Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Komputer muli

12.11.2013 20:23
TTiwaz
😍
1
TTiwaz
13
Chorąży

Komputer muli

Witam, ostatnimi czasy mój komputer miewa niemiłosierne zamułki, dzieje się tak głównie przy wykonywaniu wielu operacji naraz (odtwarzacz muzyki, przeglądarka, w niej wiele kart, plus jeszcze jakieś programy), dzieje się to również podczas grania (gra chodzi płynnie przez jakiś czas, by nagle zaserwować mi pokaz slajdów, po czym znów chodzi płynnie i tak w kółko). Mogę prosić kogoś znającego się na temacie w zdiagnozowaniu problemu i ewentualnych radach jak mu zaradzić? Byłbym bardzo wdzięczny ;)

12.11.2013 20:25
siwy346
2
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Być może masz do czynienia z jakimś wirusem.
Przeskanuj tym:
http://downloads.malwarebytes.org/mbam-download.php
Pełne skanowanie wszystkich dysków.

Sprawdź także temperatury, np programem hw info.

Edit: fajnie by było jakbyś podał specyfikacje i określił stan systemu(jaki on jest, jaki ma SP), jak tam kwestia programu antywirusowego, jakieś takie konkrety.

12.11.2013 20:26
emil kuroń
3
odpowiedz
emil kuroń
68

1. Przeleć Malwarebytes + jakiś dodatkowo jakimś antywirusem.
2. CCleaner + ew. inne programy do "odkurzenia" komputera ze śmieci i zbędnych wpisów w rejestrze.

To na początek. Sprawdź, czy pomoże.

12.11.2013 20:49
TTiwaz
4
odpowiedz
TTiwaz
13
Chorąży
Image

Wybaczcie brak szczegółów, obawiam się, że to nie wirus, komputer muli mi się już od jakiegoś czasu, w międzyczasie był formatowany.

System operacyjny Microsoft Windows Vista Home Edition SP1
Procesor Intel Pentium Dual Core E5200
Karta wideo GeForce 9500 GT
Pamięć fizyczna 2048 MB

Dodaję screen z HW INFO.

Chociaż wątpię że to sprawka wirusów, albo zaśmiecenia przeskanowałem CCleanerem,, wkrótce skończy się skanowanie Malwarebytes i sprawdzę rezultaty.

12.11.2013 20:49
5
odpowiedz
zanonimizowany939996
5
Chorąży

Może jakiś malware, a może po prostu dawno nie zmieniałeś pasty termoprzewodzącej np. na procesorze i gdy on się nagrzewa to obniża taktowanie lub coś i wtedy muli ci gra i system, a gdy wentylator wychłodzi już go to wraca do normy i gra nagle staje się płynna i tak w kółko? Oczyść komputer z kurzu na początek, sprawdź jakimś programem temperatury np. HWMonitor lub innymi? nie pamiętam nazw.

Teraz przynajmniej masz kilka rozwiązań, wirus lub fizyczny problem z temperaturą, mam nadzieję, że poradzisz sobie. Inshallah

//edited
odpisałeś, gdy pisałem

btw. a komputer ci się sam nigdy nie wyłączał podczas grania? bo często gdy temperatura na karcie graficznej przekracza wyznaczoną temperaturę (nie wiem ile stopni, 100-120 stopni?) to komputer wyłącza się sam dla bezpieczeństwa.

12.11.2013 21:01
siwy346
6
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

System operacyjny Microsoft Windows Vista Home Edition SP1

Gdzie Service Pack 2? ;p

Jak skończy MBAM to zrób raport z Security Check.
http://www.bleepingcomputer.com/download/securitycheck/
Jeśli to temperatura w spoczynku to możemy mieć odpowiedź.

12.11.2013 21:24
TTiwaz
7
odpowiedz
TTiwaz
13
Chorąży
Image

Nie przypominam sobie by komputer mi się wyłączał z powodu temperatury,a na pewno nie w ostatnim czasie. Na SP2 jakoś nie znalazłem czasu po ostatnim formacie ;).
Hmm z Security Check nie miałem do czynienia, wyskoczył mi taki plik tekstowy na koniec:

Results of screen317's Security Check version 0.99.77
Windows Vista Service Pack 1 x86 (UAC is enabled)
[url=http://support.microsoft.com/kb/935791][color=red]Out of date service pack!![/color][/url]
Internet Explorer 7 [color=red]Out of date![/color]
``````````````Antivirus/Firewall Check:``````````````
[size=1]WMI entry may not exist for antivirus; attempting automatic update.[/size]
`````````Anti-malware/Other Utilities Check:`````````
CCleaner
Java 7 Update 40
[color=red]Java version out of Date![/color]
Adobe Flash Player 11.9.900.117
Google Chrome 30.0.1599.101
Google Chrome 30.0.1599.69
````````Process Check: objlist.exe by Laurent````````
Windows Defender MSASCui.exe
Windows Defender MSASCui.exe
`````````````````System Health check`````````````````
Total Fragmentation on Drive C: %
````````````````````End of Log``````````````````````

No, niezbyt wiele mi to mówi ;)
Dodaje drugi screen z HW INFO, tym razem z włączoną grą w tle (Risen- polecam bardzo ;) )
Niepokoi mnie temperatura karty graficznej, czy to może być to?

12.11.2013 22:12
Fee
8
odpowiedz
Fee
32
syf

Temperatura grafiki masakrycznie wysoka. Maksymalna dopuszczalna to ok. 85 stopni (powyżej tego trzeba się już raczej zainteresować czemu jest tak wysoko). Pewnie syfu masz pełno w komputerze, więc zabierz się za czyszczenie. Jak skończysz to zainstaluj Service Pack 2, bo jego brak naraża twój system na wirusy i różne problemy.

12.11.2013 22:16
TTiwaz
9
odpowiedz
TTiwaz
13
Chorąży

Komputer czyszczony chyba 2 dni temu, owszem pomogło, ale na następny dzień problem wrócił...

12.11.2013 22:17
jajko w imadle
10
odpowiedz
jajko w imadle
103
Generał

dołóż ramu!

12.11.2013 22:19
claudespeed18
11
odpowiedz
claudespeed18
213
Wszechwiedzący

ogólnikowo zauważam zwalnianie działania systemu, włączania gier i ładowania poziomów w przypadku gdy mam problemy z łączem

12.11.2013 22:56
TTiwaz
12
odpowiedz
TTiwaz
13
Chorąży

Okej, chyba znam przyczynę, po zdjęciu obudowy przyjrzałem się dokładnie grafice podczas pracy komputera wiatraczek nie kręci się, da się go jakoś naprawić/wymienić bez wymiany całej karty?

12.11.2013 23:02
PanSmok
13
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

wymienic wiatraczek na nowy?

12.11.2013 23:06
TTiwaz
14
odpowiedz
TTiwaz
13
Chorąży

Dokładnie, istnieje jakiś sklep z wiatraczkami na kartę graficzna? :P

12.11.2013 23:14
Fee
15
odpowiedz
Fee
32
syf

Zdejmij chłodzenie karty, wyczyść je i nałóż nową pastę, bo może stara wyschła, albo szlag ją trafił. Wiatraczek wystarczy jakikolwiek, najlepiej szybki, bo ta karta jest warta niewiele (50 zł?), więc całkiem nowego chłodzenia się nie opłaca kupować

13.11.2013 00:05
jajko w imadle
👍
16
odpowiedz
jajko w imadle
103
Generał

czasami wystarczy wyjąć sam wiatraczek (jeśli jest taka możliwość) i dolać mu "kropelkę" jakiegoś smaru/oleju/gaugamatu do łożysk.

Forum: Komputer muli