Cześć, mam problem z podłączeniem Liveboxa 2.0. Sprawa wygląda tak, że skonfigurowałem połączenie i internet działa, ale telefon stacjonarny już nie. W tej chwili podłączony mam kabel ethernet, kabel zasilania i kabel ADSL. Jednak jest tam jeszcze jedno gniazdo z ikonką telefonu, tam nie podłączyłem nic, bo cholera nie wiem co i czy w ogóle tam coś trzeba podłączyć.
Żeby skonfigurować Liveboxa musiałem wpisać w przeglądarkę 192.168.1 itd i tam zalogować się na konto. Po czym wykryło liveboxa i internet działa normalnie. Jest tam też opcja konfiguracja lini telefonicznej:
"Jeśli ta opcja jest włączona, telefon podłączony do modemu Livebox będzie obsługiwał tradycyjną telefonię analogową, oraz telefonię internetową VoIP.
Jeżli jest wyłączona (zalecane) - telefon podłączony do modemu Livebox będzie wykorzystywany tylko do obsługi telefonii internetowej VoIP."
Mam zaznaczoną opcję 'wyłączona', pokazuje mi, że telefon jest aktywny, ale nie przychodzą na niego żadne połączenia ani ja nie mogę z niego nigdzie dzwonić.
Proszę o pomoc, bo ja chyba za głupi jestem żeby podłączyć ten zestaw :/
Dodam, że telefon mam podłączony do mikrofiltra wraz z rozdzielaczem sygnału, do którego jest podłączony także kabel ADSL.
Nie masz przypadkiem podpisanej tez uslugi na Neofon? Powinienes miec to na swoim koncie na orange.pl napisane. Stawiam, ze Ci telefon nie dziala bo musisz go podlaczyc do Liveboxa. Mikrofiltr zostaw podpiety jak jest do gniazdka w scianie. Telefon podlaczac do liveboxa kablem telefonicznym i wsio.
Piotrek.K - no właśnie myślałem o tym, aby po prostu podłączyć ten kabel do Liveboxa i telefonu, ale sprawa wygląda tak, że nie wiem gdzie go podłączyć (chodzi mi o telefon).
Mam taki telefon jak na zdjęciu obok i w nim jest tylko wejście na zasilacz i kabel ADSL.
Może zadaję głupie pytania, ale sam już nie wiem co i jak :D
Dzięki za odpowiedź.
No bierzesz ten kabel co masz teraz telefon podlaczony do filtra. Odpinasz koniec przy filtrze i wpinasz do Liveboxa (tam jest taka kratka, ktora trzeba odsunac, ale to pewnie wiesz ;) ). powinno pasowac ;)