Hej. Dzisiaj przyjechali panowie aby podłączyć mi internet z kabla (inea), dotychczas miałem internet radiowy, router na strychu itd. Panowie wkopali kabel, podłączyli modem. Na moje pytanie czy skonfigurują mi router i podłączą żebym miał też wifi odpowiedzieli, że oni są tylko technikami i oni takich usług nie dają, mam sobie sam skonfigurować i podłączyć.
Cóż, jestem laikiem. Nie mam ZIELONEGO pojęcia o konfiguracji routerów, szybkie googlowanie zasiało tylko większy zasięg w mojej głowie, ustawianie jakichś adresów ip, masek podsieci, cudawianki. Spróbowałem. mam router WAR - 54G. No więc wyniosłem go na strych, przykręciłem antenke, podłączyłem ethernet i zasilanie (niestety tak mam ustawiony kabel przez poprzedniego operatora od neta, kabel pociągniety do anteny na dachu). W pokoju podłączyłem drugi koniec kabla ethernet do modemu. Super. Wyciagam instrukcje, wpisuje w wyszukiwarce 192.168.1.1 (tak jak w instrukcji) co by dostać się do panelu sterowania routerem. Niestety, nie chce się połączyć. Nic się nie dzieje.
Pytanie: co zrobiłem źle?
Napisz moze jeszcze raz co jest do czego podlaczone, bo nic nie zrozumialem z tego opisu..
Ok, do routera który jest na strychu podłaczam kabelek zasilający i kabel ethernet do wejścia WAN.
Nastepnie w pokoju do modemu podłaczam drugi koniec kabla ethernet, ergo oba urządzenia są połączone ze sobą.
Wpisuje w przeglądarke adres 192.168.1.1 (tak jest napisane w instrukcji i pod spodem routera), nic się nie dzieje. Nie wyszukuje strony.
Przed chwilą zresetowałem router, dalej nie mogę się dostać do ustawień. Chyba poczekam na technika z inei, sam tego nie zrobię.
Spróbuj narysować jak wygląda Twoja sieć..
Bo tak jak wysiak zauważył zapominasz o czymś. ;)
Dobra, doszedłem do tego co robilem źle przez cały czas :)
Moja sieć wyglądała tak:
Komputer-->modem-->router
Powinna wyglądać natomiast tak:
Komputer-->router-->modem
Teraz wszystko działa jak należy, wszystko gra i buczy :) W kazdym razie dzięki za odzew :)