Kompletny backup systemu?
Witam!
Wczoraj miałem taką sytuację, że mój całkiem świeży laptop (2 tygodnie) z Windowsem 8 zaczął okropnie mulić, naprawdę nic nie dało się zrobić, a jedyną rzeczą, którą robiłem tego dnia była instalacja jednego programu ze strony softsonic, przy czym ze strony pobierało się downloader, który dopiero pobierał program. Przywracanie systemu itp. nic nie dało. Musiałem robić format.
I tu dwa pytania:
1. Czy istnieje program, dzięki któremu utworzę kopię zapasową systemu taką, że jak będę chciał ją odtworzyć, to będę miał wszystkie pliki, programy, wszystko idealnie tak, jak było w momencie tworzenia kopii.
2. Czy czysta kopia windowsa 8 na tym systemie wiąże się z usunięciem partycji recovery i/lub późniejszą niemożnością korzystania z niej?
Tak, można zrobić taką kopię.
Absolutnie najwygodniejszy sposób na to to zakup drugiego, takiego samego dysku, a następnie wykonanie kopii dysku za pomocą polecenia dd albo ddrescue.
graf, a czy obyłoby się bez kupowania dysku? Czy nie ma programu, który stworzyłby program .iso, czy jakiś inny, który to obraz mógłbym nagrać na płyty dvd/dysk przenośny/pendrive i później sformatować dysk i wgrać ten obraz?
Pewnie by się dało. Choć akurat nie tak jak podałem. Jakieś inne narzędzie trzeba by uzyć - takie które kompresuje przy okazji dane.