Mam od pewnego czasu problem z laptopem. Okazjonalnie wywala mi bluescreeeny związane z kartą graficzną, chyba chodzi o wbudowanego GTXa 1060. Błędy wywala przy różnych okazjach, czy to lekkie poruszenie leptopem, poruszenie ekranem w celu zmienienia kąta ekranu, nieraz po stuknieciu w klawiaturę nieco bardziej zdecydowanie. Czasami, ale raczej rzadko wywala mi w trakcie gry.
Po takim bluescreeenie często bywa że po restarcie laptop nie widzi karty graficznej GTXa a tylko Intel Graphica. Po wejściu w program NVIDIA wyskakuje komunikat że w komputerze nie ma podpiętego kompatybilnego urządzenia. W celu zaskoczenia grafiki muszę zresetować laptopa ze 2-3 razu aż zaskoczy.
Laptop był u 2 informatyków u których zgłosiłem problem, ale żaden nie znalazł żadnych problemów. Sick!
Jeśli jesteś tu ktoś kto może udzielić jakichś pomocnych informacji to byłbym wdzięczny :) wszelkich informacji dostarczę na tyle na ile będę mógł i potrafił.
Sprawdzałeś co ci się pokazuje w podglądzie zdarzeń? Jeżeli masz: "Windows zatrzymało to urządzenie ponieważ napotkało problem (kod 43)" to oznaka, że albo stery są złe albo grafika ci pada.
Bluescreeeny które wywala najczęściej.
.
.
.
Od kiedy te błędy występują? Czy instalowałeś najnowsze sterowniki do karty graficznej? Spróbuj wykonać te rozwiązania z linków:
https://answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/all/niebieski-ekran-przy-staracie-windows-10-video/178d2c23-62f2-4f6e-bea5-1ea2e2485440
Występują od około Grudnia. W tym okresie wymieniałem dysk na nowy i dokładałem kość RAM. Sprawdzę dzięki.
Edit. Właśnie przed chwilą uderzyłem kolanem w stół i znów wywaliło BS :)
Spróbowałem jednego z rozwiązań, będę obserwował zachowanie sprzętu.
Z opisu wynika że usterka pojawia się przy poruszeniu/przegięciu/wstrząsie co może wskazywać na jakiś zimny lut na płycie głównej (na 99% dodatkowa grafika jest wlutowana w płytę) - jeśli laptop jest na gwarancji to od serwisu.
No chyba że ta dołożona kość pamięci jest uszkodzona albo nie do końca dobrze siedzi w slocie - otworzyć lapka i wyjąć-włożyć, sprawdzić RAM jakimś Memtest.