Lata 90-te. Wasze skarby !

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
19.02.2026 12:51
Iselor
1
odpowiedz
Iselor
45
Senator
Image

Lata 90-te. Wasze skarby !

Takie coś mnie naszło....Lata 90-te to był czas specyficzny dla sporej części tu obecnych, to był okres dzieciństwa lub wieku nastoletniego. To był bardzo ciekawy czas dla, hm, zarówno różnorakich hobby dzieciaków i nastolatków, ale też ciekawy dla szeroko pojętej popkultury: muzyka, filmy, gry, czasopisma....Dzieciaki zbierały różne rzeczy: kolorowe karteczki w albumach (chyba wiecie o co chodzi xd), w chipsach były różne, nazwijmy to zbiórczo tazosy: zwierzęta, flagi państw, takie wielkie ze Star Wars (a może to nie było w chipsach?), jakieś karty do albumu z Dragon Ball xd Nawet w McDonald zabawki były zajebiaszczej jakości! Żałuję że straciłem wszystko z Toy Story: nigdy nie byłem wielkim fanem ale zabawki miałem wszystkie....:( No i kinder jaja! Coś mi się zachowało z lat 90 i niżej zobaczycie drugie zdjęcie....
Ale wiele rzeczy człowiek stracił - zajebiaszcze plakaty z Bravo Sport czy Piłki Nożnej, resoraki, te wszelkie tazosy, karteczki, kindery....No ale żona chyba uchowała gdzieś jakiś album a karteczkami, znalazła też jakiś stary Popcorn xd
Oczywiście, do tego dochodzą kasety VHS (u mnie brak), gry w big boxach (wiadomo, mam tego masę), czasopisma komputerowe (mam sporo Gamblerów, jakieś "czarne płyty" z CD Action, jakiś Secret Service gdzieś jest...).
A wy ? Uratowały wam się jakieś skarby ? A może po prostu...trzymacie jakiś stary zeszyt z podstawówki (ja uchowałem jeden zeszyt z 1 klasy :)).

19.02.2026 12:52
Iselor
1.1
Iselor
45
Senator
Image

.

19.02.2026 12:58
lewel
😁
1.2
lewel
19
Pretorianin

Figurki sztos. Pamiętam te lwy. W 95 jak dostałem dychę od dziadka, to przewaliłem na 10 kinderków :P

Do dziś mam wyrzuty sumienia jak sobie przypomnę reakcję matki

19.02.2026 13:15
mgr. Kuba
2
odpowiedz
mgr. Kuba
168
-

Ależ mi się przykro zrobiło wariacie.

Niestety, połowa jakiś tam skarbów ojciec puścił w piecu, zaraz po latach dziewięćdziesiątych ( się paliło co było, no może poza oponami ;) ) jak było bidniej. Połowa połowy została mi bez zgody zabrana przez siostrę dla swoich dzieci no a reszta zaginęła. Nie zostało absolutnie nic.
I w sumie dlatego teraz pomimo trójki z przodu mam jakieś fioła na punkcie MOICH rzeczy. Nie dotykać. Bo wszystko co mam kupiłem sobie sam. Swoich bajtli brak ale jak wyżej wspomniana siostra przyjeżdża w odwiedziny z małymi niszczycielami to jaskinia zamykana, od momentu jak pod moją nie obecność mały gnojek postanowił się "pobawić" i narobić szkód.

post wyedytowany przez mgr. Kuba 2026-02-19 13:16:16
19.02.2026 13:16
claudespeed18
3
odpowiedz
claudespeed18
223
Call me Snake

Z Kinderów zebrałem pełną kolekcję lwów. Kolejnych już mi się nie chciało bo wiadomo, że to droga sprawa. Chyba krokodyle były jeszcze fajne, innych ciekawych nie kojarzę.

Ogółem po wyprowadzce z domu 15 lat temu to zabrałem tylko rzeczy związane ze Star Wars, jeśli chodzi o nabyte w 90s a reszta została w domu.

19.02.2026 13:47
T_bone
4
1
odpowiedz
T_bone
277
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Image

Trochę tego jest.

19.02.2026 13:47
T_bone
5
1
odpowiedz
2 odpowiedzi
T_bone
277
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Image

No i "prawdziwe gry".

19.02.2026 14:15
Widzący
😊
5.1
Widzący
257
Legend

O! Panie, miałem tego tysiące. Z zawodowych powodów monitorowałem rynek "oryginałów" na targowiskach i giełdach. Potem do młynka, gdzieś się wala jeszcze z kilkaset sztuk.

19.02.2026 14:20
hopkins
5.2
hopkins
233
Zaczarowany

Hopkins FBI! Stąd mój nick :)

19.02.2026 14:11
mohenjodaro
6
odpowiedz
mohenjodaro
129
Mieszkaniec Beregostu
Image

Ja musiałbym się udać do Płocka, ale ja bardzo lubiłem różne ludziki typu G. I. Joe, nawalałem się nimi i jakoś Jedynaka przystało, tworzyłem zaawansowane scenariusze. W odgrywaniu scenariuszy Dragon Ball to już chyba doszedłem do stworzenia SSJ 16 czy jakoś tak (długo przed tym niż nawet SSJ 4 było znane).

Ale ostatnio właśnie zaintrygowany byłe na święta w Płocku i byłem ciekaw co to w ogóle za skarby te moje ludziki. Okazuje się, że część to podróbki, które jednak same z czasem nabrały jakiejś warstwy kolekcjonerskiej. Oryginalem jak na ironie okazał się Generał Blitz, którego ja uważałem za generała Bisona ze Street Fightera. Miałem też kilka przyjemnych Batmanów.

Ale ogólnie chyba nawet wolałem te podróbki bo im ręce i nogi luźno chodziły co było lepsze do symulacji dzikiej nawalanki

post wyedytowany przez mohenjodaro 2026-02-19 14:21:30
19.02.2026 14:13
Herr Pietrus
7
odpowiedz
Herr Pietrus
240
Jestę Grifterę

Nic mi nie zostało poza trzema rocznikami Giganta., Żadne Kinder niespodzianki, resoraki, tazosy, czasopisma, Lego... Gdzie to wszystko trzymać?

post wyedytowany przez Herr Pietrus 2026-02-19 14:14:27
19.02.2026 14:17
T_bone
8
odpowiedz
T_bone
277
CMDR

GRYOnline.plNewsroom

Image

No i jeszcze to.

19.02.2026 14:21
hopkins
9
odpowiedz
hopkins
233
Zaczarowany

Niestety nic mi nie zostało, bo matka wszystko wypieprzyla pewnego dnia. Miałem Kaczory Donaldy zbierane przez parę lat i nawet na osiedlu klub fanów Kaczora Donalda założyłem ze znajomymi. Mieliśmy karty klubowiczów wysłane przez wydawcę :)

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl