Witam. Mam od jakiegoś czasu kłopot z moim PC. Otóż, po jakiś 30 minutach od włączenia zawiesza się na amen, i pozostaje tylko reset. Kiedy go resetuje, na monitorze się nic nie pojawia, a sam PC włącza się i wyłącza. Trzeba odczekać jakąś godzinę aby znowu mógł przez te 0,5 h normalnie funkcjonować. Czy to wina zasilacza (obecnie niestety No-NAME), czy to coś innego? Będę wdzięczny za wszelkie rady. Pozdrawiam ;)
Mielem podobnie ze starym chieftec'iem, powodem byly popuchniete kondensatory... Sprawdz jak dziala system na innym zasilaczu, pozyczonym np od kolegi.
Bardzo możliwe, że to wina zasilania. Sprawdzaj na czymś lepszym czym prędzej, bo takie zabawy na noname mogą pojechać po reszcie sprzętu.
Odkryłem, że jeśli komputer jest włączany raz na dzień powiedzmy 2h, nic się nie dzieje. Być może zasilacz już nie wytrzymuje i potrzebuje więcej odpoczynku? Mam na oku nowy - Aerocool VP-450 450 W. Czy to dobry wybór?
Podaj pełną specyfikacje kompa to ci powiemy czy dobry czy nie
Procesor : Dual core cpu e5700 3 ghz x2
Karta grafiki : Geforce GT520
Ram 4GB
1- Sprawdzi kondensatory
2- Sprawdzi temperaturę procesora, płyty głównej oraz karty graficznej
3- Sprawdzi dyski czy nie mają bad sektorów
Jaki masz firmę zasilacza w komputerze ?
Ten Aerocool VP-450 naprawdę idealny do twojego pc
Tak na marginesie to lista czarnych zasilaczy :
Achieve, Akyga, Altis, Aspire, Atlas, Aton, Bandit, Bestec, Carbon (nie Modecom), Coba, Codegen, ColorSit, COMPAQ, Computer, Cube Max, Deer, Delux, Eurocase, Everpower, Feel, Fever, Four Star, Gembird, Gigabajt, GoodWatt, Hawk, Hec, Impet, Incore, Intex-Action, i-box, I-TEC, KingStar, LC Power, Levicom, Likeenergy, Linkword, L&C, Logic, LOGISYS, Macron, Megabajt, Mercury, Metropilis, Modecom Feel, Mustang, Newton Power, Pangu, Platin Power, Power, Power Color, Powercomp, Powerfox, Power Man, Procase, Procomp, Octigen, Opengate, Qoltec, QTECHNOLOGY, Q-tec, RAIDMAX, Rubikon, Ropla, Sansun, SilenX, Sun Pro, Suntek, Take Me, Task, TE, Tracer, Tronje, Ultra Media, V Power, Whitenergy, Win, Xilence (produkowane do 2011r włącznie), XION, X-Power, 2N
Dzięki za wszystkie informacje. Naszła mnie ochota na pogranie w Battlefielda 3, lecz nwm czy to bezpieczne. Niby przez 2 lata nic się nie działo, ale teraz jakoś tak mam takiego stracha. Jak myślicie - jest ryzyko? Gram na niskich detalach, niby nic nie warczy i wszystko jest w porządku, lecz nie jestem pewien w 100%.
Odświeżam : komputer przeczyściłem, zamieniłem również biurka, teraz ma więcej przewiewu. Teraz kiedy jestem na internecie, nic się nie dzieje. Kiedy natomiast odpalam grę, komp po jakimś czasie się zawiesza. Kondensatory są raczej normalne. A co do temperatury - nie wiem jak to sprawdzić. Jaki program trzeba pobrać?
WITAM SĄ DWIE OPICIE
1WYMIANA PASTY NA PROCESORZE
2 ZASILACZ JUŻ MA OSTANIE DNI ŻYCIA