Witam mam problem z komputerem. Podczas grania w gry resetuje sie po jakims czasie. Podczas gry w BF3 po jakichs kilkunastu minutach a w innych troche dluzej, co moze byc tego przyczyna i jak to naprawic ?
tak jak w poscie nr 2 - wszystko wskazuje na przegrzewanie sie sprzetu lub jednego z jego komponentow.
Przegrzewające się części często "wyją" zaraz przed przegrzaniem (ta, wiatraki na 100% to dość głośna sprawa) więc raczej obstawiałbym padający PSU - resetowanie PC w stressie to typowy symptom.
[5]
W trakcie gry, czy teraz?
Jeżeli w trakcie grania 83C to norma, choć pewnie masz zakurzoną kartę :p
Jeżeli 83C w windowsie to już znasz winnego.
Procesor w normie.
Być może PSU, ale jak widzę to masz OCZ SXS 2 to nie powinno być problemu. Ja miałem ten sam problem tylko że wymieniłem zasilacz z Modecom'a Feel 3 na taki jak ty masz. Resztę sprzętu mam bardzo podobną więc myślę, że problem może tkwić w chłodzeniu.
w trakcie gry w BF3 mam tyle a w Windowsie proc 45 karta 57
czyli co mam zrobic ? czy jak wyczyszcze komputer z kurzu to cos pomoze ?
No to temperatury normalne i niemożliwe że to one powodują restarty. Jakaś część Ci zdycha.
Ja obstawiam PSU, miałem dokładnie to samo z Chieftecem 500W - napięcia były w normie, wszystko wydawało się w porządku a gry się resetowały bez powodu.
Po wymianie wszystko działało bez zarzutu.
Najlepiej byłoby gdybyś po prostu pożyczył zasilacz 450W+ od znajomego i trochę pograł - wtedy będziesz miał jasność.
[10]
Wirus który aktywuje się tylko i wyłącznie po kilku minutach grania w gry a normalnie komputer działa bez zarzutu? Ta.
teraz jak gralem to proc 60 stopni karta 72 i sie zresetowal wiec co obstawiasz Amadeusz zasilacz ?
Masz podkręconą grafikę lub procesor?
czyli co mam zrobic ? czy jak wyczyszcze komputer z kurzu to cos pomoze ?
Wyczyścić go powinieneś jeszcze zanim zadałeś pytanie na forum- temperatury by spadły i miał byś pewność czy to one są winne, czy nie.
myslalem ze po tym odkurzeniu jest juz dobrze, wczoraj troche pogralem a dzisiaj znowu to samo...czyli nie pozostaje mi nic innego tylko format ?
mckk --> mialem podobny kiedys problem wina byla zasilacza, wymienielm go zrobilem formata i dziala wszystko ok.
Bo zasilacz masz dobrej firmy OCZ i niezly jest ale jego moc jest za slaba na ten sprzet co masz minimum 550W albo najlepiej 600W. Chociaz mozna sie tez cos zastanawiac czy wina nie lezy troche po karcie graficznej bo te temperatury sa za wysokie. Zawsze tez polecam jak cos zaniesc kompa do serwisu bo nie wszystko sprawdzisz i naprawisz samemu ;)
Zasilacz nie jest za slaby na ten sprzet, na tym forum w watku Skladamy komputery taki komputer mi zlozyli i pisali, ze te 500W mi wystarczy spokojnie. Komputer kupiłem jakoś w marcu wiec dziwne zeby cos sie nagle popsulo...
Kolega ostatnio skladal kompa i ma szczerze podobnego to Twojego, gosc mu mowil ze minimum 550W, to chodzi glownie o karte graficzna bo geforce 560 potrzebuje troche mocy ;)
http://www.gigabyte.pl/products/page/vga/gv-n56goc-1gi/ Twoja karta pewnie poczytaj jaki zasilacz :) pamietaj ze wiesz jak jest z miniumum, wiadomo ze trzeba kupic mocniejszy ;)
Jak patrze po innych stronach to mowia ze i 450W starczy wiec sam nie wiem
[18]
Nawet najnowsze karty takie jak GTX 680 nie wymagają zasilacza silniejszego niż 550W także przesadzasz.
560'tka wymaga 450W: http://www.geforce.co.uk/hardware/desktop-gpus/geforce-gtx-560/specifications
[17]
Format nic nie da, prawdopodobnie psuje się zasilacz. Pożycz od kogoś zasilacz 450/500W i przetestuj.
To w takim razie oklamali mnie i inne osoby.
Sygnaturka: AMD Phenom X4 960T | AsRock M3A770DE | Gigabyte GeForce GTX 560 | Goodram 4GB DDR3 1333MHz | OCZ StealthXStream 2 500W | SilentiumPC Brutus 310
Propozycja -->
Płyta główna:
AsRock M3A770DE /AMD 770, DDR3 1333/
230zł
Procesor:
AMD Phenom II X4 960T Black Edit /3.0GHz, 95W, BOX, AM3/
469zł
Pamięć RAM:
GoodRam 4GB 1333MHz CL9
79zł
Karta graficzna:
Gigabyte GeForce GTX 560 OC 1GB DDR5 /256bit/ 2xDVI/HDMI
699zł
Obudowa:
SilentiumPC Brutus 310 Pure Black
130zł
Zasilacz:
OCZ StealthXStream2 600W
269zł
Amadeusz ^^ --> ale to sa dane z oficjalnej strony nvidii a kazdy producent kart ma inne zalecenia bo kazda karta ma inne paramettry i moga roznic sie bo to zalezy od producenta danej karty graficznej, inne karty ma gainward inne gigabyte a jeszcze inne evga i tak dalej..
Tutaj tez podpisuje sie pod tym co powiedzalies zeby mckk sprawdzil sobie zasilacz, pozycz od kogos albo jedz sobie na serwis zebys sobie sprawdzil, ale jest tez taka mozliwosc ze system operacyjny dodatkowo do tego mogl sie uszkodzic ja tak mialem tylko mi juz blue sreen wyskakiwal przy wchodzeniu do windowsa
format jest traktowany( nieslusznie) jako cudowne panaceum na wszelkie bolączki...
ja bym szukal winy po stronie sprzetu ( przed sprawdzeniem innego zasilacza nie kombinowalbym nic innego )
to ze sprzet jest nowy nie znaczy ze nie moze sie popsuc.
btw - jezeli kompa masz z marca to o ile nie pracujesz w wytworni pasz- nie mial prawa Ci sie zabrudzic na tyle zeby wplywalo to na stabilnosc pracy.
POZA TYM
jezeli komp jest z marca to nie kombinuj tylko oddaj go do naprawy gwarancyjnej.
Dopoki nie bede mial 100% pewnosci to nie oddam, juz kiedys tutaj pisalem z innym problemem i tez wielcy 'znawcy' kazali mi odeslac kompa na gwarancje a wszystko bylo sprawne...
znalazlem sposob, wystarczylo zmienic w panelu sterowania nvidia z "Użyj zaawansowanych ustawien obrazu 3D" na "Stosuj preferencje uzytkownika podkreslajac" - wielcy 'znawcy' - wymien zasilacz hahaha
znalazlem sposob, wystarczylo zmienic w panelu sterowania nvidia z "Użyj zaawansowanych ustawien obrazu 3D" na "Stosuj preferencje uzytkownika podkreslajac" - wielcy 'znawcy' - wymien zasilacz hahaha
Niestety, ale to nie jest przyczyna resetów.
normalnie mialem juz po 10 minutach a odkad to ustawilem to nie mam po dlugim czasie gry wiec nie bedzie
Czyli uważasz że to zupełnie normalne że żeby komputer poprawnie działał trzeba się babrać w sterownikach i zupełnie losowo (bo kto by na to wpadł) wybrać jakąś opcję?
No tak, skoro komputer resetuje się po 10 minutach w normalnych i ustawionych przez producenta warunkach warunkach to znaczy że jest w pełni sprawny :) Ale co ja się tam znam.
nigga pls.
no widocznie sie nie znasz bo gram teraz bez resetow, wczesniej jak mialem inny problem i pisalem na golu to mi tez kazali wymieniac a okazalo sie ze wszystko jest sprawne, juz wiecej nie bede pisal na golu tego typu spraw bo nie ma tutaj ludzi ktorzy sie na tym znaja
Sprawne części działają bez żadnych kretyńskich ingerencji, kupujesz komputer, instalujesz sterowniki i ciachasz w gry.
Jak coś zaczyna się bez powodu resetować to znaczy że z komputerem jest coś nie tak, czy Ci się to podoba czy nie.
Jeśli coś się w komputerze pieprzy a Ty nie chcesz odesłać części na darmową gwarancję to Twoja sprawa, po prostu trzymaj kciuki żeby nic nie walnęło kompletnie po upłynięciu terminu gwarancji.
juz teraz nic mi sie nie resetuje chyba ze przestawie na tamta opcje "uzywaj zaawansowanych aplikacji 3d"
witam ja też z problemem resetowania sie . mi sie tylko resetuje przy grze Tom Clancy's Splinter Cell: Blacklist. przy innych grach o podobnych wymaganiach jest ok . proszę o pomoc
Witam mam problem po uruchomieniu jakiej kolwiek gry komputer restetuje sie po 10 minutach w kompie wszystko ok mam wyczyszczone i wgl jaka moze byc tgo przyczyna powtarzam ze z wszystkimi grami tak mam .