Witam.Chciałbym zapytać który cooler jest lepszy do cpu.Taki który ma radiator i bezpośrednio wieje na procesor,czy taki jak ten na obrazku obok ? ----->
Ten na obrazku wydaje mi się troszkę dziwny.Nigdy nie miałem takiego,nie wiem w jaki sposób miałby chłodzić lepiej,skoro nie wieje bezpośrednio na proca.Miałbym jeszcze pytanie o chłodzenie płyty głównej.Istnieją jakieś metody ? Jakieś chłodzenie aktywne,czy jedynie pasywne radiatory wmontowane w płytę główną ? Oczywiście pomijając wentyle po bokach obudowy.Dzięki z góry,pozdrawiam.
Te coolery z wentylatorami wiejącymi w stronę CPU to raczej niskobudżetowe coolery. Oczywiście zwykle te co np. masz na obrazku są lepsze. Zbudowane są one z metali bardzo dobrze przewodzących ciepło, a więc cały cooler się nagrzewa ciepłem z procesora, a wentylator go ochładza. W ten sposób chłodniejszy cooler chłodzi CPU.
W przypadku płyt głównych, tutaj chłodzenia wiele nie trzeba. Ważne, by chipset miał jakiś radiator. Dobrze jeszcze jak sekcja zasilania ma radiator, ale to jest przydatne jak chcesz podkręcać.
To co na obrazku jest lepsze. Bo chłodzenie CPU to wentylator + radiator. A w tych bocznych zawsze masz porządny radiator i dobrze zaprojektowane odprowadzanie ciepła.
Co do płyt: generalnie same radiatory dają radę. W wyczynowych okolicznościach stosuje się maleńki wentylatorek. Ale wówczas cena płyty to połowa średniej klasy komputera, a i zastosowania bardziej profesjonalne.
Oczywiscie, ze specjalne chlodzenia z odpowiednio zaprojektowanym ukladem odprowadzania ciepla i dobrym wiatrakiem sa lepsze od boxowych. Dlatego trzeba za nie zaplacic, a nie sa sprzedawane razem z procesorami, w cenie 'boxa'.
Co do chlodzenia plyty glownej (czyli chipsetu, bo to w zasadzie jedyne co sie tam grzeje), to zalezy - jesli plyta ma w komplecie wiatraczek na chipset, to nalezy go uzyc, a jesli nie ma, i ma tylko zalozony radiator, to radiator powinien wystarczyc - w standardowych okolicznosciach oczywiscie, bez podkrecania itp. Widzialem kiedys plyte glowna (absolutnie nie wyczynowa - komp siostr mojej dawnej dziewczyny, glowne zastosowanie - gra w Sims) z radiatorem na chipsecie i wiatraczkiem, gdzie wszystko dzialalo a nagle komp zaczal sie 'bez przyczyny' zawieszac - dlugo szukalem o co moze chodzic, az sprawdzilem temperatury, chipset pokazal ponad 100 stopni. Zajrzalem do obudowy, i okazalo sie, ze jakis zwisajacy kabelek zablokowal obroty wlasnie tego malego wiatraczka, i wystarczylo.