Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Konfiguracja QoS

03.05.2011 18:11
trypak
1
trypak
19
Suck ?
Image

Konfiguracja QoS

Witam. W domu posiadam dwa komputery, jeden stacjonarny (Win XP), a drugi laptop (win 7). Są podłączone do jednej sieci przez router Linksys BEFSR1 ver 4.2 - komputer stacjonarny jest połączony bezpośrednio kablem, a laptop bezprzewodowo, (do glownego routera podłączone jest takie małe urządzenie, wygląda jak modem/router firmy CISCO (nie wiem dokladnie co to jest..). Mój problem jest taki, że ja, gdy gram na komputerze stacjonarnym np. w Counter - Strike, podczas gdy moja siostra na laptopie otwiera np. facebook, youtube czy oglada filmy przez internet mam straszne lagi. Mam łącze 1mb/s i postanowilem podzielic je przez QoS w routerze tak, żeby laptop miał z 200kb/s a ja resztę. Krótko mówiąc chce podzielić tak żeby jej czynnosci w internecie nie przeszkadzaly mi :). Jednak zupełnie nie wiem jak sie do tego zabrać. Poniżej daje screen z opcji QoS w moim routerze. Proszę o pomoc. (Jestem kompletnie zielony w tych sprawach).

03.05.2011 18:25
fisherfighter
2
odpowiedz
fisherfighter
53
Szalony drajwer

Na początek to musisz dać Enable, zrób screena gdy coś się zmieni i może wtedy Ci coś pomogę, a na teraz to tylko taka instrukcja:
Prawoklik >zapisz element docelowy jako..
http://download.wirelesslan.com.pl/t...qos_konfig.pdf

03.05.2011 18:33
trypak
3
odpowiedz
trypak
19
Suck ?
Image

Dałem enable - raczej nic się nie zmieniło.

03.05.2011 18:38
wysiak
4
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Jak to sie nie zmienilo? Przeciez widac, ze pola sa aktywne, mozesz sie zabierac za konfigurowanie. Instrukcje masz np tu
http://www6.nohold.net/Cisco2/ukp.aspx?pid=80&login=1&app=search&vw=1&articleid=1701

03.05.2011 18:38
fisherfighter
5
odpowiedz
fisherfighter
53
Szalony drajwer

wysiak właściwie wyczerpał temat:)

03.05.2011 18:41
6
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

fisherfighter --> Zmieni się tylko to, że szare opcje zrobią się teraz aktywne...

trypak --> Pewnie konfigurowanie tego i tak nic nie da, a już na pewno nie ustawisz, żeby dany komputer korzystał zawsze z określonego pasma. Możesz ustawić priorytety na podstawie których router będzie wiedział, które pakiety ma przepuścić najpierw.
Masz 3 opcje. Dla konkretnego MAC'a (Device prioryty), dla konkretnego portu w routerze (Ethernet), albo dla konkretnych aplikacji/portów (Application). Po prostu ustawiasz siostrze na Low, sobie na High (czy co tam jest wyżej/niżej) i tyle. Więcej nic nie zrobisz.

03.05.2011 18:46
trypak
7
odpowiedz
trypak
19
Suck ?

Rozumiem, tak też zrobilem w Device ustawilem dla siebie high, dla siostry low, w portach rowniez. Dziękuje za pomoc.

03.05.2011 19:44
trypak
8
odpowiedz
trypak
19
Suck ?

Zrobiłem tak jak jest napisane w poradniku, sprawdziłem i nadal to samo. Jest może jakiś inny sposób?

03.05.2011 20:33
fisherfighter
9
odpowiedz
fisherfighter
53
Szalony drajwer

Bo Qos Ci za dużo z Pingami nie pomoże:)

03.05.2011 20:56
trypak
10
odpowiedz
trypak
19
Suck ?

Jeśli tak, to może jest jakiś program, który by pomógł?

03.05.2011 20:58
fisherfighter
👍
11
odpowiedz
fisherfighter
53
Szalony drajwer

No niestety pingi to takie zgredy prawie nie uleczalne.

Forum: Konfiguracja QoS