Za niecały miesiąc zamierzam kupić nowy procesor, ponieważ obecny ma się ni jak do kart (strasznie grafikę ogranicza). Mam kilka modelów na uwadze m.in (w kolejności prawdopodobieństwa kupna) X4 960T (wiem o możliwości odblokowania), X6 1055T, X4 965, X6 1045T. Na temat Procesorów FX słyszałem wiele negatywnych opinii i nie wiem zbytnio co o nich myśleć. Zdecydowanie bardziej przydał by mi się 6-rdzeniowy, do renderowania filmów. Ogólnie to mój budżet na procesor wynosi ok 600 zł. Zastanawiam się też o kupnie jakiegoś coolera (Mugen 2 myślę że będzie najlepszy).
Phenom II 960T+Zalman Performa
Odblokowujesz dodatkowe 2 rdzenie, kręcisz do 4GHz i masz spokój ;)
Problem w tym że u mnie zmieści się cooler do 140 mm wysokości. Mugen 2 ma 133 mm a Performa 152 mm.
Mugen 2 to też bardzo dobry Cooler. Jedynym problemem są jego gabaryty ( utrudniony montaż oraz może zawadzać o ramy ).
A się jeszcze spytam, czemu nie FX? (tylko uzasadnijcie czemu)
edit: A odnośnie ram'u to mogę go przenieść na drugi dual-chanel (2x 4GB), więc to nie problem.
Cytuję Orzołka (po raz drugi :D):
Zależy do czego, do gier FX się nie nadaje, już lepszy Phenom II. Do aplikacji wielowątkowych owszem, może konkurować z i5 2500k. Co do Windowsa to wyszedł niby patch usprawniający FX'a, ale korzyści z tego patcha nie są zbyt duże. Na pewno nie na tyle, żeby pokonać i5 w większości testów.
Przejrzyj testy -
http://www.techspot.com/review/458-battlefield-3-performance/page7.html
http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=7986&pageid=8147
Teoretycznie dadzą radę i FX'y, bo i tak w grach najważniejsza jest karta graficzna, jednak i5 2500k jest bardziej przyszłościowe. Zanim aplikacje i gry będą pełnymi garściami korzystać z 6/8 rdzeni to FX będzie już kilka generacji do tyłu, więc i tak będzie nadawał się tylko do wymiany.
Trzy ostatnie pytania:
1. Czy FX-6200 (6-core, 3,8 GHz) będzie lepszy w grach (np. BF) od odblokowanego 960t? (niepodkręconego)
2. Czy FX-4170 (4-core, 4,2 GHZ) będzie lepszy w grach (np. BF) od NIEodblokowanego 960t? (niepodkręconego)
3. Czy 960t lub FX wykorzystają w 100% moc GPU, czy trzeba szukać procesorów z wyższej półki? (2x 6870)
@h0m3r_PL
Do gier FX'y się nie nadają - Phenomy są lepsze. Odblokowany 960T ( czyli właściwie Phenom II X6 ) jest lepszy w grach nawet od FX'a 8xxx ( 4-modułowego - 8 rdzeniowego ). FX'y to ogromny fail ( chyba największy fail w historii AMD ) - ogromny pobór mocy i tylko w aplikacjach wielowątkowych był lepszy od Phenomów i konkurencyjnych cenowo procków od intela.
Ok Dzięki.
Czyli jeśli braknie 960t za miesiąc z niewiadomych przyczyn ;) , to pakować się w X6 1055T czy X4 965 czy X6 1045T?
Ponawiam pytanie czy 960t należycie wykorzysta grafikę (2x 6870)?
Obecnie przy x4 635 to druga karta jest praktycznie w spoczynku, co owocuje 30 fps na Ultra przy 100% zużyciu procesora w Multi (BF3). W singlu jest te 70 - 80, lecz gra z skryptami a gra na multi w czasie rzeczywistym z 60 ludźmi to zupełnie co innego ;).
@h0m3r_PL
Zależy od gry. Jeśli mocno będzie ciągnęła po CPU to może nie wyrobić ( do konfiguracji CF/SLI polecam procesory intela - i5 2500k ). Ale w większości gier powinien na luzie dać radę ( problemy mogą być z takimi grami jak GTA IV/GTA V itp. ). 960T odblokowany do X6 i podkręcony do ~4GHz powinien wystarczyć.
O odblokowanie bym się nie martwił, ponieważ na stronie producenta modelu mojej płyty głównej piszę mniej więcej coś takiego: Unlock CPU Core technology, exclusive from MSI, can unlock the hidden cores in the CPU by making a few selections from the BIOS. By unlocking a Phenom II X2 CPU into a Phenom II X4 CPU, users can boost the CPU performance over 104%. In Addition, MSI discovers the ability to unlock Phenom II X4 960T to a 6 core CPU through the same BIOS setting.
I to ostanie pytanie: Czyli jeśli braknie 960t za miesiąc z niewiadomych przyczyn ;) , to pakować się w X6 1055T czy X4 965 czy X6 1045T?
Z góry dzięki za pomoc