Kompletny backup systemu?

Forum Komputery
Odpowiedz
24.05.2013 14:40
Łysy Samson
1
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

Kompletny backup systemu?

Witam!
Wczoraj miałem taką sytuację, że mój całkiem świeży laptop (2 tygodnie) z Windowsem 8 zaczął okropnie mulić, naprawdę nic nie dało się zrobić, a jedyną rzeczą, którą robiłem tego dnia była instalacja jednego programu ze strony softsonic, przy czym ze strony pobierało się downloader, który dopiero pobierał program. Przywracanie systemu itp. nic nie dało. Musiałem robić format.

I tu dwa pytania:
1. Czy istnieje program, dzięki któremu utworzę kopię zapasową systemu taką, że jak będę chciał ją odtworzyć, to będę miał wszystkie pliki, programy, wszystko idealnie tak, jak było w momencie tworzenia kopii.
2. Czy czysta kopia windowsa 8 na tym systemie wiąże się z usunięciem partycji recovery i/lub późniejszą niemożnością korzystania z niej?

24.05.2013 14:42
Widzący
😉
2
odpowiedz
Widzący
255
Legend

1 - Tak
2 - Nie

24.05.2013 14:45
graf_0
3
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Tak, można zrobić taką kopię.
Absolutnie najwygodniejszy sposób na to to zakup drugiego, takiego samego dysku, a następnie wykonanie kopii dysku za pomocą polecenia dd albo ddrescue.

24.05.2013 15:05
Łysy Samson
4
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

graf, a czy obyłoby się bez kupowania dysku? Czy nie ma programu, który stworzyłby program .iso, czy jakiś inny, który to obraz mógłbym nagrać na płyty dvd/dysk przenośny/pendrive i później sformatować dysk i wgrać ten obraz?

24.05.2013 15:11
graf_0
5
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Pewnie by się dało. Choć akurat nie tak jak podałem. Jakieś inne narzędzie trzeba by uzyć - takie które kompresuje przy okazji dane.

24.05.2013 15:14
Widzący
😊
6
odpowiedz
Widzący
255
Legend

Norton Ghost chociażby i cała kupa innych.

24.05.2013 15:17
Łysy Samson
7
odpowiedz
Łysy Samson
99
Bass operator

A czy wśród tej kupy jest jakiś darmowy?

24.05.2013 15:21
Widzący
😉
8
odpowiedz
Widzący
255
Legend

AccessData FTKImager, jest to właściwie program klasy forensic ale ma wszystkie funkcje imagera.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl