Witam,
za jakiś czas planuję zakup nowego komputera o następujących konfiguracjach:
Karta graficzna: MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 3G 3GB
Procesor: Intel Core i5-9400F
Chłodzenie: be quiet! Pure Rock Slim
Płyta główna: MSI B360 GAMING PLUS
Zasilacz: SilentiumPC Vero L2 500W
RAM: HyperX Fury DDR4 16 GB 2666MHz CL16
Obudowa: SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black
SSD: Crucial BX500 240GB
HDD: Toshiba P300 1TB
Napęd optyczny: LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB
Pasta termoprzewodząca: be quiet! DC1
Mam do was takie pytanie: czy komputer na tych podzespołach będzie poprawnie chodzić?
Dodam jeszcze, że zamierzam też zakupić usługę montażu i aktualizacji BIOSu.
Z góry dzięki!
Pierwsze to jaka cena za ten sprzet ? Tzn. jaki masz budezet ? Karta graficzna pierwsza do wymiany, beznadziejny model. RAM w dwoch kosciach ?
Fajny sprzecik ale karta graficzna nie do tego zestawu. Proponuje 1660ti 6GB
Fajna propozycja, ale niestety odpada, ponieważ:
1. Zakup tej karty graficznej wiąże się z tym, że cena komputera poszybuje mocno w górę, a chciałbym, żeby nie przekroczyła 3500 zł.
2. GTX 1660 Ti 6GB nie ma portu DVI, a zamiast niego są porty DP i HDMI, których akurat mój monitor nie ma :/
Najwyżej skusiłbym się na GTX 1060 Windforce OC 6GB, ale musiałbym się jeszcze nad tym zastanowić.
Jaka cena tej 1060 ? Dobrze przemysl temat bo 3GB to malo no i silnik slaby...
Pod katem rozbudowy za np 2-3 lata może warto odpowiednik ryzen 2600 ? Co myslicie? Ale to chyba kwestia gustu
Cena tej karty to ok. 879 zł. (jeśli masz na myśli tę co wymieniłem w zestawie)
Kupisz przejsciowke z HDMI na DVI i będzie hulac, sa nawet tego typu kable z dwoma roznymi koncowkami zamontowanymi fabrycznie.
Dobry pomysł, tylko że jak porty nie są dużym problemem, tak cena samej karty może sprawić spory kłopot, bo nie chcę przekraczać budżetu.
A co sądzicie o GTX 1060 Windforce OC 6GB? Jest niewiele droższy od MSI GTX 1060 3GB GAMING X, bo gdzieś ok. 969 zł.
GTX 1060 to przeszlosc. Na co Ci te karty ? Przeplacone stare modele.
https://proline.pl/gigabyte-geforce-gtx-1660-oc-6gb-gddr5-192bit-pci-e-gv-n1660oc-6gd-p1341860
20 zl drożej a mocy 15-20% wiecej jak 1060 6GB
/Na marginesie: Jesli jakas np lepsza karta z gwarancją to dobrze by miala DigitalPort. Jak za chwilę zmienisz stary ekran na jakis tani 24 to koniecznie min 75 hz, DP i Freesync. ok. 500 zl - jak pracujesz to w raty po 20 zl :) /
Tak jak @mirko81 ci napisał nie bierz karty z 3gb vramu. W jakiej cenie tą kartę znalazłeś? https://www.ceneo.pl/47078229 - bo ja widzę wersje msi za 789 zł - taniej jest już Rx570 8gb https://www.ceneo.pl/59640352 - od 700 zł lub gtx 1060 6gb https://www.ceneo.pl/78903927 za niecałe 800 zł
Zestaw z i5 9400f, RTX 2060 i 16GB RAM. Koszt 3600zł. Dyski i obudowa takie jakie sobie wybrales. Zawsze mozesz kupic 8GB RAMu zeby zmiescic sie w 3.5k i za miesiac sobie dolozysz druga kosc. Chlodzenia dodatkowego na ten procesor nie potrzebujesz.
www.morele.net/inventory/info/f26e1484/
A musi być Intel? Ten zestaw będzie zdecydowanie lepszy od tego z posta numer 1 i dodatkowo jest zapas, żeby dokupić (jeśli muszą być) HDD i DVD.
Na twoim miejscu wziąłbym konfigurację ryzen 2600+gtx 1660/1660ti
Kupowanie gtx 1060 3gb jest obecnie nierozsądne, bo praktycznie każda nowa gra wymaga conajmniej 4-5 gb vram w 1080p.
Ryzen 2600 ma prawie tą samą wydajność co i5 9400f a kosztuje mniej i nie musisz płacić dodatkowo za chłodzenie.
Właśnie też tak myślę, tylko czy nie będzie żadnych problemów, jeśli do karty podepnie się przejściówkę DisplayPort na DVI? Bo mój monitor nie ma wejścia DisplayPort ani HDMI, ale ma DVI.
Cóż, alternatywne karty mające złącze DVI to rx 580 albo vega 56. Vega 56 możesz jeszcze znaleźć w cenie gtx 1660 ti, a ma wydajność bliską rtx 2060, sam mam i polecam. Natomiast rx 580 ma wydajność gtx 1060. Obie te karty są świetne, więc możesz się zastanowić. Jest jeszcze rx 590, ale jest nieopłacalny ze względu na cenę.
Rtx 2060, reszta używka np z I5/7 25/600k i masz zestaw na kilka lat, ktory zmiazdzy wszystko, co tu padło, oraz pozwoli na odpalenie Cyberpunka z włączonym RT, HDR'em i DLSS prawdopodobnie na maksymalnych detalach. Takiego kompa da się dostać na gwarancji (trzeba tylko oddzielnie kupić kartę). Do tego nie powinniśmy przekroczyć 3000zł ;)
Jeśli posluchasz kogokolwiek wyżej (czy siebie z pierwszego posta) na start pozbawiasz się efektu, a w przypadku Metro, Tomb Raidera czy Cyberpunka będziesz ciął detale ;) Z kolei taka gra jak Control, ktora zapowiada się maksymalnie konkretnie bedzie wygladać jak kupa bez RT. Jest porównanie w sieci, ktore to pokazuje i owszem, bez problemu dałoby się ten efekt uzyskać na starych kartach, ale nadeszły takie czasy, że twórcy celowo ubrzydniają grę, by kupować nowe karty i albo się z tym pogodzimy, albo będziemy z grafiką stać w miejscu. Proc to nie wszystko, a 25/600k krecone na 4.5 ghz nie będzie hamował karty.
No fajnie, pośmialiśmy się a teraz czas na fakty. RTX 2060 jest w tej chwili bardzo nieopłacalną kartą, w tej cenie już znacznie lepiej wziąć RX 5700, który miażdży go w wydajności a do tego ma 8 GB pamięci. RT na tej karcie to również słaby żart. DLSS wygląda beznadziejnie, AMD ma znacznie lepsze rozwiązanie. A kupowanie używanego sprzętu, szczególnie procesorów i kart graficznych to bezsens, jeśli komputer ma starczyć na lata. Zresztą albo jesteś zwykłym fanboyem albo jesteś niedoinformowany, bo w następnym roku AMD zaprezentuje swój RT dostępny na każdej karcie graficznej, który będzie również na konsolach.