Witam!
Na samym wstępie wspomnę, że posiadam internetowe konto w MBANKU. Oglądałem tam różnego rodzaju opcje dotyczące oszczędzania, ale niezbyt się w tym orientuję. Jest tam coś takiego o czym wspomnę niżej?
Sprawa wygląda tak, że chciałbym zacząć oszczędzać, chociaż trochę, aby w przyszłości chociaż cokolwiek było więcej. Jednak, chcę oszczędzać na tej zasadzie, że nie jestem w stanie, co miesiąc odkładać stałej sumy. Może być tak, że raz coś dam, a raz nie.
Na chłopski rozum, jak będę miał jakiś 'grosz', to go tam dam i niech się oszczędza.
Jeżeli nie MBANK, to jaki bank najlepszy do "jak będę miał jakiś 'grosz', to go tam dam i niech się oszczędza", tak aby w przyszłości były z tego efekty? Jaki bank? Jaka opcja? Co ugryźć?
Proszę o pomoc.
Co to jest grosz? Bo na normalnym rachunku oszczednosciowym nawet i 100 000 zl nie pomnozysz.
Nie mam określonej sumy, po prostu, jak będę coś miał, to chcę to wpłacić/odłożyć. Raz będzie to 100 zł, a raz 20. Zależy.
W takim razie daruj sobie jakiekolwiek "inwestowanie", trzymaj wszystko na dowolnym koncie w banku, który pobiera najmniejsze opłaty za pobieranie rachunku, tylko upewnij sie, ze nie jest to grecki bank ;)
Jeżeli chcesz zostać w mBanku to otwórz tam sobie rachunek eMax plus. Wpłacasz kiedy chcesz. Niestety procent jest marny ale lepsze to niż 0.
Procent jest bardzo marny, 100 złotych generuje tam około 20 groszy miesięcznie. Mam właśnie to konto i jego praktycznym zastosowaniem jest to, że nie mam do niego karty i nie rozchrzaniam tak łatwo z niego kasy :F
harvey : odkaldaanie kasy to chyba najwazniejsza nauka w zyciu ,jesli jej nie opanujesz zawsze bedziesz bez kasy .Wiec spinaj posladki i ucz sie .
Co do Twojego pytania - najpierw nazbieraj z 1000 zeta potem sprawdz albo euro bank albo gettin.Tylko nie na lokaty z funduszem ale to pewnie wiesz.
Ceramiczna nieotwierana skarbonka też jest dobra. Może nawet lepsza od konta.
Bo nie ma szans żebyś wypłacił.
Zadne konto sie nie oplaca do oszczedzania, bo na kazdym stracisz. Przy realnej inflacji rzedu 10 procent rocznie i oprocentowaniu rachunku na gora 4-5 procent oraz oplatach za prowadzenie konta, to lepiej zakopac pieniadze w ogrodku. Lepiej na tym wyjdziesz.
Giełda, analiza fundamentalna jakieś sensownej spółki z długoletnią tradycją.
Polony -
1. Skąd wziąłeś dane o 10% inflacji w Polsce?
2. Lepiej trzymać pieniądze na koncie z 4% oprocentowaniem niż w ziemi z 0% oprocentowaniem. Nie sądzisz?
3. Są banki w których nie płacisz za prowadzenie konta.
Belert - jak już mam 1000 to gdzie mógłbym to ulokować żeby sobie leżało i choć trochę zarabiało?
kiedys takie kwoty sie na ksiazeczke odkladalo, ale nie mam pojecia czy takie cos jeszcze istnieje....
Raz będzie to 100 zł, a raz 20. Zależy.
Giełda, analiza fundamentalna jakieś sensownej spółki z długoletnią tradycją.
wtf?
W takim razie może zainteresuje Cię eMax Plus w mBanku?
http://www.mbank.pl/konta/oszczednosciowe/emax-plus/index.html
Dobrze działa jako konto, z którego tak łatwo się kasy nie wypłaca co chwilę :)