Wstępnie przymierzam się do kupna laptopa, na razie robię rozeznanie i badanie rynku. Modeli jest oczywiście bez liku, różnią się trylionem detali.
Kiedyś, kilka lat temu dokładnie, jeszcze byłem na bieżąco z hardwarem, niestety od czasu jak przestałem usprawniać stacjonarkę i miałem inne sprawy na głowie to jakoś przestałem śledzić rozwój sprzętu i teraz się gubię (w prockach, kartach gfx).
Czego oczekuję od laptopa?
Cisza i niska temperatura (wiem, że o to trudno, ale fajnie jakby mi włosy z ud nie zeszły po tygodniu używania takiego lapka).
Procesor - dajmy na to taki i3 albo i5 (wiem, że ich jest kilka rodzajów, ale konkretnie to nie wiem czego szukać, właśnie ominęła mnie ta cała generacja), nie mam pojęcia jakie są dobre odpowiedniki od AMD i czy w ogóle w to wchodzić. Kilka laptopów za przystępną cenę (<2000 zł) widziałem na AMD mających dedykowane karty graf., jednak ciężko mi ocenić ich wydajność.
Lepiej brać takiego i3/i5 z integrą czy warto dedykowaną kartę brać z jakimś innym procesorem?
Do czego bym wykorzystywał go? Internet, office, filmy (w tym HD) i sporadycznie gry (coś klasycznego, Commandos, Company of Heroes itp. - choć nie ukrywam, że bardzo byłbym rad gdyby się dało coś nowszego włączyć bo mam zaległości) oraz Photoshop/Lightroom (może CAD kiedyś) i program do obróbki video.
Fajnie jakby był matowy ekran, LEDowe podświetlenie (rozumiem, że daje to ładniejszy obraz + mniej prądu żre, tak?). Widziałem kilka laptopów z dwoma dyskami (korci mnie żeby zrobić RAID jak na stacjonarce) - ale to nie jest konieczny wymóg.
Dobrze jakby cały był matowy a nie świecący bo potem go nie doczyszcze od paluchów.
15,4/15,6" chyba wystarczy. Może być bez systemu.
Jeżeli ktoś może to niech mi tylko odpowie na pytanie odnośnie procka/karty, ja postaram się nadgonić zaległości i pewnie sam coś ostatecznie wybiorę, tylko na tą chwilę potrzebuje lekkich wskazówek.
Pozdrawiam.
http://peb.pl/sprzet/774894-polecane-zestawy-komputerowe-i-czesci-oraz.html - Niżej znajdują się poradniki dla osób, które chcą kupić laptopa.
Po Twoim opisie, myślę, że powinny zainteresować Cię laptopy z działu Entertaiment. W poradniku jest wszystko.
Podbije Ci temat tylko bo w sumie mało mam do powiedzenia. Ogółem marka Lenovo cieszy się dobrą opinią. Do czyszczenia błyszczących elementów kup sobie ściereczkę z mikrofibry.
Poradnik znam, dzięki w każdym razie za starania.
Ściereczek to ja mam potąd ;) chodzi o to, że to brzydko wygląda, nie lubię jak się coś świeci jak psu jajca...
Podepnę się pod wątek
Czy jest zauważalna różnica pomiędzy 4, a 8gb ramu?
Jeżeli wykorzystuje się laptopa do normalnych celów ( przeglądnie internetu, gry, filmy, muzyka itd. ) to 4GB ramu w zupełności wystarczy.
Wczoraj zdołałem troszkę nadrobić o i3/i5.
Czy to prawda, że okrojone funkcje i3 spowodują, że wirtualizacja na tym procesorze jest niemożliwa?? Trochę dziwne mi się to wydaje, ale takie rewelacje wyczytałem na zagranicznych stronach. Czy to wpłynie na odpalanie gier, w np. DosBoxie? Szczerze wątpię, ale tam wspominali, że np. virtualboxa się nie odpali...
Aha.
Doszedłem do wniosku, że dobry zakup to będzie i3-2310M.
Co do karty to jeszcze zobaczę czy zostawię tą zintegrowaną w procku czy dobiorę coś dedykowanego.
Nie wiem czy szukać konkretnie dodatkowo USB 3.0 i eSATA, czy to się de facto przyda...?