Która grą z serii UFO warto się zainteresować?
Pytanie jak w temacie. Czytałem, że Enemy Unknown najlepsze, ale graficznie mnie trochę odstrasza. Grafika na poziomie Jagged Alliance 2 jest już do zaakceptowania.
Od biedy możesz spróbować się z Apocalypse, ale opinie na temat tej gry są skrajne. Ja nie lubię. Tylko UFO 1/Terror, ze wskazaniem na to drugie.
Jesli chcesz z klasyki to Enemy Unknown albo Terror from the Deep. TFTD jest trudniejszy ale tez troche bardziej rozbudowany. I mimo, ze sa ciut stare polecam - grafika mimo pikselozy jest bardzo czytelna. Po tych dwoch warto zobaczyc X-COM: Apocalypse (ale koniecznie zagraj w poprzednie czesci). Jest to trzecia czesc, jest troche kolorowa ale calkiem dobrze rozbudowana (oprocz trybu turowego dodano tryb real time, dodano cos w stylu dyplomacji, handel i kilk ainnych fajnych rzeczy).
Jesli nie chcesz bawic sie w oryginalne X-COMY mozesz zobaczyc tez serie After- od Altar (czesi bodajze). Poszukaj w biedronkach - moze znajdziesz UFO: Trylogia (swojego czasu chodzila za 10zl). UFO: Aftermatch, Aftershock i Afterlight (Kolejne starcie, Decydujace Starcie, Afterlight Bitwa o Marsa). W zalozeniu podobne do x-comu (bijemy obcych), ale wykonanie ciut inne. nadal mamy czesc strategiczna (wynalazki, budowa na planecie itp) oraz taktyczna, ale: doszlo sporo zmian. Chociazby: walki sa real-time z aktywna pauza, sa misje fabularne (niewiele ale sa), gry sa modowalne (przynajmniej 2 i 3 czesc).
Osobiscie polecam zagrac we wszystkie powyzsze tytuly. Tona dobrych gier, siedzac po dajmy 2-3 godzinki dziennie zejdzie ci kilka miesiecy zanim wszystkie skonczysz :) Jesli nie masz za duzo czasu to polecam chociazby:
UFO:Enemy Unknown (pradziadek) albo TFTD (klon pradziadka pod woda), zobaczyc X-COM:Apocalypse (a nuz sie spodoba), UFO: Aftermatch (pierwszy z serii after) - przynajmniej zobaczyc jak wyglada i UFO:Afterlight - ten jest naprawde solidnie wykonana gra i daje sporo radochy,