Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Który cpu cooler lepszy oraz chłodzenie płyty głównej.

22.03.2014 16:02
1
mati5091
19
Konsul
Image

Który cpu cooler lepszy oraz chłodzenie płyty głównej.

Witam.Chciałbym zapytać który cooler jest lepszy do cpu.Taki który ma radiator i bezpośrednio wieje na procesor,czy taki jak ten na obrazku obok ? ----->
Ten na obrazku wydaje mi się troszkę dziwny.Nigdy nie miałem takiego,nie wiem w jaki sposób miałby chłodzić lepiej,skoro nie wieje bezpośrednio na proca.Miałbym jeszcze pytanie o chłodzenie płyty głównej.Istnieją jakieś metody ? Jakieś chłodzenie aktywne,czy jedynie pasywne radiatory wmontowane w płytę główną ? Oczywiście pomijając wentyle po bokach obudowy.Dzięki z góry,pozdrawiam.

22.03.2014 16:06
Fee
2
odpowiedz
Fee
32
syf

Te coolery z wentylatorami wiejącymi w stronę CPU to raczej niskobudżetowe coolery. Oczywiście zwykle te co np. masz na obrazku są lepsze. Zbudowane są one z metali bardzo dobrze przewodzących ciepło, a więc cały cooler się nagrzewa ciepłem z procesora, a wentylator go ochładza. W ten sposób chłodniejszy cooler chłodzi CPU.

W przypadku płyt głównych, tutaj chłodzenia wiele nie trzeba. Ważne, by chipset miał jakiś radiator. Dobrze jeszcze jak sekcja zasilania ma radiator, ale to jest przydatne jak chcesz podkręcać.

22.03.2014 16:12
siwy346
3
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

To co na obrazku jest lepsze. Bo chłodzenie CPU to wentylator + radiator. A w tych bocznych zawsze masz porządny radiator i dobrze zaprojektowane odprowadzanie ciepła.

Co do płyt: generalnie same radiatory dają radę. W wyczynowych okolicznościach stosuje się maleńki wentylatorek. Ale wówczas cena płyty to połowa średniej klasy komputera, a i zastosowania bardziej profesjonalne.

22.03.2014 16:28
wysiak
😊
4
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Oczywiscie, ze specjalne chlodzenia z odpowiednio zaprojektowanym ukladem odprowadzania ciepla i dobrym wiatrakiem sa lepsze od boxowych. Dlatego trzeba za nie zaplacic, a nie sa sprzedawane razem z procesorami, w cenie 'boxa'.
Co do chlodzenia plyty glownej (czyli chipsetu, bo to w zasadzie jedyne co sie tam grzeje), to zalezy - jesli plyta ma w komplecie wiatraczek na chipset, to nalezy go uzyc, a jesli nie ma, i ma tylko zalozony radiator, to radiator powinien wystarczyc - w standardowych okolicznosciach oczywiscie, bez podkrecania itp. Widzialem kiedys plyte glowna (absolutnie nie wyczynowa - komp siostr mojej dawnej dziewczyny, glowne zastosowanie - gra w Sims) z radiatorem na chipsecie i wiatraczkiem, gdzie wszystko dzialalo a nagle komp zaczal sie 'bez przyczyny' zawieszac - dlugo szukalem o co moze chodzic, az sprawdzilem temperatury, chipset pokazal ponad 100 stopni. Zajrzalem do obudowy, i okazalo sie, ze jakis zwisajacy kabelek zablokowal obroty wlasnie tego malego wiatraczka, i wystarczylo.

Forum: Który cpu cooler lepszy oraz chłodzenie płyty głównej.