Konto na Gmailu
Czy teraz założenie konta na Gmailu wymaga podania numeru telefonu do weryfikacji? Potrzebowałem dziś nowej skrzynki, a Gmail woła o podanie numeru. Gdy rejestrowałem swoje pierwsze konto, nie musiałem podawać żadnych numerów ani wpisywać kodów weryfikacyjnych.
To raczej w celu odzyskania utraconego hasła niż weryfikacji, jednak mogę się mylić.
pierwsze słysze. Ja nie podawałem.
To że coś jest napisane, nie oznacza jednocześnie że jest wymagane.
Wystarczy czytać ze zrozumieniem co jest napisane na wyświetlonej stronie...
mery -> Problem w tym, że rejestracji nie da się popchnąć dalej bez tego kodu weryfikacyjnego.
Sprawa i tak zamknięta.
Numer się przydaje. Ostatnio ktoś przechwycił moje konto i zaczął rozsyłać spam do znajomych - google momentalnie zareagowało - zablokowali maila, wysłali mi smsa, żebym natychmiast zmienił hasło, a przy próbie zmiany hasła wysłali kod weryfikacyjny na podany wcześniej numer.
jesli masz kilka kont na tym samym urzadzeniu to przy przelogowywaniu prosi o telefon
Mam kilka kont na gmailu i nie prosi mnie o telefon. Korzystam z nich nie tylko u siebie w domu, lecz także poza nim.
I o ile dobrze pamiętam, to faktycznie podanie numeru telefonu przy zakładaniu konta jest obowiązkowe w niektórych przypadkach.