Malo istotna informacja
Polska ma zaplacic 5,6 MLD zlotych kary.
Wiecie takie tam male drobniaczki. Gdzies moze na 20 stronie w gazecie taka drobna informacja sie znajduje. Ale to takie drobne sumki ze lepiej sie skupic na tym ze jajka w swieta beda drozsze o 20 groszy, bo to sa wazne informacje dla ludzi.
Mianoliito wytłumacz im czemu to wina Tuska
Teraz każdy Polak powinien sie zaszczepić żeby sie nie zmarnowało. Szczepionka dla każdego obywatela.
Dla Mateusza 10 szczepionek
Miałem pisać o tym ale znowu by mnie nazwano szurem i wyznawczą teorii spiskowych.
Poczekajcie, az dowiedza sie, ze za zamowione czolgi, rakiety i helikoptery tez trzeba zaplacic.
Wina Tuska! Dorwali sie do wladzy i juz wydaja pieniadze!
Mianoliito wytłumacz im czemu to wina Tuska
Chciabym kiedyś zrobić Internetową mapę przekrętów w Polsce. Tak żeby można było podejrzeć przekręty, błędy i afery w sortowaniu chronologicznym lub według straconej kasy z budżetu państwa i przy jednoczesnym uwzględniu inflacji i informacją co można było za to kupić. Super byłby też przelicznik na inne afery żeby móc zobaczyć skalę afery.
Np. afera szczepionkowa uplasowałaby się na 2 miejscu, ustępując jedynie Aferze Hazardowej z 2009 i wyprzedzając takie afery jak SKOK Wołomin czy FOZZ. Afera szczepionkowa w przeliczeniu wynosi 80 sasinów lub 0,5 FOZZ i można za to kupić 2 szpitale uniwesyteckie, albo 283 szkoły, 250 czołgów Abrams , 300 milionów kebabów albo 135 km ekspresowych dróg krajowych.
Bo tak to 5,5 mld zł jest dla wielu tak samo abstrakcyjną kwotą jak koszt wystrzelnia na orbitę Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego (swoją drogą za te szczepionki można by wystrzelić 20 Sławoszów)
I dodatkowo np. ranking partii albo poszczególnych "urzędników" :)
W sumie mamy jeszcze aferę GetBack, to było 3,5 miliarda, ale na dzisiaj po inflacji to będzie prawie 5,4 miliarda.
No i Ostrołekę gdzie na dzisiejsze to będzie tak z półtorej miliarda.
A więc afera hazardowa PO nie ma jednoznacznej wyceny. Według jednych źródeł miało to być pól miliarda a według innych dwa miliardy (na dzisiaj 850 milionów lub 3,5 miliarda). Te dwa miliardy pochodziły od ówczesnej opozycji, pojawiły się choćby w wystąpieniu Kempy. Z drugiej strony WEI szacuje straty na miliard rocznie ze względu na szara strefę, ale tutaj trudno stwierdzić na ile odpowiada za to sama afera, bo te straty były niewiele niższe przed 2009 rokiem.
Jednak PiS ma na swoim koncie dwie powyżej pięciu miliardów a jeszcze nie wiadomo co wyjdzie z zakupami w US, bo kontrakty są w takim stanie, że tam może wpaść kolejnych kilka. Do tego dochodzą afery mniejsze od milionów (jak Sasina, FS czy Willa+) po miliardy (Ostrołęka, przekop mierzei, który miał kosztować miliard, kosztował już dwa i pół a jeszcze nie jest skończony).
Pytanie jak liczyć dofinasowanie TVP, jako aferę czy zwykłą niegospodarność?
Jednak w kontekście całościowych to chyba jednak PiS wypada bezkonkurencyjnie jeżeli chodzi o skalę afer.
W sumie podałem to jako rozważanie teoretyczne bez wyciągania wzorów i bez wskazywania jakichś wygranych czy przegranych w tym plebiscycie ale widze, że bardzo Ci zależy to możemy się zgodzić, że PiS wygrał
Myślę że polimery Police też spokojnie można na konto PiSu dopisać. Póki co przekroczony budżet o skromne 2 miliardy, ale jeszcze trochę Orlen będzie musiał tam kasy wpakować aby to dokończyć. Do tego inwestycja ta rozłożyła na łopatki pozostałe zakłady i spółki. Pewnie mało kto poza pracownikami wie że od już chyba ponad 2 lat zamrożone są wszelkie podwyżki, pozabierane premie itd.
PiS oczywiście nawet zdążył zakład otworzyć ;)
https://www.wnp.pl/przemysl/polimery-police-ruszyly-to-najwieksza-polska-inwestycja-chemiczna-od-dekad,723929.html
"Komisja Europejska (KE) w imieniu państw członkowskich UE odpowiadała za negocjacje i zawieranie umów na zakup szczepionek przeciwko COVID-19."
"Wspólne zakupy: UE zdecydowała o scentralizowanym zakupie, aby zapewnić sprawiedliwy dostęp do szczepionek dla wszystkich krajów członkowskich."
"Proces zakupu szczepionek, zwłaszcza z firmą Pfizer, wzbudzał kontrowersje (tzw. Pfizergate), co dotyczyło negocjacji prowadzonych przez Ursulę von der Leyen"
Pogodzę was bo nie jest winny PiS ani PO. Podajcie sobie dłonie. Wszystkiemu winna jest Urszula.
Zatrudniłbym Giertycha żeby się tym zajął.
No teraz pamietam bylo cos takiego jak covid, mnie akurat malo to obchodzilo, wiem ze cos tam bylo o tym ze musimy sie szczepic 10 razy albo umrzemy czy coś i grożono wykluczeniem ze spoleczenstwa za nieszczepienie sie i ogólnie ludzie mieli piane na pysku o to, ja sie nie szczepiłem i dalej żyje a ten cały covid czy jak mu tam w dziwny sposób wyparował i słuch o nim zaginął
w dziwny sposób wyparował
Kiedyś w piwnicy w bloku była plaga szczurów. Każdy mówił żeby rozkładać trutki a ja nie rozkładałem i w dziwny sposób szczury wyparowały i słuch po nich zaginął
grożono wykluczeniem ze spoleczenstwa
Czytając twój post można śmiało założyć, że to się akurat wydarzyło.
Musimy jeszcze zapytać tych co się nie zaszczepili i wylądowali na cmentarzu. Tak dla równowagi.
Pamiętam to doskonale do dziś. 3 dni przed wybuchem wojny w Ukrainie miało być głosowanie nad masowymi testami, że każdy pracownik co najmniej 2 razy w tygodniu miał się testować na covida i mieli też wprowadzić paszporciki covidowe że nawet bez tego do sklepu by się nie weszło. A tu nagle głosowanie nie przechodzi. Parę dni później luzują zakazy i po tygodniu praktycznie mało kto już pamięta że był jakiś covid.
To trochę dziwne bo jeszcze tego samego dnia i wcześniej ciągle straszyli że jak się nie będzie, testować, szczepić itd, to wszyscy pomrzemy. Więc dlaczego w jednym dniu covid w mediach jest reklamowany przy każdej okazji, a potem nagle go nie ma????.
Taka żałoba była narodowa że w pewnym momencie nie było komu odbierać szczepionek.
Kiedy nam kazano izolować sie od rodziny i sąsiadów, rosyjska armia od miesięcy siedziała zbiorowo w namiotach i wesoło grała w karty. Tak było sabaru :)