ktory procesor lepszy
witam zastanawiam sie nad zakupem nowego procesora. Obecne parametry komputera:
Procesor Intel Pentium D 820 2.80GHz
Karta Graficzna GeForce 9800gt 1gb
3,5GB pamieci RAM
zastanawiam sie nad procesorami:
Intel Core 2 Quad Q6600
AMD A6 X4 3650
co mi polecicie?
Dodam że chcialbym pograc sobie w gierki typu Max Payne 3, GTA IV (V?), czy Sleeping Dogs
w chwili obecnej zacina mi sie nawet na minimalnych STAR WARS: The Force Unleashed. Pozdrawiam ;)
rozumiem, że wiesz o tym, że zmiana procesora równa się wymianie płyty głównej i prawdopodobnie ramu oraz zasilacza?
tak :)
D 820 jest na sockecie 775
Na tym sockecie chodzą wszystkie Core 2 duo.
Bierzesz cokolwiek co zaczyna się od 3 Ghz i masz sprawę z głowy.
Nie musisz zmieniać płyty ani zasilacza. Bo core 2 duo są OSZCZĘDNIEJSZE prądowo/cieplnie.
Problem solved.
dzieki wielkie :D
własnie nie ogarniam bardziej ale wlasnie myslalem ze te 4 rdzeniowe sa po prostu lepsze, dzieki :D
Na tym sockecie chodzą wszystkie Core 2 duo
zalezy jeszcze od płyty głównej
Na tym sockecie chodzą wszystkie Core 2 duo.
I co z tego, że wszystkie Core 2 Duo mają ten sam socket, skoro chipset wcale nie musi ich obsługiwać?
Wprowadzasz tylko gościa w błąd.
nawet jeśli płyta obsłuży 'najnowsze' i najmocniejsze core2 to powyżej 3GHz z core2 w teorii wyszły raptem 2 quady i bodajże 6 duo i 4 core 2 extreme
co duo w praktyce kupić da się e8400 ew. e8500 oba to core 2 duo (jak ktoś lub sie babrać w OC da się pogonić je nieco ale to już sprzęt odbiegający od aktualnych i co najwyżej osiągnie porównywalne wyniki z aktualnymi pentiumami lub słabszymi i3)
extreme był praktycznie niedostępny jeszcze w czasie gdy core2 były w produkcji
najmocniejsze dostępne quady jakie rzuciły mi się w oczy to q9550 ale przy koszcie 500+ za procesor i koszcie DDR2 (plyty na socket 775 obsługujące DDR3 to rzadkość) upgrade robi się mało opłacalny
widziałem chyba z raz na allegro q9650 za jakieś chore pieniądze
http://pl.wikipedia.org/wiki/Intel_Core_2
teraz za cenę (500 - 600 zależnie od ilości pamięci) samego quada robisz upgrade proc + płyta + pamięć - patrz na bebechy najtańszej specyfikacji z wątku składaczy
no właśnie dlatego załozylem temat bo mialem lekki problem z wyborem; widzialem całe pakiety upgradow ale to jak juz wspomniano ponad 500, i nie wiem czy w tym wypadku roznica w porownaniu do starego procka bedzie odczuwalna/oplacalna
topowe procki core2 na bank będą znacznie szybsze niż to co masz, nawet jeśli płyta Ci je obsłuży to moim zdaniem upgrade na nie jest nieopłacalny - no chyba że zdecydujesz się na core 2 duo który nie kosztuje fortuny ale dziś brak 4 rdzeni (nawet gdy 2 są wirtualne) na dłuższą metę niewiele da a za cenę mocnego quada wymienisz płytę z procesorem i pamięcią (tańszą) i będziesz nie zamkniesz sobie możliwości dalszej rozbudowy
nowsze układy lepiej wykorzystają szybsze dyski SSD, szybsze i tańsze pamięci itp.