Książki, które trzeba znać.

Forum Książki i Ebooki
Odpowiedz
24.06.2011 00:10
1
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Książki, które trzeba znać.

Zamierzam nadrobić zaległości i tutaj rodzi się pytanie - jakie utwory każdy powinien przeczytać? Szukam zarówno tych ambitnych jak i tych lekkich, ale wartych polecenia. Zależy mi w pierwszej kolejności na znanych i powszechnie cytowanych utworach. Prosiłbym o konkretne tytuły.

Bardzo podobały mi się w ostatnim czasie Germinal Zoli, Dżuma Camus czy Proces Kafki.

Mam zamiar pochłonąć Annę Kareninę Tołstoja, ale szukam więcej utworów.

24.06.2011 00:12
Saul Hudson
2
odpowiedz
Saul Hudson
53
Legend
3
odpowiedz
zanonimizowany741321
12
Chorąży

Ulisses.

spamer
4
odpowiedz
spamer
146
Never Register

"Martwe dusze" Gogola. Tytuł jest bardzo mylący - jest to bowiem jedna z najbardziej jajcarskich powieści, jakie czytałem.

A do tego:
"Moby Dick"
"Kocia kołyska"
"Przygody Hucka Finna"
"Buszujący w zbożu"
"Rozmowa w Katedrze"
"Alicja w krainie czarów"
"Bracia Karamazow"

24.06.2011 00:25
5
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Saul Hudson -> Wątek znam, przeglądam czasami, jednak chodzi mi teraz o zrobienie swego rodzaju listy, tego co muszę przeczytać. Niekoniecznie dla rozrywki jako takiej, a dla samej znajomości. W wątku z tego co widzę są również podawane nowości czy sci-fi i fantasy, do których nie mogę się przemóc.. Chociaż Tolkiena przeczytałem w całości, Sapkowski mnie odrzuca.. Ale może kiedyś zmęczę. Wypada. Nowości.. No cóż, ewentualnie Tokarczuk. Do reszty jakoś mnie nie ciągnie, aczkolwiek i to nadrobię, tyle, że na samym końcu.

Edit:
Ulisses - zapomniałem całkiem o tym, dzięki za przypomnienie, wędruje na listę.
Moby Dick i Buszujący w zbożu - podobnie jak wyżej. Tytuły znam, ale sam na pewno bym na to nie wpadł, właśnie dla takich tytułów stworzyłem ten wątek.

Może coś się jeszcze znajdzie. Zapowiada się burzowy okres, to i książki będą leciały szybko.

Bracia Karamazow brzmią dobrze. Dostojewskiego czytałem tylko Zbrodnie i Karę, ciekawa książka.

24.06.2011 00:41
Pan P.
6
odpowiedz
Pan P.
178
022

Uwaga, pomieszanie z poplątaniem - piszę kolejne tytuły, które przychodzą mi do głowy ;)

Wielki Gatsby
Imię Róży i Wahadło Foucaulta
Noble House i Shogun
Król Szczurów, lekka i fajna, a bardzo mądra powieść
Paragraf 22
1984
Gra w Klasy
Fight Club
Rzeźnia nr 5 (w ogóle, Vonnegut to kopalnia cytatów, jeśli to jest Twoje kryterium)
cokolwiek z Raymonda Chandlera, znam chyba wszystko i ciężko mi wskazać coś lepszego czy gorszego, nie mniej warto dla bardzo charakterystycznego i wrednego języka :)
jakiś Doyle by się przydał, czy to Studium W Szkarłacie, czy Pies Baskerville'ów.
no i Agatka - Morderstwo w Orient Ekspresie, Czarna Kawa, Dziesięciu Murzynków/I Nie Było Już Nikogo
Kobiety, albo Ćmę Barową Bukowskiego (najlepiej obie :) )

a skoro siedzimy na forum o grach, to koniecznie:
Huizinga - Homo Ludens (całkiem sprytna książka, jak na człowieka który nigdy nie grał w żadną grę ;-))) )
i z tworów mniej znanych oraz, hmmm, 'eksperymentalnych'
Calvino - Jeśli zimową nocą podróżny
Borges - Ogród rozwidlających się ścieżek (w Polsce, zdaje się, wydane w "Opowiadaniach")

P.S. Ulisses? Powodzenia! :-)))

Powyższe to z głowy były. Dopiszę Ci jutro jeszcze jakieś tytuły, w tej chwili już nie chce mi się wędrować do biblioteczki. ;)

24.06.2011 00:48
7
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

1984 - obiłem się o tę książkę X lat temu, ale wtedy mnie nie zaciekawiła. Podobnie jak wszystko co pisane.. Teraz z chęcią ją skończę. Była już na liście przed stworzeniem wątku.

Imię Róży dwa dni temu wziąłem z księgarni :)

Co do Ulissesa słyszałem mieszane opinie.. Cóż, będzie troszkę niżej na liście, jednak warto samemu się przekonać.

24.06.2011 00:59
szarzasty
8
odpowiedz
szarzasty
87
Mork

Oczywiscie Mistrz i Małgorzata :) moja ulubiona powieść i dla mnie najwieksze literackie dzieło:) do tego tez "komu bije dzwon" (moja powiesc nr 2) aczkolwiek nie kazdego moze zachwycic.
Chociaz nie jestem pewien czy w ogole istnieja ksiazki ktore trzeba znać.

24.06.2011 01:09
9
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Kiedy miałem to jako lekturę w szkole, to nie było mowy, żeby w ogóle spróbować. Teraz nic nie stoi na przeszkodzie. Jednak mam z nią mieszane wspomnienia, także będzie gdzieś niżej na liście.. :)

Pewnie, że słowo trzeba, równie dobrze można by napisać w cudzysłowie, a teraz znajomością Kafki czy Mrożka nie zabłyśniesz w towarzystwie, bo i tak pewnie mało kto będzie znał kontekst, ale dla własnej świadomości powinno się je znać.

24.06.2011 01:20
BmrQ3
10
odpowiedz
BmrQ3
143

www.bbc.co.uk/arts/bigread/top100.shtml Powinieneś tu znaleźć to czego szukasz. Osobiście polecam jednak zacząć od paragrafu 22:)

24.06.2011 07:03
Awerik
11
odpowiedz
Awerik
62
Backpacker

Tak na szybko:

G. Garcia Marquez - Sto lat samotności
M. Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
V. Nabokov - Lolita
K. Vonnegut - Kocia kołyska, Rzeźnia nr 5, Śniadanie mistrzów
F. Kafka - Proces
R. Kapuściński - Cesarz, Szachinszach, Wojna futbolowa
G. Orwell - Rok 1984

To taka klasyka której trochę głupio nie znać IMO. ;)

24.06.2011 10:46
12
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Podbiję przed południem, może jeszcze komuś coś wpadnie do głowy.

24.06.2011 10:53
jarekao
13
odpowiedz
jarekao
170
PAX

G. Orwell - Rok 1984
Joseph Conrad - Jądro ciemności
Biblia
Koran
Platon - Państwo
Umberto Eco - imię róży

24.06.2011 11:28
👍
14
odpowiedz
nobby_nobbs
116
Konsul

[3] Ulisses.
A zaraz po tym "W poszukiwaniu straconego czasu" ;)

Z lżejszych rzeczy polecam:
"Kubuś fatalista i jego pan" Diderota
"Klub Pickwicka" Dickensa
wspomniany "Paragraf 22"
"Clockwork Orange" Burgessa (książka dostępna pod różnymi tytułami)
"Nowy wspaniały świat" Huxleya
Lema i Dicka
itd, itp.

Świetnych klasyków jest od groma, życia nie starczy żeby to wszystko przeczytać :P

24.06.2011 11:30
mefsybil
15
odpowiedz
mefsybil
12
Legend

Harry Potter i Kamień Filozoficzny
Harry Potter i Komnata Tajemnic
Harry Potter i Więzień Azkabanu
Harry Potter i Czara Ognia
Harry Potter i Zakon Feniksa
Harry Potter i Książę Półkrwi
Harry Potter i Insygnia Śmierci

24.06.2011 11:38
earthquake
16
odpowiedz
earthquake
130
Astro Zombie

Z trudniejszej lektury polecam "Czarodziejską Górę" T. Manna.

A może E. Remarque? "Trzej towarzysze" to przepiękna powieść o przyjaźni.
Warto wspomnieć o J. Conradzie, u którego, w moim mniemaniu, warto na początku przeczytać "Ocalenie"

24.06.2011 11:39
General E'qunix
17
odpowiedz
General E'qunix
110
Arena Master

Hmm, z niewymienionych może "Inny Świat" Grudzinskiego?

24.06.2011 12:51
18
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Inny Świat przeczytałem. Podobnie jak Proces, Jądro Ciemności i Biblie (może nie od deski do deski, ale co nie co znam).

O Lolicie czytałem swego czasu, miałem do niej wrócić, dzięki za przypomnienie.

Z Harrym to żart rozumiem?

Choć zamierzam przeczytać jedną część w najbliższym czasie. Jednak nie dlatego, że lubię tego typu twory, a dlatego, że tylko tę książkę mam w j. angielskim, a chcę czytając w tym języku poprawić nieco jego znajomość. Chyba nawet pierwszą.

24.06.2011 14:08
19
odpowiedz
Komar_NPC
99
Legend

Ludzkie działanie: Traktat o ekonomii, L. von Mises

Forum Forum Książki i Ebooki
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl