Witam. Chciałbym się dowiedzieć czy taki komputer uciągnie nowe gry np. BF3. Będę grał na rozdzielczości 1280x1024.
I czy w ogóle opłaca się pchać w procesor 2 rdzeniowy? Oto specyfikacja:
Procesor: Intel Core 2 Duo E8200 2x2.66 6MB 1333MHz
Płyta główna: ASUS P5KPL-AM G31 S-775 DDR2
Karta graficzna: Asus GT630 2GB HDMI&DVI&DSUB PCI-E DDR3
Pamięć: GoodRam DDR2 4GB (2x2GB) 800MHz PC2-6500 dual
Dysk Twardy: SEAGATE 250GB/7200RPM/8MB SATA
Zasilacz: TRACER 400W SILENT
Podstawowa kwestia: ile możesz wydać?
ZA NIC nie opłaca sie pchać kasy w dwa rdzenie bo praktycznie każda gra wydana po 2012 wymaga 4-ech rdzeni.
Druga sprawa to karta, nie kupuj kart GT! One nadają się tylko do kompów biurowych i pasjansa :) to że ma 2 GB nie oznacza że jest dobra, te karty mają dużo pamięci ale są wolne więc przeciętna "jednogigówka" będzie lepsz.
Chyba troche źle określiłem swoje wymagania. Obecnie mam prawie 4 letniego marketowego kompa, na c2d e4500 i nividii 8400gs, więc i tak bym poczuł sporą różnice. Obecnie gram głównie w lola ale ostatnio mnie naszla ochota na pogranie w jakies gry głównie sprzed tych 2-3 lat takich jak ww. BF3, Skyrim, cs go, Wiedźmin 2 itp. Mój budżet to okolice 800 zł.
No to z takim budżetem komfortowo nie pograsz w np. BF3 lub Skyrima. Chyba że gra niskie-średnie Ci nie przeszkadza.
Dozbieraj chociaż do 1,5 tys. Wtedy można mówić o sprzęcie pod te nowsze gierki. :)
Moge grać na najniższych ustawieniach, ani troche mi to nie przeszkadza. I tak dużo czasu przy grach nie spędzam, wymagam tylko sprawnego dzialania i żeby się dało czasem pograć w coś w miarę konkretnego. :P
Jeśli tak to spoko ale ja i tak wymieniłbym tego GT 630 na jakiegoś równowartościowego GTX'a. Dla zasady....że GT się do gier nie bierze :)
A są jakieś przeciwwskazania do kupowania używanych komputerów/podzespołów. Na coś zwracać uwagę?
No to zależy. Możesz akurat trafić na np. Sprzedawcę procesora który w opisie ma napisane że działa idealnie a może się okazać że procek był podkręcany i katowany i teraz ma wydajność 75% niższą :)
Ja nigdy nie kupuję używanych rzeczy.