Witam, poszukuję lapka do 1400 zł na studia, oto moje wymagania:
- marka Lenovo
- nieawaryjność, niech się nie psuje i długo służy
- gwarancja 2 lata
- system: windows 7 (8 podobno schrzaniona i pewnie jeszcze będą z nią problemy na słabych konfiguracjach)
- do czego będzie służyć? Internet, office (głównie word, być może wyjątkowo power point/ excel), filmy i muzyka (mam słuchawki)
- będzie stał w pokoju, raczej nie będę z nim nigdzie jeździł
To prawda, że każdy właściwie każdy spełni te wymagania i mogę brać co chcę? Bo nie ma sensu wydawać 1500zł jak za 1300zł mogę mieć jeszcze z tabletem gratis...
W sumie to wszystko jedno, te wymagania nie są wysokie. Każdy laptop w tym budżecie je spełni.
- system: windows 7 (8 podobno schrzaniona i pewnie jeszcze będą z nią problemy na słabych konfiguracjach)
Zasadnicza różnica między 7 a 8 dla zwykłego użytkownika to tylko wygląd. Do, którego można się przyzwyczaić, a jeśli nie to można sobie zrobić takie menu start jak w 7 i po problemie(przy użyciu małych programików firm trzecich). Generalnie po aktualizacji do 8.1 nie ma się do czego przyczepić. System jest bezpieczniejszy, bardziej przyszłościowy i wydajniejszy (choćby przez brak bajeranckiego aero glass).
Windows 8 pracuje szybciej od Windows 7, szybciej się uruchamia oraz zamyka.
Jak miałbym wybór, zrezygnowałbym z 7. Ale to wyłącznie moja opinia.
allegro.pl/laptop-lenovo-g500c-intel-2x1-9ghz-4gb-win7-260zl-i4526023423.html
Co sądzicie o tym? Nadaje się?
Trochę nie w temacie :Pierwszy raz Windowsa 8 poznałem kiedy siostra kupiła nowego laptopa. Pierwsze co mi się rzuciło w oczy to wygląd jak Windows Phone z Nokii Lumii. Na początku było naprawdę dziwnie, ale z czasem można się przyzwyczaić. I chyba rzeczywiście wyłącza się szybciej od Win 7
To ja kurna już nie wiem, z win 8 te sam laptop co podałem wcześniej kosztuje... 1099zł, a nie 1329 (co prawda bez myszki i pokrowca)...