modem na tekstury. Nic nie traci ze swojej siły i uroku.
Planespace torment i pillarsy mają świetną fabule, więc polecam te gry, wciągną cie na długie godziny
Via Tenor
Musowo prawdziwie męskie gry jak Fallout 1 i 2 nadrobić. Akurat na czasie rzecz i nie chodzi tu o serial a sytuacje polityczne na świecie ;)
Na dzień dzisiejszy jakbym miał coś wybrać z tej listy, to wybór by chyba padł na Morrowinda.