Laptop vs PS3
Asus n52d vs PS3
Wiem, że może złe porównanie i nie powinno się porównywać, ale co wypada lepiej?
Problem z laptopem jest taki, że się mocno grzeje.
PS3 o wiele tańsze.
Parametry laptopa:
AMD Phenom II X3 N830 2.1 GHz
ATI Mobility Radeon HD 5730 - 1024 MB
4GB ramu
Który sprzęt będzie bardziej wydajny pod względem gier?
Patrząc na specyfikacje PS3, to jest to dosyć stara platforma, więc jakim cudem udaje się uzyskać taką dobrą grafikę w grach na dużym ekranie?
Wydajny? PS3 to jest konsola, wkładasz grę i grasz. Jak potrzebujesz komputera to kupujesz laptopa, jak chcesz TYLKO pograć to PS3, koniec tematu.
Bez sensu wątek który skończy się pewnie jakimś flejmem.
Poczekaj na nowa generacje i w cenie laptopa kup PS4 albo stacjonarke.
A żeś dowalił Reality... Jeśli masz zamiar kupić laptopa lepszego od bieżącego to nie małe pieniądze trzeba wydać. Poczekaj na premierę konsol PS4 i XONE (wiadomo, że wybierzesz PS4 :D) i za cenę laptopa, może nawet mniej, kupisz taką konsolę. Ewentualnie złóż stacjonarny i za cenę takiego laptopa składasz 2 razy lepszą stację.
Dzisiejsze gry na tym lapku miały by problem crysis 3 itp a na Ps3 jaki jest taki jest
ale jak możesz czekaj na Ps4 albo One
http://www.notebookcheck.net/Computer-Games-on-Laptop-Graphic-Cards.13849.0.html
na stronie wciśnij CTR + F i wklej nazwę karty swojej i zobacz jakie gry uruchomią się...
Tak w ogóle to jak ktoś kupuje laptopa by pograć w jakieś gry to powinien mieć np. 2500 PLN.
Nie wiem, czy jesteś piratem, ale jeśli jesteś piratem to kupując sobie stacjonarny PC będziesz zadowolony, bo gry masz za darmo wtedy, a jeśli nie jesteś piratem i kupujesz oryginalne gry to kup sobie stacjonarny PC lub konsolę PS4 przykładowo.
Jak koniecznie chcesz grać na TV to kup sobie kabel HDMI i podłącz komputer z TV, a pady może są bezprzewodowe to sobie pograsz na tv.
Laptop jest bardziej dla osób, które przykładowo:
- muszą przenosić sprzęt często, bo np. w domu miejsca nie mają, bo mają np. rodzeństwo i to rodzeństwo gra na PC jednym, który jest zajęty ciągle, a na drugi PC stacjonarny nie ma miejsca, wtedy na laptopie grać możesz sobie w kuchni lub nawet w łazience, czy w piwnicy
- albo jak poza domem chcesz coś na laptopie robić, idziesz do znajomych z laptopem, podłączasz zasilacz i grasz sobie w gry u znajomego. Albo w szkole podłączasz zasilacz do gniazdka i grasz sobie (konsoli i stacjonarnego pc tam byś nie wziął).
- albo jedziesz sobie autem, ktoś inny prowadzi, ty sobie coś robisz na laptopie (grać nie grasz, bo bateria wyczerpie się znacznie szybciej, ale włączyć grę możesz. Kiedyś w lineage 2 pograłem tak trochę, ale granie na baterii, nie warto, za dużo prądu zjada)
A co do twojego "przegrzewania się", to może zależy od firmy, modelu laptopa itd, bo wiem, że na 100% są laptopy niedrogie, na których możesz sobie grać w np. GTA IV 30 godzin non stop bez ani minuty przerwy i nic się nie stanie (sam miałem uruchomione różne gry, które chodziły 14 godzin może i nic się nie działo), komputer nie wyłączy się, chłodzenie standardowe radzi sobie. Można tak sobie grać wiele lat.
A jakbyś miał dziwnego laptopa, który ci się przegrzewa i wyłącza sam przez zbyt wysoką temperaturę to kup podkładkę chłodzącą, samo umieszczenie laptopa na wyłączonej podkładce być może już minimalnie pomoże (bo będzie oderwany od stołu, czy innego podłoża nagrzanego, będzie na kratce aluminiowej. Do tego wiatrak w podkładce włączysz i może wystarczy takie chłodzenie w przypadku gier. Jak będziesz miał kupować kiedyś podkładkę chłodzącą to zlokalizuj miejsce, w którym laptop się nagrzewa i spójrz też na otwory wentylacyjne. Przykładowo w jakimś laptopie karta graficzna itd może być w lewym, górnym rogu laptopa i głównie to miejsce będzie się nagrzewało właściwie.